voetbalzone

In beeld: Luis Suárez, recordbrekende nachtmerrie van Norwich City

Bart Kruyt05 dec 2013, 09:15
Laatst bijgewerkt: 05 dec 2013, 09:15
Advertentie
In beeld: Luis Suárez, recordbrekende nachtmerrie van Norwich City
Luis Suárez moest ruim een jaar wachten op zijn eerste hattrick in het shirt van Liverpool. De aanvaller werd eind januari 2011 overgenomen van Ajax en scoorde op 28 april 2012 drie keer in de uitwedstrijd bij Norwich City. Liverpool won dit duel met 0-3; Suárez kreeg kort voor tijd een publiekswissel.
Op 29 september 2012 was het weer drie keer raak tegen Norwich City en weer gebeurde dat op Carrow Road, de thuishaven van ’the Canaries’. Ditmaal won Liverpool met 2-5. Als speler van Ajax maakte Suárez tegen twee ploegen twee keer een hattrick: Willem II en VVV-Venlo. Laatstgenoemde ploeg kreeg op 20 september 2009 zelfs vier goals van Suárez om de oren.
Zes doelpunten in twee wedstrijden op Carrow Road dus: het is een stadion waar Luis Suárez zich blijkbaar wel thuis voelt. Zelfs in de Norwich-selectie zit maar een speler die meer doelpunten maakte in de thuishaven van City, te weten Wes Hoolahan. Autsj.
Met zijn tweede hattrick tegen Norwich kwam Suárez al in een illuster rijtje spelers met twee hattricks tegen één tegenstander in de Premier League te staan. Slechts twee spelers van Liverpool gingen hem voor, al deed Robbie Fowler het wel drie (!) keer: tegen Arsenal, Bolton Wanderers én Southampton. Michael Owen scoorde als ’Red’ twee keer driemaal tegen Newcastle United.
Andere (oud)spelers met twee hattricks tegen één tegenstander in de Premier League zijn Alan Shearer (tegen West Ham United), Emmanuel Adebayor (tegen Derby County), Ian Wright (tegen Ipswich Town), Wayne Rooney (tegen Bolton Wanderers) en Yakubu Aiyegbeni (tegen Fulham).
Woensdag 4 december 2013 was de dag dat Suárez deze namen achter zich liet en geschiedenis schreef. Hij verschalkte John Ruddy nu viermaal (de keeper stond bij de eerste twee hattricks van Suárez ook al op doel bij Norwich) en werd zo de eerste speler ooit met een hattrick aan hattricks tegen één tegenstander in de Premier League.
De Uruguayaan maakte zijn eerste drie goals woensdag in de eerste 35 minuten van het duel: de snelste hattrick van een Liverpool-speler in dertien jaar tijd. Op 6 september 2000 was Michael Owen al binnen 33 minuten goed voor drie doelpunten tegen Aston Villa.
Na vijf wedstrijden tegen Norwich City staat Suárez nu op elf doelpunten. Dat is dus een gemiddelde van ruim twee goals per duel! De wedstrijd tussen Norwich City en Liverpool wordt dit seizoen gespeeld op 19 april 2014. Benieuwd hoeveel Norwich-fans er durven te komen opdagen...
Suárez staat na woensdagavond op vijf hattricks in de Premier League, want ook Wigan Athletic en West Bromwich Albion konden de Uruguayaan in het verleden niet afstoppen. Nog zes hattricks te gaan tot het Premier League-record: Alan Shearer slaagde er namelijk elf keer in om drie keer te scoren in een Premier League-wedstrijd.
Suárez staat nu met vijf hattricks in de Premier League op gelijke hoogte met Dimitar Berbatov, Andy Cole, Ian Wright en twee Nederlanders: Ruud van Nistelrooij en Robin van Persie. Wayne Rooney staat op zes hattricks, Michael Owen en Thierry Henry maakten er acht, Robbie Fowler negen en Alan Shearer zoals gezegd elf.
Suárez maakte in de tweede helft van het duel met Norwich ook nog de 4-0 en deed dat uit een directe vrije trap: zijn vierde van dit seizoen. Geen enkele speler in de Premier League maakte dit seizoen meer goals uit directe vrije trappen.
En ook met zijn vierde doelpunt schreef hij geschiedenis, want geen enkele speler van het Amerikaanse continent scoorde ooit vier keer in de Premier League. In de historie van Liverpool gingen Michael Owen en Robbie Fowler Suárez al eens voor met vier doelpunten in één competitieduel.
De fans van Liverpool worden de laatste tijd wel verwend door Suárez: in zijn laatste drie wedstrijden op Anfield scoorde hij negen keer. In totaal staat de teller voor dit seizoen nu op dertien goals uit negen wedstrijden. Ongelooflijke cijfers.
"Hoe kan ik deze prestatie van Luis beschrijven? Het was gewoon briljant." - Brendan Rodgers
"Luis heeft opnieuw laten zien dat hij de beste speler van de Premier League is." - Steven Gerrard
Suárez staat na woensdag op zeventien hattricks in zijn loopbaan en als speler van Ajax maakte hij er zelfs twee in een officiële wedstrijd. Dat was op 23 december 2009 in het bekerduel met WHC, dat met 1-14 werd gewonnen door de Amsterdammers.
De overige hattricks in zijn loopbaan maakte hij tegen Willem II (2x), VVV-Venlo (2x), RKC Waalwijk, De Graafschap, Slovan Bratislava, Roda JC Kerkrade, Chili, Indonesië, Wigan Athletic en West Bromwich Albion. Tegen Slovan, VVV, Roda, Chili en woensdag dus tegen Norwich scoorde hij zelfs vier keer in een wedstrijd.
Het totale aantal doelpunten in zijn clubloopbaan? 202 stuks in 335 wedstrijden. 64 van die doelpunten maakte hij voor Liverpool, 111 voor Ajax, 15 voor FC Groningen en 12 voor Nacional. In het shirt van Uruguay staat de teller op 39 doelpunten uit 71 interlands.
Een vampier, een racist, een matennaaier of een schwalbekoning - ach, Luis Suárez zal altijd wel vijanden blijven houden. Maar hij is toch vooral een GENIALE voetballer!
Bezig met laden …