voetbalzone

In beeld: 21 machtige topclubs van weleer die flink zijn weggezakt

Thijs Post12 nov 2014, 07:15
Laatst bijgewerkt: 12 nov 2014, 07:15
Advertentie
In beeld: 21 machtige topclubs van weleer die flink zijn weggezakt
1. FC Lokomotive Leipzig - Ooit een van de beste clubs van Europa, nu actief op het vijfde niveau van Duitsland. Het kan verkeren. In 1987 was Lokomotive Leipzig nog tegenstander van Ajax in de finale van de Europa Cup II. De Amsterdammers wonnen, dankzij een goal van Marco van Basten, met 1-0.
Leeds United - Het is toch haast niet voor te stellen dat een club als Leeds United, met het majestueuze Elland Road als stadion, al jaren actief is in lagere divisies. Tegenwoordig speelt het gelukkig weer in de Championship, dat is tenminste nog acceptabel voor de club die hoge ogen gooide in Engeland (drie landstitels, een FA Cup) en Europa (finales in de Europa Cup I en Europa Cup II).
Wolverhampton Wanderers - Vanaf de jaren 50 was Wolverhampton Wanderers een van de beste clubs ter wereld. Drie landstitels in Engeland, vijf keer een tweede plek, vier FA Cups en een finale van de UEFA Cup… Tegenwoordig houdt het niet over.
Boavista - In 2000/01 werden de mannen in de geblokte shirts gevreesd in Portugal: Boavista troefde de grootmachten uit Lissabon en Porto af en werd landskampioen! De club is inmiddels weer actief op het hoogste niveau; vorig seizoen promoveerde het.
Deportivo Alavés - Volgens vele voetbalkenners is het nog altijd de mooiste wedstrijd ooit: de UEFA Cup-finale van 2001 tussen Liverpool en Alavés. Het spel golfde continu op en neer en het werd 5-4 voor Liverpool. Toen De Graafschap in 2000 stadion De Vijverberg na een verbouwing heropende, was Alavés de tegenstander van naam in het openingsduel. Zou een Nederlandse club nu ook nog genoegen nemen met Alavés als tegenstander?
Parma - Parma is weliswaar actief op het hoogste niveau van Italië, maar de club staat momenteel laatste in de rangschikking. Denk dan eens terug aan de spelers die allemaal bij Parma hebben gespeeld: Gianluigi Buffon, Gianfranco Zola, Hristo Stoichkov, Hernán Crespo, Lilian Thuram, enzovoort, enzovoort.
1. FC Kaiserslautern - Met vier landstitels behoren ’die Roten Teufel’ tot de belangrijkere clubs in Duitsland. Een stadion met een capaciteit van bijna 50.000 toeschouwers schreeuwt om de Bundesliga; voorlopig is het niet meer dan het tweede niveau.
Rangers FC - Als Rangers FC het financieel nu wél op een rijtje weet te houden, verwachten we de club spoedig weer terug op het hoogste niveau. Door een faillissement teruggezet naar de kelder, maar de 54(!)-voudig landskampioen en Europees succesvolle club is op de weg terug.
1. FC Magdeburg - Jarenlang was 1. FC Magdeburg een vaste waarde in Europa. De club met drie Oost-Duitse titels won in 1974 ook nog eens de Europa Cup III. Tegenwoordig is het actief op het vierde niveau, de Regionalliga.
Stade Reims - Historieclub Stade Reims verzamelde zes landstitels in Frankrijk, maar de laatste dateert alweer uit 1962. De club die in Frankrijk twee keer vaker kampioen werd dan Paris Saint-Germain is weer actief op het hoogste niveau, maar een hoogvlieger is het zeker niet.
Carl Zeiss Jena - In Oost-Duitsland was Carl Zeiss Jena een absolute grootmacht, maar ook in Europa deed de club het goed. In 1981 werd de Europese finale voor bekerwinnaars gehaald. Na de hereniging van Duitsland startte de club in de 2. Bundesliga, maar daalde het steeds verder af. Gedoe met hooligans is er nog wél altijd.
1. FC Nürnberg - De bijnaam van 1. FC Nürnberg zegt wel genoeg: ‘Der Club’. Dé club. Met negen landstitels en vier bekers een toonaangevende factor in Duitsland, maar momenteel kwakkelt de club maar wat raak op het tweede niveau. Tijd voor een terugkeer van Gertjan Verbeek?
Ferencváros - In Hongarije is de recordkampioen (28 landstitels) weliswaar nog een grote speler, maar op het internationale toneel doet de grootmacht van weleer niet meer mee. Vroeger gooide Ferencváros wél hoge ogen in Europa.
1. FC Köln - Goed, 1. FC Köln speelt nog in de Bundesliga, maar de hoogtijdagen liggen allang achter ons. De club heeft nog altijd enorm veel aanhangers in Duitsland. Drie landstitels en vier DFB Pokals staan in de prijzenkast.
Huddersfield Town - Drie landstitels, drie keer tweede, drie keer derde en een FA Cup: Huddersfield Town was in de jaren 20 en 30 een van de grote jongens in Engeland. Tegenwoordig zijn ‘the Terriers’ actief in de Championship, het tweede niveau.
Real Betis - Jarenlang een vaste waarde in de Primera División; in een ver verleden (1935) zelfs landskampioen. Vorig seizoen degradeerde de tweede (of eerste) club van Sevilla echter naar het tweede niveau.
AEK Athene - De machtige club uit Athene komt dit seizoen uit op het tweede niveau. Een stadion waar bijna 70.000 toeschouwers in passen; zet dat af tegen de piepkleine stadions van de tegenstanders en je weet genoeg. Elfvoudig kampioen van Griekenland, veertienvoudig bekerwinnaar.
Dynamo Dresden - Vorig seizoen degradeerde Dynamo Dresden van de 2. Bundesliga naar de 3. Liga. De achtvoudig kampioen van Oost-Duitsland wil zo graag hogerop, maar de gloriejaren van iemand als Matthias Sammer (de bekendste speler van de club) lijken definitief voorbij.
Pro Vercelli - Zegt iemand het iets, Pro Vercelli? Misschien niet, maar met zeven landstitels tussen 1908 en 1922 is het een van de grootste clubs uit de historie van het Italiaanse voetbal. Tegenwoordig speelt de club in de Serie B.
Hamburger SV - HSV is een van de traditionele topclubs in Duitsland, met zes landstitels en acht keer een tweede plek. De winnaar van de Europa Cup I (1983) heeft het echter al jaren lastig in Duitsland. Vorig seizoen ontsnapten ‘die Rothosen’ op het nippertje aan degradatie; ook dit jaar is het kwakkelen geblazen.
Nottingham Forest - Ooit was ‘Forest’ de beste en belangrijkste club van Europa. Onder de legendarische manager Brian Clough won men de landstitel en de Europa Cup I (zelfs twee keer). Tegenwoordig is het niet meer dan een grijze muis in de Championship.
Bezig met laden …