voetbalzone

In beeld: 22 topspelers die afstevenen op een gratis vertrek

Erik van Dam04 dec 2014, 07:15
Laatst bijgewerkt: 04 dec 2014, 07:15
Advertentie
In beeld: 22 topspelers die afstevenen op een gratis vertrek
Op 30 juni 2015 lopen er in de voetballerij duizenden contracten ten einde. Sommige voetballers zien die datum met angst en beven tegemoet, want wie wil ze straks oppikken? Andere voetballers zullen in januari echter al benaderd worden door grote clubs, die zich dolgraag met hen willen versterken.
Wat te denken van Sergio Romero? Pas 27 jaar, verliezend WK-finalist, bijna zestig interlands voor Argentinië achter zijn naam. Zijn contract bij Sampdoria loopt over een half jaar ten einde en dan vertrekt hij gratis en voor niets.
Glen Johnson heeft een aanbieding gekregen om tegen een lager salaris bij te tekenen bij Liverpool. Dat doet-ie niet. AS Roma houdt hem in de gaten.
Een rechtsback met aanvallende intenties die alles, werkelijk alles al gewonnen heeft. Voor welk team zou zo iemand nou geen aanwinst zijn? Dani Alves heeft de clubs straks vermoedelijk voor het uitzoeken, áls hij niet bij Barcelona blijft.
Nog een rechtsback, die straks gratis beschikbaar is: Maxi Pereira. Benfica geniet al zeven jaar van de Uruguayaan, die wel wat voelt voor een laatste avontuur buiten de gebaande paden. Arsenal en Liverpool zouden achter hem aan zitten.
Drie keer op rij landskampioen met Juventus, misschien straks wel een vierde keer. Stephan Lichtsteiner was tot nu toe altijd basisspeler en kan straks met opgeheven hoofd Turijn uitwandelen. We zijn benieuwd waar hij verder wil gaan.
We zijn benieuwd waar Ron Vlaar straks onder contract staat. Aston Villa wilde maanden geleden al met hem verlengen, maar de Nederlander hield vooralsnog steeds de boot af. Arsenal en Manchester United vliegen als aasgieren boven hem.
John Terry loopt al sinds zijn vijftiende rond bij Chelsea, maar na negentien jaar komt er straks een eind aan het huwelijk. ‘Big John’ loopt uit zijn contract en de club gaat niet met hem verder, zo lijkt het. In navolging van Rio Ferdinand kan Terry wel eens in de kelder van de Premier League verder gaan. Toch vreemd.
Een jonge verdediger met veel potentie, Zwitsers international, spelend voor een Europese middenmoter… Fabian Schär is op het oog een uitstekende aanwinst voor de zomer. FC Basel heeft zich er al bij neergelegd dat hij zich in juli transfervrij aan een andere club verbindt. Die club is waarschijnlijk Juventus.
Michael Essien is zowel achterin als op het middenveld inzetbaar en speelde voor een paar van ’s werelds grootste clubs. Bij AC Milan komt hij niet echt meer aan de bak en over een paar maanden is hij, op 33-jarige leeftijd, vrij om te gaan en staan waar hij wil.
De toekomst van Sami Khedira ligt waarschijnlijk in Engeland. Hij heeft er straks vijf jaar op zitten bij Real Madrid, is door anderen verdrongen naar het tweede plan en kan met een uitstekend salaris switchen naar de Premier League. De vraag is alleen nog of het Arsenal, Liverpool, Manchester City of Chelsea wordt dat Khedira haalt.
Fabian Delph wordt al in de gaten gehouden door Southampton en Tottenham Hotspur. De 25-jarige middenvelder van Aston Villa wil straks na zes seizoenen in Birmingham wel eens wat anders. De laatste maanden deed hij het zo goed, dat hij uitgroeide tot Engels international.
Er werd wel even vreemd opgekeken, toen Mathieu Flamini door Arsenal werd teruggehaald naar Engeland. Toch is Arsène Wenger tevreden over hem. Rolt er nog een nieuw contract uit voor de straks 31-jarige Fransman? Of pikt een andere club hem op?
Ajax, Hamburger SV, Manchester City, AC Milan. Het cv van Nigel de Jong ziet er al erg fraai uit. Wordt het nog fraaier? Louis van Gaal zou weer met hem samen willen werken. De Jong is net dertig geworden en heeft nog prima jaren voor de boeg.
Hij zit in zijn vierde seizoen bij Arsenal en vooralsnog is er geen nieuws doorgesijpeld over contractverlenging. Wil de club nog door met Mikel Arteta?
Steven Gerrard zal voor altijd in één adem worden genoemd met Liverpool. Maar voorlopig is het afwachten of hij er na dit seizoen nog speelt. De club heeft hem een verlenging van één jaar aangeboden, Gerrard zelf wil twee jaar bijtekenen. Dat kan voor een breuk zorgen.
Komt er dan eindelijk een doorbraak voor Yevhen Konoplyanka? In het verleden ketsten transfers naar Engeland meermaals af, maar straks is-ie transfervrij. De Oekraïner is pas 25 jaar, heeft al flink wat ervaring en staat te trappelen om zich elders te bewijzen.
In de zomer van 2012 keerde Rafael van der Vaart terug bij zijn grote liefde, Hamburger SV. Hij ziet het wel voor zich dat hij er zijn carrière afsluit en neemt zelfs genoegen met een lager salaris. Het lijkt erop dat HSV en de ‘Kapitän’ er samen wel uitkomen, tenzij een andere club een poging waagt in januari.
Prima spits natuurlijk, die Emmanuel Adebayor. Maar ja, dat waanzinnige salaris, hè? Als zijn contract bij Tottenham Hotspur straks afloopt is hij 31 jaar en we vragen ons af, welke club hem nog vet wil betalen. Dit seizoen maakt Adebayor geen reclame voor zichzelf.
Na vijf jaar bij Olympique Marseille is André-Pierre Gignac toe aan iets nieuws. Tot dusver 302 wedstrijden en 102 doelpunten op de Franse velden: er is vast een club die het met hem aandurft. Gignac zelf flirt al met Internazionale.
Een teamgenoot van Gignac loopt straks ook gratis weg uit het Stade Vélodrome: André Ayew. De 24-jarige flankaanvaller speelt al zijn hele loopbaan in de havenstad, maar vindt het tijd voor iets anders. Er was al eens belangstelling vanuit de Engelse top en subtop.
Klaas-Jan Huntelaar moet een belangrijke keuze maken. Wil hij nog eens ergens anders vlammen dan bij Schalke 04, dan moet hij ‘nee’ zeggen op de nieuwe aanbieding van de club. In januari mogen andere clubs hem al benaderen voor een overstap in de zomer. Wat gaat de spits doen?
Luiz Adriano, de topscorer van de Champions League, is over ruim een half jaar transfervrij. De 27-jarige spits van Shakhtar Donetsk maakte er in de groepsfase al negen en zette zichzelf zo lekker in de etalage.
Bezig met laden …