In beeld: hoe verliepen de wedstrijden om de Johan Cruijff Schaal tot nog toe?

Bart Kruyt31 jul 2016, 13:15
Laatst bijgewerkt: 31 jul 2016, 13:15
In 1996 werd de Nederlandse Supercup omgedoopt tot de Johan Cruijff Schaal. Ajax en PSV speelden op 18 augustus 1996 voor het eerst om deze ’nieuwe’ prijs en PSV won, met 0-3. René Eijkelkamp en Marc Degryse (2x) maakten de Eindhovense doelpunten.
Op 17 augustus 1997 stonden landskampioen PSV en bekerwinnaar Roda JC Kerkrade tegenover elkaar. Opnieuw ging PSV er met de Johan Cruijff Schaal vandoor: nu scoorde Phillip Cocu tweemaal. Ook Gilles De Bilde was trefzeker voor PSV en namens Roda scoorde Peter Van Houdt: 3-1. Na negentig minuten stond het overigens nog gelijk (1-1), maar in blessuretijd sloeg PSV nog twee keer toe.
De strijd om de Johan Cruijff Schaal lag PSV in de eerste jaren wel: ook de derde keer dat deze prijs werd uitgereikt, op 16 augustus 1998, ging de trofee naar Eindhoven. PSV won met 0-2 van Ajax, dat in het seizoen 1997/98 de dubbel had gewonnen. Dimitri Khoklov en Arnold Bruggink scoorden.
Op 8 augustus 1999 stond PSV zowaar eens niet in de strijd om de Johan Cruijff Schaal: de wedstrijd ging nu tussen landskampioen Feyenoord en bekerwinnaar Ajax. Feyenoord won dankzij doelpunten van Jon Dahl Tomasson, Bonaventure Kalou en Patrick Paauwe met 3-2 van de aartsrivaal; namens Ajax hadden Richard Knopper en Jesper Gronkjaer nog een 2-0 achterstand weggepoetst.
Na de eeuwwisseling was PSV weer terug: op 13 augustus 2000 won de ploeg van Eric Gerets, dat kampioen van Nederland was gewonnen, met 2-0 van bekerwinnaar Roda JC Kerkrade. De Eindhovense doelpunten werden nu gemaakt door Adil Ramzi en Ernest Faber.
De zesde editie van de Johan Cruijff Schaal werd gespeeld op 12 augustus 2001 en werd wéér gewonnen door PSV: de Brabanders waren nu met 3-2 te sterk voor FC Twente, dat de KNVB Beker had gewonnen. Voor PSV scoorden Mateja Kezman, Arnold Bruggink en Dennis Rommedahl en voor Twente waren Chris De Witte en Björn van der Doelen trefzeker.
In 2002 wist Ajax dan eindelijk de eerste Johan Cruijff Schaal te pakken. De landskampioen was op 11 augustus met 3-1 te sterk voor bekerwinnaar PSV, dankzij doelpunten van Rafael van der Vaart (2x) en Mido. Namens PSV had Mateja Kezman de score in de tiende minuut nog geopend.
In 2002 stapte PSV dus als verliezer van het veld, maar in 2003 werd er ’gewoon’ weer gewonnen: tegen bekerwinnaar FC Utrecht werd het 3-1. Arjen Robben, Mark van Bommel en Mateja Kezman waren de doelpuntenmakers bij de Eindhovenaren en namens FC Utrecht verscheen Hans van de Haar op het scoreformulier.
Een jaar na de nederlaag in de strijd om de Johan Cruijff Schaal wist FC Utrecht de prijs wél te pakken. Op 8 augustus 2004 wonnen de Domstedelingen met 2-4 van Ajax, dankzij doelpunten van Alje Schut, Hans Somers (2x) en Darl Douglas. Steven Pienaar en Wesley Sneijder waren in een aantrekkelijk duel de doelpuntenmakers voor Ajax.
Op 5 augustus 2005 kwam PSV nog wel op voorsprong tegen Ajax, dankzij een goal van Wilfred Bouma, maar de Johan Cruijff Schaal ging dankzij treffers van Nourdin Boukhari en Ryan Babel naar de Amsterdammers. Bij de goal van Babel was Boukhari overigens ook de aangever.
Ook op 13 augustus 2006 ging de Johan Cruijff Schaal naar Amsterdam. Mauro Rosales, Kenneth Perez en Wesley Sneijder scoorden voor Ajax tegen landskampioen PSV, dat zelf niet verder kwam dan een goal van Phillip Cocu en met 1-3 ten onder ging.
Drie op een rij! Ook op 11 augustus 2007 won Ajax de Johan Cruijff Schaal en weer was PSV als landskampioen de tegenstander. Bij de Eindhovenaren ontbrak de gehele voorhoede (Arouna Koné kampte met naweeën van malaria, Jefferson Farfán was geblesseerd en Danko Lazovic geschorst) en Gabri maakte het enige doelpunt van de wedstrijd: 1-0.
Op 23 augustus 2008 was Danko Lazovic er wel weer bij en hij scoorde tegen zijn oude werkgever Feyenoord, dat in het seizoen 2007/08 de beker had gewonnen. Landskampioen PSV won uiteindelijk met 2-0; naast Lazovic scoorde ook Dirk Marcellis nog.
Bekerwinnaar sc Heerenveen kreeg op 25 juli 2009 een pak slaag van landskampioen AZ, dat dankzij goals van Brett Holman, Mounir El Hamdaoui, Maarten Martens en Jeremain Lens (2x) met 1-5 wist te winnen. Dit was overigens de eerste keer dat er geen ploeg uit de traditionele top drie (Ajax, PSV, Feyenoord) om de Johan Cruijff Schaal speelde. Namens Heerenveen scoorde Michal Papadopulos.
Luuk de Jong werd de matchwinner in de strijd om de Johan Cruijff Schaal van 2010. De spits maakte voor landskampioen FC Twente het enige doelpunt tegen bekerwinnaar Ajax: 1-0. Zoals we allemaal weten kreeg Ajax aan het einde van het seizoen 2010/11 zijn revanche...
Ajax werd in het seizoen 2010/11 eindelijk weer eens kampioen van Nederland en pakte zo ’de derde ster’. De ploeg van Frank de Boer verloor in de bekerfinale wel van FC Twente en ook in de strijd om de Johan Cruijff Schaal wonnen de Tukkers weer. Nu werd het 1-2: voor Ajax scoorde Toby Alderweireld en voor Twente Marc Janko en Bryan Ruiz.
Ajax-PSV van 5 augustus 2012 wordt door velen herinnerd als de wedstrijd waarin Daley Blind werd uitgefloten door zijn eigen supporters. De Amsterdammer speelde in dit duel in het centrum van de verdediging en kon niet voorkomen dat PSV met 2-4 won. Blind werd aangewezen als zondebok, maar vocht zich terug en is inmiddels speler van Manchester United. De doelpunten in deze wedstrijd werden gemaakt door Toby Alderweireld, Marcelo (eigen doelpunt), Ola Toivonen (2x), Jeremain Lens en Georginio Wijnaldum.
In 2013 kreeg de Johan Cruijff Schaal voor het eerst een verlenging, omdat Ajax en AZ elkaar na negentig minuten op een 2-2 gelijkspel hadden gehouden. In de extra tijd zorgde Siem de Jong ervoor dat de trofee in Amsterdam bleef: 2-3. Een verlenging voor zondag is overigens uitgesloten; als Feyenoord en PSV na negentig minuten nog gelijk staan, volgen er direct strafschoppen.
Ajax hoopte in 2014 de Johan Cruijff Schaal te kunnen prolongeren, maar de landskampioen verloor opnieuw van bekerwinnaar PEC Zwolle, dat dankzij een goal van Stef Nijland historie schreef (0-1).
De strijd om de Johan Cruijff Schaal van vorig seizoen was nauwelijks spannend te noemen. Landskampioen PSV maakte korte metten met bekerwinnaar FC Groningen, dat door twee goals van Luuk de Jong en een van Adam Maher gedesillusioneerd afdroop. Slagen de Eindhovenaren erin om de titel te prolongeren? Vanaf 18.00 uur vanavond weten we meer!