In beeld: hoe de ‘Mannschaft’ van de DDR er vandaag uit zou zien
Tim Siekman21 sep 2017, 08:15
Laatst bijgewerkt: 21 sep 2017, 08:15
Advertentie
In beeld: hoe de ‘Mannschaft’ van de DDR er vandaag uit zou zien
Het is vandaag precies 65 jaar geleden dat de nationale voetbalploeg van de Duitse Democratische Republiek (DDR) zijn eerste interland speelde. Als Duitsland nog altijd gescheiden zou zijn geweest, zou de 'Mannschaft' van de DDR er als volgt uit kunnen zien. Reageren? Ga naar onze Facebook-pagina!
Doelman: Ralf Fährmann (Geboortestad: Karl-Marx-Stadt, huidige club: Schalke 04) – De 28-jarige aanvoerder is geboren in Karl-Marx-Stadt, vanaf 1990 Chemnitz geheten en na te hebben gekeept in de jeugd van VfB Fortuna Chemnitz en Schalke 04 koos Fährmann om twee jaar te gaan voetballen bij Eintracht Frankfurt. Inmiddels staat hij alweer jaren onder contract bij Die Königsblauen, met in totaal 176 optredens en 57 clean sheets voor de club achter de rug.
Linksback: Marcel Schmelzer (Maagdenburg, Borussia Dortmund) – De linkervleugelverdediger is een bekend gezicht in het Signal Iduna Park, aangezien Schmelzer al sinds 2005 bij de Duitse topclub speelt. Al 320 duels heeft de verdediger gespeeld voor de Duitse topclub, maar onder Peter Bosz heeft hij wegens blessureleed nog maar 31 minuten meegedaan.
Centrale verdediger: Robert Huth (Oost-Berlijn, Leicester City) – De negentienvoudig international van Duitsland heeft nooit in de Bundesliga mogen acteren. In Engeland kwam de 33-jarige stopper echter tot ruim vierhonderd wedstrijden, door te voetballen bij Chelsea, Middlesbrough, Stoke City en Leicester City.
Centrale verdediger: Toni Leistner (Dresden, Union Berlin) – De 27-jarige mandekker speelt al vele jaren bij Union Berlin, met 95 wedstrijden en 3 goals tot gevolg. Leistner speelde daarnaast ook bij andere clubs uit de voormalig DDR, namelijk drie verschillende clubs uit Dresden en Hallescher FC.
Rechtsback: Tony Jantschke (Hoyerswerda, Borussia Mönchengladbach) – Jantschke is een zeer gewaardeerde kracht bij de club van trainer Dieter Hecking. De rechtervleugelverdediger speelt al zijn hele carrière bij Gladbach, maar de voormalig jeugdinternational heeft nog nooit zijn debuut gemaakt voor het grote Duitsland.
Linkermiddenvelder: Chris Löwe (Plauen, Huddersfield Town) – Löwe is van nature meer een linksback, maar de voormalig speler van Borussia Dortmund kan ook prima op het middenveld terecht. In 2016 verliet hij 1. FC Kaiserslautern en Duitsland transfervrij om met Huddersfield Town de promotie naar de Premier League mee te maken door in de play-offs het Reading van Jaap Stam te verslaan.
Centrale middenvelder: Toni Kroos (Greifswald, Real Madrid) – Kroos is een van de vele sterspelers van Real Madrid. De spelmaker annex 78-voudig international verliet in de zomer van 2014 Bayern München voor 25 miljoen euro, mede omdat de creatieveling vond dat hij te weinig (financiële) waardering kreeg in Beieren.
Rechtermiddenvelder: Maximilian Arnold (Riesa, VfL Wolfsburg) – Wolfsburg is de enige club waarvoor Arnold op professioneel niveau is uitgekomen. De eenvoudig A-international heeft 165 keer voor de hoofdmacht gespeeld en kwam daarin tot 22 doelpunten, 13 assists en een rode kaart.
Linksbuiten: Leonardo Bittencourt (Leipzig, 1. FC Köln) – Het prettige aan Bittencourt, zo denken veel trainers, is dat hij op elke positie wel uit de voeten kan. Onder meer zijn veelzijdigheid leverde de 23-jarige buitenspeler al enkele miljoenentransfers op: Borussia Dortmund, Hannover 96 en 1. FC Köln betaalden respectievelijk 2,7, 2,8 en 2,5 miljoen euro voor Bittencourt.
Centrumspits: Nils Petersen (Wernigerode, SC Freiburg) – De ervaren spits is nog nooit uitgekomen voor Duitsland en het lijkt erop dat de 28-jarige aanvaller nooit gaat spelen voor zijn land. Als de DDR nog zou bestaan, zou Petersen echter wel interlands achter zijn naam hebben staan, want met 135 doelpunten in 327 wedstrijden heeft Peterson toch een aardig moyenne.
Rechtsbuiten: Nicky Adler (Leipzig, Erzgebirge Aue) – De twaalfvoudig jeugdinternational heeft zijn belofte nooit kunnen waarmaken. Adler gold als prima talent, maar met slechts dertien Bundesligaduels op zijn cv namens 1. FC Nürnberg is de aanvaller vooral een klassespeler voor de tweede divisie van Duitsland.
BANK Doelman: René Adler (Leipzig, FSV Mainz 05) – De ervaren sluitpost mag niet ontbreken bij een fictieve DDR-selectie. Adler speelde vele jaren voor Hamburger SV en Bayer Leverkusen, met in totaal 357 duels achter de rug. De 32-jarige Adler heeft in ruim 32.000 speelminuten slechts 23 gele en 2 rode kaarten geïncasseerd.
Verdediging: Norman Theuerkauf (Nordhausen, 1. FC Heidenheim) – De verdediger annex defensieve middenvelder heeft bij Werder Bremen en Eintracht Frankfurt onder contract gestaan, maar bij Eintracht Braunschweig heeft de dertigjarige stopper het langst gespeeld. Theuerkauf staat niet bekend als een schopper, gezien de cijfers: in 363 wedstrijden moest hij slechts twee keer met rood inrukken.
Middenveld: Torsten Mattuschka (Cottbus, VSG Altglienicke) – Mattuschka is een ervaren rot die zich schikt in de rol die hem gegeven wordt. De 36-jarige middenvelder kan bestempeld worden als een echte Oost-Duitser, want hij speelde in zijn carrière louter voor Energie Cottbus, Union Berlin en VSG Altglienicke.
Middenveld: Robert Tesche (Wismar, VfL Bochum) – De dertigjarige Tesche heeft al aardig wat clubs versleten in zijn carrière. Hamburger SV, Fortuna Düsseldorf, Arminia Bielefeld, Birmingham City en Nottingham Forest staan op het lijstje.
Middenveld: Felix Kroos (Greifswald, Union Berlin) – Inderdaad, het broertje van Toni. Felix speelde ook in de jeugd van Hansa Rostock, maar waar Toni langzaamaan de wereldtop bereikte, belandde Felix niet verder dan Werder Bremen. In de zomer van 2016 verkocht de Bundesliga-club de middenvelder aan Union Berlin voor een half miljoen euro.
Aanval: Tobias Werner (Gera, 1. FC Nürnberg) – Bij FC Augsburg kende Werner een goede periode, met in totaal 208 duels, 38 goals en 39 assists. Daarna verdiende hij een transfer, ter waarde van een miljoen euro, naar VfB Stuttgart, maar de aanvaller kwam bij die club tot slechts zeven wedstrijden.
Aanval: Tim Kleindienst (Jüterbog, SC Freiburg) – De voormalig jeugdinternational heeft al aardig wat minuten gemaakt sinds hij afgelopen zomer terugkeerde van een huurperiode bij FC Heidenheim. In het huidige Bundesliga-seizoen heeft hij al drie keer een basisplaats gekregen, maar scoren deed hij niet.
Aanval: Patrick Ebert (Potsdam, clubloos) – De dertigjarige aanvaller zou een van de weinige spelers in de DDR-selectie zijn die in het buitenland heeft gespeeld. Na avonturen bij Hertha BSC, Real Valladolid, Spartak Moskou en Rayo Vallecano zit de ervaren Ebert sinds afgelopen zomer zonder club.
Bondscoach: Hans Meyer (Sudetenland, clubloos) – Meyer zou de ideale bondscoach zijn voor de DDR. De 74-jarige oefenmeester is in zijn loopbaan onder meer bij FC Carl Zeiss Jena, Rot-Weiss Erfurt en FC Karl-Marx-Stadt/Chemnitzer FC, allen in de DDR-tijd, coach geweest. De voormalig trainer van FC Twente, 1. FC Nürnberg en Borussia Mönchengladbach heeft ook nog aan het roer gestaan bij Union Berlin en Hertha BSC.