In beeld: 25 namen die pas na hun Feyenoord-vertrek doorbraken
Yanick Vos13 dec 2016, 07:15
Laatst bijgewerkt: 13 dec 2016, 07:15
Advertentie
In beeld: 25 namen die pas na hun Feyenoord-vertrek doorbraken
Fedor Smolov schopte bij Feyenoord geen deuk in een pakje boter, maar schijnt nu dicht bij een transfer naar Borussia Dortmund te staan. We hebben daarom in deze fotospecial een aantal voetballers verzameld dat bij Feyenoord speelde óf er stage liep, maar pas na de periode in Rotterdam wist door te breken. Reageren? Ga naar onze Facebook-pagina!
Fedor Smolov (huidige club: FK Krasnodar). De aanvaller scoort aan de lopende band in Rusland en volgens Championat is zijn transfer naar Borussia Dortmund rond. Het is de bedoeling dat de Russisch international in de zomer van 2017 overstapt naar de Bundesliga.
Ivelin Popov (Spartak Moskou). De Bulgaar was in 2005 een half jaar op proef in Rotterdam, maar kreeg geen contract en is tegenwoordig een van de beste aanvallende middenvelders in de Russische competitie.
Michael Laudrup (gestopt). De Deen stond nooit onder contract bij Feyenoord, maar hij werkte er in 1980 als speler van KB uit Kopenhagen wel een proefperiode af. Het is onduidelijk waardoor het niet van een samenwerking kwam en na veertien duels voor KB te hebben gespeeld, maakte Laudrup naam bij Bröndby IF. De rest is geschiedenis.
Miiko Albornoz (Hannover 96). De linkerverdediger was in 2009 op proef bij Feyenoord, maar kreeg om onduidelijke redenen geen contract. Hij brak pas écht door bij Malmö FF en verdiende twee jaar geleden een transfer naar Hannover.
Henok Goitom (San Nose Earthquakes). De Zweedse Eritreër was in 2003 op proef bij Feyenoord en werd toentertijd zelfs ‘de nieuwe Zlatan Ibrahimovic’ genoemd. Hij tekende echter geen contract in De Kuip en vertrok naar Udinese. Goitom brak niet door in Italië, maar groeide later bij AIK in Zweden uit tot een clubicoon.
Bryan Ruiz (Sporting Portugal). De aanvaller uit Costa Rica biedt zich aan bij Feyenoord, maar Ruud Gullit heeft al na één training genoeg gezien en stuurt Ruiz naar huis. De linkspoot komt later via onder meer AA Gent bij FC Twente terecht en wordt met die club kampioen.
Clint Dempsey (Seattle Sounders). De aanvallende middenvelder wordt in Amerika verkozen tot Talent van het Jaar en hoopt een contract af te dwingen bij Feyenoord, maar Mark Wotte vindt dat hij ‘te weinig heeft laten zien’. De nu 33-jarige Dempsey brak vervolgens door bij New England Revolution en ging daarna bij Fulham aan de slag.
Ricardo Oliveira (Santos). De spits werd in 2001 na twee trainingen afgetest, maar later zei de Braziliaan dat hij expres slecht speelde omdat hij vond dat hij nog niet klaar was voor een buitenlandse competitie. Oliveira bleef bij Porteguesa en vertrekt twee jaar later naar Valencia.
Tim Howard (Colorado Rapids). De doelman kan keeperstrainer Pim Doesburg in het najaar van 2002 niet overtuigen en wordt weggestuurd. Niet lang daarna overtuigt hij Sir Alex Ferguson en tekende de Amerikaan bij Manchester United.
Mauricio Pinilla (Atalanta). De aanvaller meldt zich met verdediger Waldo Ponce op het trainingsveld van Feyenoord, maar wordt niet goed genoeg bevonden. Hij scoort later in 39 wedstrijden 20 keer voor Universidad Chile en verdient een transfer naar Internazionale.
Jeffrey Bruma (VfL Wolfsburg). Op vijftienjarige leeftijd verliet Bruma de jeugdopleiding van Feyenoord om bij Chelsea te gaan voetballen. Hij haalde de hoofdmacht, maar werd nooit een vaste waarde. Hij werd uitgeleend aan Leicester City, Hamburger SV en PSV, waar hij uiteindelijk een contract tekende. Bruma groeide uit tot Oranje-international en verdiende afgelopen zomer een transfer naar VfL Wolfsburg.
Michel Bastos (São Paulo). Feyenoord betaalde 250.000 euro voor de Braziliaanse linksback, maar mede door last van heimwee slaagde hij niet in Rotterdam. Na een verhuurperiode bij Excelsior vertrok Bastos uit Nederland. Hij ontwikkelde zich verder bij clubs in Brazilië en kwam in 2006 terecht bij OSC Lille. Daar verdiende hij een transfer naar Olympique Lyon, waar hij zijn beste jaren kende. De 33-jarige linkspoot speelde 33 interlands.
Harmeet Singh (Molde FK). In de zomer van 2012 tekende de Noorse middenvelder voor twee jaar bij Feyenoord, met een optie voor nog twee jaar. Maar in 2014 mocht hij, na weinig wedstrijden, vertrekken. Bij de Noorse topclub Molde FK is de 26-jarige middenvelder volledig opgebloeid.
Omar Elabdellaoui (Olympiacos). Op jonge leeftijd trok de inmiddels 23-voudig Noors international naar de jeugdopleiding van Manchester City. Hij werd uitgeleend aan Feyenoord, maar een succes werd dat niet. Na een halfjaar keerde hij alweer terug naar Engeland. In 2014 kwam hij terecht bij het Griekse Olympiacos, waar hij uitgroeide tot een complete rechtervleugelverdediger.
Vincent Janssen (Tottenham Hotspur). In 2009 kwam de spits terecht in de jeugdopleiding van Feyenoord. De club vond hem niet goed genoeg en bood hem geen contract aan, waarop Janssen in 2013 naar Almere City vertrok. In de Jupiler League maakte hij naam en durfde AZ het met hem aan. Na een moeizame start kwam de inmiddels Oranje-international op gang en werd hij afgelopen zomer voor 22 miljoen euro verkocht aan Tottenham Hotspur.
Garry Rodrigues (PAOK Saloniki). Deze buitenspeler heeft een bijzonder pad bewandeld op weg naar het bestaan van profvoetballer. Hij speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord, waarna hij na een onderbreking van een jaar debuteerde bij Real Massamá SC. Via FC Boshuizen, ADO Den Haag, FC Dodrecht, Levski Sofia en Elche FC kwam hij in de zomer van vorig jaar terecht bij PAOK Saloniki, waar hij een contract tot medio 2018 tekende.
Nana Asare (AA Gent). Via een Ghanese voetbalacademie kwam Asare op jonge leeftijd in beeld bij Feyenoord. Hoofdtrainer Bert van Marwijk raakte echter niet overtuigd. De dertigjarige linksback ging van FC Utrecht naar AA Gent, waar hij nog steeds actief is.
Rick Dekker (PEC Zwolle). De 21-jarige middenvelder kreeg bij Feyenoord geen contract en werd in 2014 opgepikt door PEC Zwolle. Vorig seizoen kwam hij tot 27 competitieduels, dit seizoen speelde hij nog niet door een knieblessure.
Anwar El Ghazi (Ajax). De Ajacied werd op jonge leeftijd weggestuurd bij Feyenoord. Hij werd opgepikt door Sparta Rotterdam en maakte later de overstap naar Ajax. De buitenspeler debuteerde onder Frank de Boer en is na onenigheid met Peter Bosz sinds kort weer terug bij de A-selectie van Ajax.
Gerson Magrão (Clube de Regatas Brasil). In 2004 kwam Magrão bij Feyenoord terecht. Zijn verblijf in Nederland werd geen succes en in 2007 keerde hij terug naar Brazilië. Na Flamengo, Ipatinga en Cruzeiro kwam hij terecht bij Dynamo Kiev. Tegenwoordig voetbalt hij weer in Brazilië.
Sherif Ekramy (Al-Ahly). Vriend en landgenoot Hossam Ghaly speelde al voor Feyenoord en tipte de clubleiding over de doelman. Hij kwam op proef, maakte indruk en kreeg een contract. Hij wist te debuteren in de hoofdmacht, maar ging gebukt onder de concurrentie. Henk Timmer kreeg de voorkeur tussen de palen. Tegenwoordig speelt hij bij Al-Ahly.
Kermit Erasmus (Stade Rennes). In 2007 was Erasmus een van de grootste talenten ter wereld. In de zomer van 2008 kwam hij naar Feyenoord, waar hij in zijn eerste seizoen de tijd kreeg om te wennen. Het seizoen daarop werd hij uitgeleend aan Excelsior, maar de hoge verwachtingen heeft hij nooit waar weten te maken. Na zijn terugkeer bij Supersport United in Zuid-Afrika speelde hij voor Orlando Pirates en tegenwoordig bij Stade Rennes.
Nathan Aké (Bournemouth). De 21-jarige verdediger verliet de jeugdopleiding van Feyenoord voor die van Chelsea, waar hij tot medio 2020 onder contract staat. Dit seizoen is hij uitgeleend aan Bournemouth.
Karim Rekik (Olympique Marseille). Als Rekik bij Feyenoord was gebleven, had hij zeer waarschijnlijk het eerste elftal gehaald. Hij trok naar Manchester City en werd daar gezien als een groot talent. Na uitleenperiodes bij Portsmouth en Blackburn Rovers, keerde hij terug naar Nederland om op huurbasis voor PSV te gaan spelen. Vorig jaar liet hij the Citizens definitief achter zich en tekende hij een contract bij Olympique Marseille.
Marten de Roon (Middlesbrough). Zes jaar speelde De Roon in de jeugdopleiding van Feyenoord voordat hij naar Sparta Rotterdam vertrok. SC Heerenveen pikte hem op en verkocht hem aan Atalanta, dat hem afgelopen zomer voor veertien miljoen euro verkocht aan Middlesbrough.