voetbalzone

In beeld: nieuwe Zwolse vreugde in de Amsterdam ArenA

Matthijs van Laar04 aug 2014, 08:15
Laatst bijgewerkt: 04 aug 2014, 08:15
Advertentie
In beeld: nieuwe Zwolse vreugde in de Amsterdam ArenA
Het meesterbrein achter de oorwassing van Ajax in de bekerfinale, Ron Jans, is er klaar voor.
Collega Frank de Boer wil de zure nasmaak van die 5-1 in april wegspoelen en Ajax op gelijke hoogte brengen met PSV. De Eindhovenaren wonnen de Johan Cruijff Schaal negen keer, Ajax acht keer.
De schaal waar het allemaal om draait.
De wedstrijd start op bijzondere wijze: de kinderen die normaal gesproken aan de hand meelopen, worden door de spelers op de rug gedragen om aandacht te vragen voor een speciale actie van de Stichting Spieren voor Spieren.
De KNVB ruimt daarna tijd in voor een indrukwekkende minuut stilte om de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne te gedenken.
In de Amsterdam ArenA kun je op dat moment een speld horen vallen.
En dan is het seizoen 2014/15 officieel onderweg. Davy Klaassen probeert hier te ontkomen aan de Ryan Thomas.
Nick Viergever kent een bijzonder ongelukkig debuut bij Ajax. In de openingsfase raakt hij de paal en moet hij al geblesseerd van het veld. Hij keert terug, maar laat zich vlak voor rust alsnog vervangen.
De Johan Cruijff Schaal zorgt ook voor een primeur in het Nederlands voetbal: ’vanishing spray’, om een muurtje op afstand te zetten.
Na een 0-0 stand bij rust opent het dreigender PEC Zwolle na de pauze de score. Met een prachtige pass zet Kamohelo Mokotjo Stef Nijland vrij voor Kenneth Vermeer. De spits blijft ijskoud: 1-0.
Blijdschap en waarschijnlijk ook opluchting bij Nijland, van wie werd beweerd dat hij mocht uitzien naar een andere werkgever. Zelf ontkende hij na afloop overigens dat daar sprake van is.
Het wordt dan knokken voor Ajax, dat er met het bekende circulatievoetbal en het rondgaan van de bal nauwelijks aan te pas komt. Balbezit: ja, dreiging: nee.
Op hoop van zegen wordt de bal in de slotfase de zestien van de Zwollenaren ingepompt. Maar wat de Amsterdammers ook proberen, het sorteert nauwelijks effect.
En als het al gevaarlijk wordt dan is daar altijd nog Diederik Boer. De doelman van PEC voorkomt onder meer met een geweldige reflex dat Niklas Moisander met het hoofd kan scoren...
Zo dus!
Het laatste fluitsignaal klinkt! PEC houdt al met al eenvoudig stand en laat zelfs na om de score, net als in april, verder uit te bouwen. De vreugde bij aanvoerder Bram van Polen is er uiteraard niet minder om.
En daar zit-ie weer hoor: Ron Jans, de man die PEC Zwolle in vier maanden tijd twee grote hoofdprijzen bezorgt. En binnenkort wacht de club ook nog een debuut in Europa! Held!
De verliezers halen hun zilveren medaille op. Na het debacle in de bekerfinale een herhaling van zetten voor Frank de Boer en zijn manschappen.
Want de winnaar komt wederom uit Zwolle! Bram van Polen toont hier de schaal aan de meegereisde fans uit Overijssel.
Ja, het gaat ongetwijfeld weer gezellig worden in de Hanzestad aan de IJssel. Deze fans nemen in de ArenA alvast een voorschot op het feestje dat komen gaat.
Prachtig, zo ziet vreugde eruit! Routinier Joost Broerse pakt zijn tweede Johan Cruijff Schaal, nadat hij in 2004 met FC Utrecht ook al won van Ajax. Het komt hem, en zijn ploeggenoten, meer dan toe! Gefeliciteerd!
Bezig met laden …