voetbalzone

In beeld: 21 malafide bestuurders in conflict met Vrouwe Justitia

Thijs Post14 mrt 2014, 07:15
Laatst bijgewerkt: 14 mrt 2014, 07:15
Advertentie
In beeld: 21 malafide bestuurders in conflict met Vrouwe Justitia
Uli Hoeness, Bayern München - De jongste toevoeging aan deze lijst is Uli Hoeness van Bayern München. Clubicoon en voorzitter van Bayern München? Europees kampioen en wereldkampioen met West-Duitsland? Niets mee te maken. Wie voor circa twintig miljoen euro de belasting tilt, moet drieënhalf jaar de cel in. Zo simpel is het.
Silvio Berlusconi, AC Milan - De flamboyante ex-premier van Italië en voorzitter van AC Milan heeft een waslijst aan vergrijpen achter zijn naam staan. Corruptieschandalen, tegenwerking van de persvrijheid annex mediamonopolie, seksuele escapades met minderjarige meisjes… Door ‘Rubygate’ moest Berlusconi zeven jaar de cel in, maar wie in Italië ouder is dan zeventig jaar hoeft eigenlijk nooit daadwerkelijk te zitten. Mazzel.
Karel Aalbers, Vitesse - Aalbers was ambitieus. Hij haalde diverse (dure) spelers naar Arnhem en liet GelreDome bouwen. In 2005 werd hij, na het uitbetalen van portretrechten aan Nikos Machlas in het buitenland om belasting te ontwijken, veroordeeld tot een boete van 20.000 euro en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Na het vertrek van Aalbers rezen de schulden bij Vitesse de pan uit, maar hij bleef ongekend populair.
Jesús Gil y Gil, Atlético Madrid - De in 2004 overleden Gil y Gil was een Spaans politicus, burgemeester, zakenman en bovenal voorzitter van Atlético Madrid. Gil sluisde gemeenschapsgeld van zijn plaats Marbella door naar Atlético. In 2000 werd de markante preses veroordeeld tot zes jaar cel.
Gigi Becali, Steaua Boekarest - Controversieel, zo kunnen we Becali wel bestempelen. In mei 2013 werd Becali voor drie jaar de lik ingegooid na een illegale landruil met het Ministerie van Defensie. Juist. Opmerkelijk genoeg heeft Becali nog altijd de touwtjes in handen bij Steaua. Zo zette hij aanvankelijk een streep door de transfer van Vlad Chiriches naar Tottenham Hotspur.
José María del Nido, Sevilla - Del Nido heeft de bestuurskamer van Sevilla verruild voor een kleine ruimte met tralies. Hij speelde een hoofdrol in de verduistering van politieke gelden in de badplaats Marbella (waar kennen we die plaats ook alweer van…). Del Nido was sinds 2002 voorzitter van Sevilla, maar hij moet zeven jaar brommen.
Luciano Moggi, Juventus - Inzake het Italiaanse omkoopschandaal van 2006 kunnen we een hele waslijst bestuurders oprakelen. Moggi was het kopstuk. De oud-directeur van Juventus werd levenslang verbannen uit de voetballerij en hij kreeg een celstraf van vijf jaar en vier maanden. Een collega-topman bij Juventus, Antonio Giraudo, kreeg drie jaar cel.
Claudio Lotito, Lazio - Een andere grote naam in het Italiaanse schandaal van 2006 was Lotito. De man die tegenwoordig gewoon weer preses is van Lazio heeft meer op zijn kerfstok. Zo sjoemelde hij in 2005 met aandelen van de club en werd hij in 2009 tot 24 maanden cel veroordeeld.
Gheorghe Popescu - Uli Hoeness is niet de enige die in maart 2014 veroordeeld is tot een celstraf van dik drie jaar. Ook de Roemeense voetballegende Popescu gaat drie jaar op water en brood. De 46-jarige ex-PSV’er kreeg de straf voor het onreglementair voltooien van diverse transfers. Bij dit schandaal gaan onder anderen ook Victor en Ioan Becali (neven van, fijne familie) en Mihai Stoica (algemeen manager van Steaua) de nor in.
José Luis Caminero, Atlético Madrid - Caminero (rechts) is een grote naam in Spanje; hij is een voetbalicoon en is als sportief directeur een van de architecten van het huidige Atlético Madrid. In 2009 werd hij voor het eerst opgepakt met 58.500 euro aan contanten in zijn auto: drugsgeld. Hij werd snel vrijgelaten en keerde terug als directeur bij Atlético Madrid, maar Vrouwe Justitia zit hem nog op de hielen. Hij riskeert vier jaar cel en vier miljoen euro boete voor het witwassen van drugsgeld.
Lorenzo Sanz, Real Madrid en Málaga - Zakenman Sanz was voorzitter van Real Madrid en eigenaar van Málaga. Hij kwam meerdere keren in aanraking met de sterke arm der wet. Zo probeerde hij te betalen met valse cheques en werd hij gearresteerd omdat hij kunst over de grens probeerde te smokkelen. Ook dreigt een celstraf van zes jaar, omdat hij fraude heeft gepleegd door een stuk grond twee keer te verkopen.
Aziz Yildirim, Fenerbahçe - Voor zijn aandeel in het omkoopschandaal in de Süper Lig moest Aziz zes jaar en drie maanden de cel in. Hij zou veertien clubs hebben omgekocht en negentien keer ‘een aanmoedigingspremie’ hebben uitbetaald. Op papier is Aziz nog altijd voorzitter van Fenerbahçe, al is de dagelijkse leiding niet meer in zijn handen.
Enrico Preziosi, Genoa - Waar moeten we beginnen inzake Preziosi? Een gekocht kampioenschap met Genoa, wedstrijden waarvan Preziosi op voorhand de uitslag al wist, een boekhoudschandaal, gemanipuleerde transferprijzen… Telkens weer verdween onze vriend enkele maanden in de bajes, om later weer doodleuk terug te keren aan het front.
Massimo Cellino, Cagliari en Leeds United - Op 7 februari maakte Leeds United bekend dat het consortium achter Cellino, Eleonora Sport Ltd., de nieuwe eigenaar is van de club. Of men daar blij mee moet zijn is nog maar de vraag. Cellino lichtte het Italiaanse Ministerie van Landbouw op voor een miljoen of acht (1996), hij heeft een boekhoudschandaal achter zijn naam staan (2001) en niet lang geleden (2013) werd hij opgepakt wegens fraude. Al met al goed voor maanden celstraf.
Renze de Vries, FC Groningen - Onder leiding van de in 2012 overleden De Vries groeide FC Groningen uit tot een topclub in Nederland. Later bleek dat hij een aantal grote namen met zwart geld naar het noorden haalde. In 1989 deed de FIOD een inval bij FC Groningen en niet veel later trad hij terug als voorzitter. Later werd De Vries veroordeeld tot een celstraf: hij zou uiteindelijk vijf dagen zitten.
Bernard Tapie, Olympique Marseille - De Franse zakenman en politicus draaide in 1995 twee jaar de cel in voor corruptie en afpersing. Ook zingt rond Tapie regelmatig het woord ‘belasting’. Tussen 1986 en 1994 was hij voorzitter van Olympique Marseille en ook toen ging het niet allemaal volgens de regels. L’OM raakte een landstitel kwijt omdat Tapie Valenciennes had omgekocht. Door financiële wanorde, de schuld van Tapie, degradeerde de club zelfs verplicht naar de Ligue 2.
Carson Yeung, Birmingham City - Yeung was tot februari 2014 de voorzitter van Birmingham City. In die maand draaide hij namelijk de cel in en niet voor even: hij werd op vijf punten schuldig bevonden aan witwassen van enorme hoeveelheden geld en kreeg zes jaar aan zijn broek.
Luciano Gaucci, Perugia - Excentriek? Wij noemen Gaucci gewoon knettergek. De Zuid-Koreaan Jung-Hwan Ahn hoefde zich na zijn doelpunt op het WK tegen Italië niet meer te melden, hij haalde de zoon van de Libische dictator Muammar Khadaffi (Saadi, hier ook op de foto) en hij wilde vrouwenvoetballers opnemen in de selectie van zijn club. Perugia ging in 2005 failliet en toen het gerecht een onderzoek naar zijn persoon instelde, wist hij niet hoe snel hij naar de Dominicaanse Republiek moest vluchten. Toen hij hoorde dat hij ‘slechts’ een voorwaardelijke celstraf van drie jaar kreeg, keerde hij terug naar Italië.
Zdravko Mamic, Dinamo Zagreb - Hebben jullie even? Mamic is niet op zijn mondje gevallen en hij werd onlangs opgepakt voor racistische beledigingen aan het adres van de Kroatische Minister van Sport Zeljko Jovanovic. Verder betastte hij buikdanseressen, sloeg hij een bestuurder van de bond in elkaar, gooide hij een directeur van zijn eigen club over een hek, brak hij de hand van de burgemeester, bedreigde hij journalisten, ging hij de politie te lijf, kocht hij wedstrijden om en bracht hij de Hitlergroet.
Bulat Chagaev, Xamax Neuchâtel - Deze Tsjetsjeense bullebak betaalde als sponsor het miljoenensalaris van Ruud Gullit bij Terek Grozny en kocht in mei 2011 het Zwitserse Xamax Neuchâtel. Chagaev vervalste bankdocumenten om de voetballicentie van Xamax veilig te stellen, maar dat leverde hem niet meer op dan een celstraf. In januari 2012 werd de club failliet verklaard. Chagaev voerde een schrikbewind bij de oud-club van onder anderen René van der Gijp. De miljardair en vriend van de omstreden oud-Terek-preses Ramzan Kadyrov ontsloeg na een nederlaag de halve selectie en trainer, liet het logo aanpassen en bedreigde spelers met de dood. Chagaev mag Zwitserland nooit meer in.
Ratko Butorovic, FK Vojvodina - Wijlen Butorovic was misschien wel de gekste voetbaleigenaar ooit. ‘Bata KanKan’ was de baas van Vojvodina en eigenaar van meerdere hotels in Servië. Hij kleedde zich als Pipo de Clown en is meerdere malen gearresteerd op verdenking van omkoping. Justitie kreeg de Montegrijn echter nooit de bak in. Buturovic overleefde in 2007 en 2009 moordaanslagen, maar overleed afgelopen zomer op 56-jarige leeftijd. Ultraboss Buturovic werd dood aangetroffen in zijn eigen Park-hotel in Novi Sad. Het is nog altijd niet duidelijk of er sprake was van een natuurlijke dood.