voetbalzone

In beeld: 23 koningen van de assist op de Europese velden

Matthijs van Laar05 apr 2014, 08:15
Laatst bijgewerkt: 05 apr 2014, 08:15
Advertentie
In beeld: 23 koningen van de assist op de Europese velden
Javier Umbides, 12 assists in 31 competitieduels - Via heel wat omzwervingen kwam de Argentijnse middenvelder afgelopen zomer bij Atromitos uit Athene terecht en daar doet hij het prima, zo blijkt wel uit de cijfers.
Emilio Izaguirre, 12 assists in 30 competitieduels - Deze linksback uit Honduras stapte in 2010 over naar Celtic en doet het daar uitstekend. Dit is echter verreweg zijn beste seizoen.
Joel Campbell, 12 assists in 29 competitieduels - Het is afwachten of Arsenal de Costa Ricaan na dit seizoen terughaalt naar Londen, maar de aanvaller doet er in ieder geval alles aan om zich in de kijker te spelen. Mede dankzij zijn inbreng werd Olympiacos Piraeus eenvoudig kampioen van Griekenland.
Dusan Tadic, 12 assists in 29 competitieduels - De spelmaker van FC Twente is de enige speler in deze lijst die actief is in de Eredivisie. Het is geen geheim dat hij aast op een mooie transfer en dergelijke cijfers komen daarbij goed van pas.
Ivan Rakitic, 12 assists in 28 competitieduels - Er is een reden, of eigenlijk twee redenen, waarom de Kroatische spelmaker van Sevilla wordt gevolgd door de Europese topclubs. Want naast zijn assists scoorde Rakitic ook nog zelf elf keer.
Sadio Mané, 12 assists in 28 competitieduels - Ricardo van Rhijn wordt nog steeds zwetend wakker als hij aan de pijlsnelle aanvaller van Red Bull Salzburg denkt. De Senegalees is ook in de Oostenrijkse competitie niet te stuiten.
Ángel Di María, 12 assists in 28 competitieduels - ’El Fideo’ mocht aan het begin van dit seizoen weg van voorzitter Florentino Pérez, maar Carlo Ancelotti hield een vertrek tegen. Een uitstekende keuze, want de Argentijn was zelden zo goed op dreef.
Wayne Rooney, 12 assists in 27 competitieduels - Naast zelf scoren, dit seizoen vijftien keer, is Rooney ook een speler die anderen in staat stelt om het net te vinden. In de Champions League bereidde hij zelfs acht treffers voor in acht duels.
Steffen Hofmann, 12 assists in 26 competitieduels - De 33-jarige Duitser, die zijn carrière ooit begon bij Bayern München en nu uitkomt voor Rapid Wien, is al jaren een aangever van formaat. In 2007/08 bereidde hij zelfs 25 doelpunten voor.
David Jarolím, 12 assists in 21 competitieduels - Deze voormalig international van Tsjechië speelde onder meer voor Bayern München en Hamburger SV, en teert bij het bescheiden Mladá Boleslav vooral op zijn ervaring. En dat doet hij lang niet slecht, zo blijkt.
Franck Ribéry, 12 assists in 19 competitieduels - De Fransman kende dit seizoen behoorlijk wat blessureleed en kwam mede daardoor tot nog toe niet verder dan negentien wedstrijden in de Bundesliga. Zijn moyenne is echter uitstekend.
Maxime Lestienne, 13 assists in 29 competitieduels - De 21-jarige vleugelaanvaller van Club Brugge wacht nog altijd op zijn debuut bij de Rode Duivels, maar wij vragen ons af hoe lang nog. Een jongen met toekomst.
Koke, 13 assists in 29 competitieduels - De middenvelder van Atlético Madrid doet zijn bijnaam, ’De Nieuwe Xavi’, op het vlak van assists in ieder geval alvast eer aan.
Caner Erkin, 13 assists in 24 competitieduels - Het is niet voor niets dat de linksback van Fenerbahçe wordt gelinkt aan tal van topclubs uit Engeland, Duitsland en Italië. De Turks international weet zijn medespelers wel te vinden.
Cicinho, 13 assists in 24 competitieduels - Waar kennen we hem ook alweer van? Real Madrid, AS Roma en Villarreal om maar eens wat clubs te noemen. Doet het tegenwoordig bij het Turkse Sivasspor ook lang niet slecht.
Gareth Bale, 13 assists in 23 competitieduels - Over de vraag of de Welshman zijn transfersom waard is blijven de meningen verdeeld, maar feit is wel dat hij al dertien treffers voorbereidde en er zelf twaalf maakte. Niks mis mee.
Thorgan Hazard, 14 assists in 29 competitieduels - Niet Chelsea-ster Eden, maar zijn twee jaar jongere broertje Thorgan behoort tot de beste aangevers in Europa. De speler van Zulte Waregem solliciteert nadrukkelijk naar een kans in Londen.
Jonatan Soriano, 14 assists in 22 competitieduels - In Amsterdam weten ze maar al te goed wat de Spanjaard in Oostenrijkse dienst in zijn mars heeft. De spits van Red Bull Salzburg maakte, naast zijn 14 assists, ook nog eens 26 doelpunten.
Borek Dockal, 15 assists in 17 competitieduels - Borek wie? Precies ja. Deze buitenspeler van het Tsjechische Sparta Praag mag gerust de koning van de assist genoemd worden. Zijn gemiddelde is zelfs hoger dan dat van de nummer één in deze rangschikking!
Zlatan Ibrahimovic, 16 assists in 30 competitieduels - Dat de Zweed kan scoren als geen ander wisten we, maar zo egocentrisch als hij soms lijkt, is hij niet. Gemiddeld bereidt hij ongeveer iedere twee wedstrijden wel een doelpuntje voor.
Kevin Kampl, 17 assists in 27 competitieduels - De nummer drie is een verrassende. De Duitse Sloveen is één van de redenen waarom Red Bull Salzburg dit seizoen in eigen land niet te stuiten is. Leverde ook nog zes assists in de Europa League.
Cesc Fàbregas, 18 assists in 29 competitieduels - Liefst achttien keer stond Cesc direct aan de basis van een doelpunt van Barcelona. In de Champions League bereidde hij één doelpunt voor.
Luis Suárez, 20 assists in 27 competitieduels - De Uruguayaan wordt geroemd om zijn doelpunten, dit seizoen al 29 in totaal, maar is ook een begenadigd aangever. Wát een topseizoen maakt de ex-Ajacied door!
Bezig met laden …