voetbalzone

In beeld: 24 Nederlandse trainers die wachten op een mooie club

Erik van Dam11 mrt 2016, 07:15
Laatst bijgewerkt: 11 mrt 2016, 07:15
Advertentie
In beeld: 24 Nederlandse trainers die wachten op een mooie club
Het zal voor eeuwig aan hem verbonden blijven: Ernie Brandts die NAC naar de derde plek coachte in het seizoen 2007/08. Een tijdje was hij van de radar, maar vorig seizoen dook hij ineens op bij FC Dordrecht. Een jaar geleden leverde hij zijn contract daar in.
Jan Everse volgde Ernie Brandts op aan De Krommedijk, maar stapte al na een paar maanden op als trainer. Sindsdien kwam er geen nieuws meer door rond Everse, die in het verleden onder meer sc Heerenveen, PEC Zwolle en Sparta trainde.
Er kwamen wel wat aanbiedingen binnen bij Mario Been, maar geen daarvan was nog zó interessant dat hij ‘ja’ zei. In het verleden was Been trainer bij Excelsior, NEC, Feyenoord en RC Genk.
Raymond Atteveld is tegenwoordig adviseur van Kairat Almaty in Kazachstan. Eerder had hij het voor het zeggen bij Roda JC, ADO Den Haag en op Cyprus bij AEL Limassol.
Foeke Booy werd genoemd als kandidaat om Henk de Jong op te volgen bij SC Cambuur, maar de club koos voor Marcel Keizer. Is er een club die het volgend seizoen wil proberen met de man die FC Utrecht de beker bezorgde?
Het curriculum vitae van Fred Rutten spreekt voor zich, maar ja: ontslagen bij Schalke 04, ontslagen bij PSV, ontslagen bij Feyenoord. De 53-jarige trainer zou graag weer ergens langs de lijn staan.
Robert Maaskant werd vroeger ‘de kroonprins van het trainersgilde’ genoemd en coachte al negen clubs in binnen- en buitenland. In oktober vorig jaar zette NAC hem op non-actief.
Het hoofdtrainerschap van FC Utrecht en rollen als assistent van Guus Hiddink zijn de belangrijkste mijlpalen voor Ton du Chatinier als trainer. Toch een coach die FC Utrecht mooi voetbal liet spelen.
Toegegeven: we weten niet zeker óf Frank Rijkaard nog een keer clubtrainer wil zijn. Zijn loopbaan als coach is vooralsnog heel opmerkelijk en iemand die met Barcelona de Champions League heeft gewonnen... die moet toch gewoon een Eredivisieclub aankunnen?
Ruud Brood is nu assistent van Phillip Cocu en lijkt zich wel goed te voelen in die rol. Maar de man die NEC met een recordaantal punten kampioen van de Jupiler League maakte, die zien we toch graag zelfstandig aan het werk.
Met zijn zestig jaar behoort Jan van Dijk tot de oudste trainers in het betaald voetbal. ‘Mister FC Groningen’ was het laatst werkzaam bij Helmond Sport, tot hij een paar weken geleden opstapte.
René van Eck zwierf jarenlang door Europa en werkte in Zwitserland, Finland en Duitsland, alvorens hij bij FC Den Bosch zijn eerste baan als hoofdcoach in Nederland kreeg. Na het echec in de KNVB Beker tegen VVSB was het eerder dit seizoen gauw over en sluiten.
Erwin van de Looi bezorgde FC Groningen de enige prijs in de clubhistorie, maar is na dit seizoen weg en heeft nog geen nieuw emplooi.
Hij was assistent in Australië en bij Oranje en had de beloftenteams van NEC en FC Twente onder zijn hoede, maar welke club probeert het eens met Patrick Kluivert? Op dit moment is hij bondscoach van Curaçao.
Jos Luhukay werkte uitsluitend voor Duitse clubs en had het onder meer voor het zeggen bij Borussia Mönchengladbach, FC Augsburg en Hertha BSC. Sinds 5 februari 2015 heeft Luhukay geen club meer.
Alleen de Jupiler League-clubs lijken het telefoonnummer van zesvoudig Oranje-international Stanley Menzo te hebben... zijn laatste club was Lierse SK in België.
Jan Poortvliet leidt momenteel trainers op in China. Voor de man die onder meer Helmond Sport, SC Telstar, FC Den Bosch, FC Eindhoven en Southampton coachte komt er te zijner tijd wellicht weer een aanbod vanuit Nederland.
Clarence Seedorf beëindigde speciaal voor AC Milan zijn profloopbaan en werd trainer, maar na een paar maanden schoof de club hem al aan de kant. Andere aanbiedingen liet Seedorf in de periode die volgde vooralsnog liggen.
Ze kondigden onlangs zelf aan dat ze niet door zouden gaan bij Jong Ajax en vanaf de zomer graag samen elders aan de slag willen. Wie ziet het zitten in Jaap Stam en Andries Ulderink?
Joop Gall mocht na het seizoen 2014/15 niet bij FC Emmen blijven en vond daarna nog geen andere club. Eerder was hij trainer van Veendam en Go Ahead.
Rob Alflen maakte na één seizoen als hoofdcoach van FC Utrecht alweer plaats voor Erik ten Hag en pakte daarna een rol op als assistent van Heracles Almelo. Komt er weer een keer een nieuwe stap?
De eerste en laatste club van Peter van Vossen als zelfstandig trainer was Fortuna Sittard. Het avontuur duurde anderhalf jaar: sinds oktober vorig jaar is het stil rond hem.
Met zijn klare taal en no nonsense-aanpak veroverde Henk de Jong menig hart in de Eredivisie. In een moeilijke periode bij SC Cambuur verliet de kapitein het schip, maar we zien De Jong graag weer ergens terug!
Bezig met laden …