voetbalzone

In beeld: hoe twee visionairs 33 miljoen verdienden voor AA Gent

Gijs Freriks12 jun 2015, 08:15
Laatst bijgewerkt: 12 jun 2015, 08:15
Advertentie
In beeld: hoe twee visionairs 33 miljoen verdienden voor AA Gent
AA Gent werd dit seizoen voor het eerst in de clubgeschiedenis kampioen. De architecten van het succes zijn trainer Hein Vanhaezebrouck en vooral directeur Michel Louwagie en voorzitter Ivan de Witte. Gent was vijftien jaar geleden zo goed als failliet, maar Louwagie en De Witte werkten de schuld weg en maakten van Gent weer een nationale topclub. In deze fotospecial hebben we de lucratiefste transfers uit het tijdperk Louwagie-De Witte in kaart gebracht. Klik snel verder!
Gent nam Mbaye Leye in januari 2009 voor acht ton over van Zulte Waregem en de spits werd voor één miljoen doorverkocht aan Standard Luik. De Senegalees won twee jaar geleden de Ebbenhouten Schoen voor de beste Afrikaanse voetballer in de Belgische competitie.
Ibrahima Conté verliet Guinea op zijn negentiende voor een driejarig contract bij Gent. Directeur Louwagie zei in 2010 dat de lichtvoetige middenvelder na Mbark Boussoufa, Bryan Ruiz en Yassine El Ghanassy het volgende goudhaantje zou worden en Conté vertrok drie jaar later voor zes ton naar Zulte.
Habib Habibou ruilde Zulte in januari 2014 in voor Gent en vertrok na amper een half jaar naar Stade Rennes. ‘De Buffalo’s ontvingen ongeveer tweeënhalf miljoen euro voor de kleurrijke spits. Winst: negen ton.
Bojan Jorgacevic maakte in november 2011 de gevoelige transfer van AA Gent naar Club Brugge. Transfersom: één miljoen euro. De 33-jarige doelman komt tegenwoordig uit voor Levski Sofia.
Zeven maanden later plukte Club ook Jesper Jörgensen weg bij Gent. De middenvelder had een gelimiteerde transfersom van anderhalf miljoen euro in zijn contract staan. De 31-jarige Deen speelt sinds afgelopen zomer voor Zulte.
Randall Azofeifa kwam samen met Ruiz in 2006 naar Gent en groeide uit tot een bepalende speler. De Costa Ricaan met de fluwelen traptechniek vertrok in de winter van 2011 voor 1,6 miljoen euro naar Gençlerbirligi.
Gent pikte Guillaume Gillet voor een paar ton op bij tweedeklasser Eupen en verkocht hem voor 2,2 miljoen euro aan Anderlecht. De Belg werd onlangs verkozen tot Speler van het Jaar bij het Franse Bastia.
FC Twente nam Roberto Rosales voor zo’n drie miljoen euro over van Gent. De Belgen hadden de Venezolaanse rechtsback drie jaar eerder gratis opgehaald bij Caracas.
Ole Martin Årst kreeg bij Anderlecht nooit de waardering die hij verlangde en ging in 1999 naar Gent. De Noorse oud-spits werd een jaar later voor tweeënhalf miljoen euro verkocht aan Standard Luik.
Ilombe ‘Pelé’ Mboyo verhuisde in 2013 voor minimaal vier miljoen euro naar Racing Genk, een recordbedrag voor de Limburgers. De tweevoudig Belgisch international kostte Gent eerder acht ton.
Gent haalde Mark Boussoufa voor een opleidingsvergoeding op bij Chelsea en verkocht hem later voor vier miljoen euro aan Anderlecht. De dertigjarige Amsterdammer speelt tegenwoordig voor Lokomotiv Moskou.
Ahmed Mido Hossam speelde zich bij Gent in de kijker van Ajax en vertrok in 2001 voor ruim vier miljoen euro naar Amsterdam. De Egyptenaar stopte twee jaar geleden met voetballen.
Nicolas Lombaerts speelt alweer acht jaar voor Zenit Sint-Petersburg. De dertigjarige verdediger kwam voor vier miljoen euro over van Gent. “Ik voetbal voor het geld”, liet hij zich na de transfer ontvallen.
De meeste winst behaalde Gent aan Bryan Ruiz: vijfenhalf miljoen euro. De Costa Ricaan werd in 2009 verkocht aan FC Twente en kwam later uit voor Fulham en PSV. De uitgekiende transferstrategie van De Witte en Louwagie leverde Gent al met al bijna 33 miljoen euro aan inkomsten op. Waarvan akte.
Bezig met laden …