In beeld: hoeveel verdienen de Eredivisie-clubs aan hun shirtsponsors?
Robin Bruggeman04 jul 2017, 08:15
Laatst bijgewerkt: 04 jul 2017, 08:15
Advertentie
Advertentie
In beeld: hoeveel verdienen de Eredivisie-clubs aan hun shirtsponsors?
Feyenoord treedt in het aankomende seizoen aan met een nieuwe hoofdsponsor, terwijl ook Roda JC Kerkrade, Vitesse, FC Groningen en Sparta Rotterdam na de zomerstop met een nieuwe naam op de borst gaan spelen. In onze special zie je welke bedragen de clubs in de Eredivisie ontvangen van hun shirtsponsors! Reageren? Dat kan op onze Facebook-pagina! (Noot: in het geval dat het exacte bedrag niet openbaar is gemaakt, is een schatting van SportNEXT aangehouden.)
Nog geen sponsor (Vitesse) - Eind vorige week werd bekend dat Truphone na drie jaar van het shirt van de Arnhemmers verdwijnt. De telefoonmaatschappij betaalde naar verluidt twee miljoen euro per jaar.
Niet bekend (Roda JC Kerkrade/Mascot Workwear) - Roda JC ging anderhalve week geleden in zee met Mascot. Hoeveel het Deense bedrijf precies betaalt is (nog) niet bekend gemaakt. De club ontving van vorige hoofdsponsor KLG Europa zo’n drie ton per jaar.
Niet bekend (Sparta Rotterdam/Centric) - Sparta breidde de samenwerking met Centric, dat al aan de club was verbonden als hoofdsponsor van de jeugdopleiding en als co-sponsor van het eerste elftal, begin vorige maand ook uit naar het shirtsponsorschap. Hoeveel de Kasteelclub precies ontvangt is (nog) niet bekend gemaakt, vorige sponsor Axidus betaalde naar verluidt 250.000 euro.
Niet bekend (VVV-Venlo/Seacon Logistics) - De promovendus en het bedrijf van VVV-voorzitter Hai Berden verlengden de samenwerking in 2015 nog tot het einde van het aankomende seizoen. Welk bedrag er precies met de sponsoring is gemoeid is niet naar buiten gebracht.
Minimaal 250.000 euro (NAC Breda/CM) - CM maakte begin dit jaar bekend ook voor het seizoen 2017/18 de sponsoring bij NAC te verzorgen. Het bedrijf dat doet in financiële dienstverlening zou de Bredanaars in de Jupiler League voor naar verluidt 250.000 euro sponsoren, een bedrag dat ‘flink verhoogd’ wordt na de promotie naar de Eredivisie.
450.000 euro (Willem II/Tricorp Workwear) - Tricorp verlengde in maart van dit jaar de samenwerking met twee jaar. Hoeveel de producent van bedrijfskleding precies betaalt is niet officieel naar buiten gebracht, maar het zou om 450.000 euro per jaar gaan.
Minimaal 500.000 euro (ADO Den Haag/Cars Jeans) - ADO sloot zo’n anderhalve maand geleden de grootste sponsordeal uit de clubhistorie. Cars Jeans prijkt de komende drie seizoenen op het shirt van de Hagenaars en volgt Basic-Fit op, dat naar verluidt 500.000 euro per seizoen betaalde.
500.000 euro (Excelsior/DSW Verzekeringen) - De verzekeraar prijkt sinds 2004 op het shirt van de Kralingers en verlengde de samenwerking vorig jaar met drie seizoenen. DSW maakt naar schatting een half miljoen euro per jaar over naar de Rotterdammers.
600.000 euro (PEC Zwolle/Molecaten) - Het vakantieparken-bedrijf verlengde begin dit jaar voor de tweede keer een eenjarige overeenkomst met PEC en betaalt naar schatting zes ton per jaar.
800.000 euro (Heracles Almelo/Asito) - Heracles wordt tot 2021 gesponsord door schoonmaakorganisatie Asito, dat naar verluidt acht ton per jaar betaalt.
900.000 euro (sc Heerenveen/GroenLeven) - Heerenveen nam vorig jaar na vijftien jaar afscheid van Univé en vond in GroenLeven een vervanger. De zonnepanelenleverancier betaalt naar verluidt een klein miljoen per jaar aan de Friezen.
1.100.000 euro (FC Groningen/Payt) - Debiteurenbeheerder Payt prijkt vanaf het aankomende seizoen op het shirt van FC Groningen. Het bedrijf, dat Essent opvolgt als hoofdsponsor, betaalt in het eerste seizoen 1,1 miljoen euro en het jaar daarop twee ton extra. Door bonusregelingen kunnen de bedragen nog verder oplopen.
1.200.000 euro (FC Twente/Pure Energie) - Pure Energie volgde vorig jaar Webprint op als hoofdsponsor van FC Twente. Hoewel de partijen geen precieze som bekend willen maken, zou het om zo’n 1,2 miljoen euro per jaar gaan.
1.200.000 euro (FC Utrecht/Zorg van de Zaak) - De Domstedelingen zijn sinds 2015 verbonden aan de dienstverlener in de bedrijfsgezondheid. Zorg van de Zaak betaalt volgens de onlangs vertrokken algemeen directeur Wilco van Schaik 1,2 miljoen euro per jaar, een bedrag dat door 3 ton aan mogelijke bonussen nog verder op kan lopen.
3.000.000 euro (AZ/AFAS) - Het softwarebedrijf is al sinds 2010 aan AZ verbonden en verlengde vorig jaar de samenwerking nog tot 2022. AFAS, dat tevens de naamgever van het stadion van de Alkmaarders is, betaalt naar verluidt zo’n drie miljoen euro per jaar.
4.500.000 euro (Feyenoord/Qurrent) - De Rotterdammers ontvangen volgens de NOS jaarlijks vierenhalf miljoen en door variabelen kan dit bedrag oplopen tot zes miljoen. Energieleverancier Qurrent is de opvolger van Opel.
6.000.000 euro (PSV/Energiedirect) - Energiedirect verving vorig jaar na 34 jaar Phillips op de voorkant van het shirt van de Eindhovenaren. Het energiebedrijf betaalt zes miljoen euro per jaar, met een variabele bonus van een extra miljoen.
8.000.000 euro (Ajax/Ziggo) - Ajax wordt sinds 2015 gesponsord door Ziggo, dat acht miljoen euro per jaar betaalt. Door twee miljoen euro aan variabelen kan de totale som oplopen tot tien miljoen euro per jaar.