voetbalzone

In beeld: 17 potentiële opvolgers van Jasper Cillessen bij Ajax

Erik van Dam04 jul 2015, 08:15
Laatst bijgewerkt: 04 jul 2015, 08:15
Advertentie
In beeld: 17 potentiële opvolgers van Jasper Cillessen bij Ajax
Manchester United wordt steeds sterker gelinkt aan Jasper Cillessen. Louis van Gaal zou hem binnen willen halen als David de Gea wordt verkocht aan Real Madrid. Wie moet Ajax halen, als Cillessen echt vertrekt? We doen 17 suggesties!
Warner Hahn kwam van zijn zestiende tot zijn twintigste uit voor Ajax en vertrok daarna naar FC Dordrecht. Hij is nu eigendom van Feyenoord, maar dat zegt niets. Kenneth Vermeer bewandelde vorig jaar immers de omgekeerde weg.
Sonny Stevens verdreef Nick Marsman vorig seizoen uit het doel bij FC Twente, maar scheurde gaandeweg de rit een kruisband af. Hij revalideert tijdens de voorbereiding nog, maar misschien durft Ajax de gok met hem aan?
Tim Krul heeft inmiddels jaren ervaring in de Premier League, is Oranje-international en gaat als het goed is zijn beste jaren tegemoet. Bovendien wordt er gefluisterd dat hij wel weg wil bij Newcastle United.
Nog een doelman die op de Engelse velden actief is. Of eigenlijk níet actief is, want Michel Vorm houdt de bank warm bij Tottenham Hotspur. Zou hij iets voor Ajax voelen, of wacht hij toch tot concurrent Hugo Lloris wordt weggekocht en maakt hij dan promotie in Londen?
Van 2007 tot 2011 koesterde Sergio Padt de hoop dat hij het zou gaan maken in Amsterdam, maar uiteindelijk verliet hij Ajax toch voor AA Gent. Was vorig seizoen de vaste man onder de lat bij FC Groningen en kent Ajax heel erg goed. Is hij nu wel goed genoeg?
Esteban Alvarado verliet AZ vorige maand transfervrij en dat vond men in Alkmaar best jammer. De 26-jarige Costa Ricaan heeft zelf nog geen nieuwe club en bij Ajax spelen veel oude bekenden. En hooligan Wesley komt hij er echt niet meer tegen.
Mickey van der Hart doorliep net als Hahn en Padt een deel van de opleiding bij Ajax: in zijn geval ging het om vijf jaren op De Toekomst. Verder dan een heel seizoen eerste keeper bij de beloften kwam Van der Hart echter niet en vorig seizoen werd hij verhuurd aan Go Ahead Eagles. Schuift Frank de Boer hem door?
Als Jasper Cillessen naar Manchester United gaat, wordt hij daar eerste keeper. Wat betekent dat voor Víctor Valdés? Neemt hij genoegen met een rol als back-up of wil hij dan weg? Misschien is Ajax een mooie bestemming en wordt hij na Michael Laudrup, Roger, Gabri, Oleguer, Isaac Cuenca en Bojan de zevende Ajacied met een verleden bij Barcelona.
Nikolay Mihaylov keepte van tijd tot tijd erg sterk bij FC Twente en werd in die periode al eens gelinkt aan Ajax. Hij vertrok uiteindelijk naar Italië en kwam via Hellas Verona terecht bij Mersin uit Turkije. Echt veel vertrouwen krijgt de 27-jarige Bulgaar niet, maar misschien gelooft Ajax nog in hem?
Eloy Room verdreef Piet Velthuizen uit het doel bij Vitesse, nadat hij jarenlang op zijn beurt moest wachten. Mede dankzij hem draaide de club voortreffelijk in de tweede helft van vorig seizoen: waar ligt het plafond voor de 26-jarige Room?
Peter Leeuwenburgh is nog aan de jonge kant en kan Jasper Cillessen nu nog niet opvolgen. De 21-jarige sluitpost is immers op huurbasis naar FC Dordrecht gegaan. Maar misschien ziet Frank de Boer hem voor het seizoen 2016/17 als dé man voor Ajax en komt er een jaar een tussenpaus?
Guillermo Ochoa zat vorig seizoen op de bank bij Málaga en dat had hij niet zien aankomen. Na zijn zeer sterke optredens op het WK 2014, waaronder het duel van Mexico met Oranje, had hij gehoopt op méér dan dat. Als hij te betalen is en zelf wil, lonkt er misschien iets voor Ajax.
Ajax haalde Jasper Cillessen op bij NEC en daar was Joshua Smits vorig seizoen de eerste keeper. Hij kreeg een kans na het vertrek van Kalle Johnsson en Dennis Gentenaar en pakte die met verve. Smits is pas 22 jaar, was de minst gepasseerde doelman in de Jupiler League en in april tekende hij tot medio 2018 bij in Nijmegen.
Het is misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, maar waarom zou Diederik Boer niet doorgeschoven worden? De 34-jarige doelman was vorig seizoen back-up van Jasper Cillessen en heeft het nodige bijgeleerd. Fred Grim volgde zestien jaar geleden op zijn 34ste nog Edwin van der Sar op, misschien is het nu tijd voor Boer om op te staan.
Matthew Ryan werd vorig seizoen uitgeroepen tot de beste keeper in België. De 23-jarige Australiër deed het uitstekend bij Club Brugge en werd al in verband gebracht met andere clubs. Of Ajax ook bereid is de som betalen die de Belgen naar verluidt in gedachten hebben -acht miljoen euro- is dan weer een tweede. Liverpool en AS Roma volgen Ryan ook.
David Ospina won in januari de concurrentiestrijd bij Arsenal van Wojciech Szczesny, maar nu heeft zijn club Petr Cech gekocht. Wat betekent dat voor de vaste doelman van Colombia? Blijft hij als back-up van Cech of staat hij open voor iets anders?
Voor Szczesny zelf geldt uiteraard hetzelfde. Hij zou zich bedrogen voelen door Arsène Wenger en de kans is vrij groot dat hij niet de tweede viool wil spelen achter Petr Cech. Als hij te betalen is en het zelf wil, wie weet…
Bezig met laden …