voetbalzone

In beeld: tien dingen die je moet weten over Barcelona-aanwinst Yerry Mina

Robin Bruggeman11 jan 2018, 12:00
Laatst bijgewerkt: 11 jan 2018, 12:00
Advertentie
In beeld: tien dingen die je moet weten over Barcelona-aanwinst Yerry Mina
Barcelona maakte donderdag bekend dat Yerry Mina zich per direct bij de selectie van de koploper van LaLiga aan zal sluiten. De Colombiaan zou in eerste instantie pas na de zomer naar Catalonië komen, maar maakt doordat Barça bijna drie miljoen euro extra betaalt dan de eerder overeengekomen som van negen miljoen in januari al de overstap. In onze special vind je tien dingen die je moet weten over de 23-jarige stopper! Reageren? Dat kan op onze Facebook-pagina!
Yerry Mina wordt de eerste Colombiaan die een officiële wedstrijd zal spelen voor Barcelona. Lauro Mosquera speelde in 1964 wel een vriendschappelijk duel voor de Catalanen, maar bleef niet bij de club.
Mina is met zijn transfersom van 11,8 miljoen euro na Rivaldo (in 1996 voor twaalf miljoen euro naar Deportivo La Coruña) en Gabriel Jesus (in 2017 voor 32 miljoen euro naar Manchester City) de op twee na duurste uitgaande transfer uit de geschiedenis van Palmeiras.
Mina maakte op 6 oktober 2016 zijn debuut voor de Colombiaanse nationale ploeg, op 11 oktober volgde zijn eerste doelpunt tijdens de in een 2-2 gelijkspel geëindigde interland tegen Uruguay.
De verdediger wordt met zijn 1,95 meter meteen de langste speler in het team, voor Gerard Piqué (1,94), Sergio Busquets (1,89) en André Gomes (1,88).
Mina wordt de tiende Colombiaan die op dit moment in LaLiga speelt, na Carlos Bacca (Villarreal), Juanjo Narváez (Real Betis), Luis Muriel (Sevilla), Daniel Torres (Alavés), Jefferson Lema (Levante), Jeison Murillo (Valencia) en Bernardo Espinosa, Johan Mojica en Marlos Moreno (allen Girona).
Mina heeft tot nu toe vier verschillende rugnummers gedragen: nummer 3 bij Deportivo Pasto, nummer 26 bij Independiente Santa Fe en Palmeiras en nummer 13 en 16 bij de nationale ploeg van Colombia. Bij Barcelona gaat hij met nummer 24 spelen.
De verdediger heeft zijn eigen Yerry Mina Foundation in Guachené, waarmee hij tweeduizend mensen wil helpen.
Mina begon als keeper, een traditie in zijn familie. In de jeugd besloot hij echter om de overstap te maken naar de verdediging.
De jonge verdediger wist al drie hoofdprijzen te pakken in zijn loopbaan. Hij werd in 2014 landskampioen van Colombia en won met Palmeiras in 2015 de Copa Sudamericana en in 2016 de Braziliaanse landstitel.
Mina moet bij de nationale ploeg samen met Davinson Sánchez het centrale verdedigingsduo van de toekomst gaan vormen. Zijn landgenoot was in het verleden ook in beeld bij Barcelona, maar koos eerst voor Ajax en daarna voor Tottenham Hotspur.
Bezig met laden …