voetbalzone

In beeld: twee jaar Carlo Ancelotti bij Real Madrid in 27 foto's

Bart Kruyt26 mei 2015, 08:15
Laatst bijgewerkt: 26 mei 2015, 08:15
Advertentie
In beeld: twee jaar Carlo Ancelotti bij Real Madrid in 27 foto's
Carlo Ancelotti levert goed werk bij Paris Saint-Germain, wanneer hij door Real Madrid wordt gevraagd om José Mourinho op te volgen. Op 19 mei 2013 komt naar buiten dat de coach de clubleiding van de Fransen heeft verzocht om mee te werken aan een overgang.
Paris Saint-Germain wil Ancelotti eigenlijk niet laten gaan, maar stemt uiteindelijk toch maar in met een vertrek van de Italiaan. Ancelotti tekent op 25 juni 2013 een driejarig contract in het Santiago Bernabéu; Paul Clement en Zinedine Zidane worden zijn assistenten.
Daags na zijn komst wordt de selectie van Real Madrid versterkt met Isco, die voor ongeveer dertig miljoen euro overkomt van Málaga. Niet veel later komt Asier Illarramendi voor ongeveer 34 miljoen euro over van Real Sociedad. Er wordt dan al veel gespeculeerd over de mogelijke komst van Gareth Bale, maar Ancelotti begint nog zonder de Welshman aan zijn eerste seizoen bij Real.
De eerste competitiewedstrijd onder Ancelotti, op 18 augustus 2013, wordt met 2-1 gewonnen van Real Betis. Karim Benzema en nieuwkomer Isco zijn de doelpuntenmakers. Een week later wordt er dankzij een doelpunt van Benzema met 0-1 gewonnen van Granada.
De transfermarkt gaat bijna dicht, wanneer Real er toch nog in slaagt om Gareth Bale over te nemen van Tottenham Hotspur. Op 1 september 2013 tekent de vleugelflitser een zesjarig contract; Real betaalt naar verluidt zo’n honderd miljoen euro, waardoor Bale uitgroeit tot de duurste speler aller tijden. Het record van Cristiano Ronaldo wordt verbroken.
De eerste wedstrijden tegen de aartsrivalen van Real verlopen niet goed voor Ancelotti. Op 28 september 2013 wordt er in eigen huis met 0-1 verloren van Atlético Madrid en op 26 oktober gaat het in het Camp Nou mis tegen Barcelona, dat met 2-1 te sterk is. Vier dagen na laatstgenoemde zeperd reageert Real overigens met een 7-3 (!) overwinning op Sevilla.
Na de nederlaag tegen Barcelona blijft Real bijna vijf maanden ongeslagen. De ploeg van Ancelotti blijft in alle competities 31 wedstrijden op rij (!) zonder nederlaag en neemt in de Copa del Rey wraak op Atlético Madrid. In de halve finales wordt er zowel thuis (3-0) als uit (0-2) gewonnen.
Pas op 23 maart 2014 wordt er weer eens verloren. De tegenstander? Juist, Barcelona. Door een hattrick van Lionel Messi winnen de Catalanen met 3-4 in het Santiago Bernabéu.
Driemaal blijkt scheepsrecht te zijn voor Ancelotti tegen Barcelona. In de finale van de Copa del Rey staat Real opnieuw tegenover zijn aartsrivaal, maar nu wordt er wel gewonnen, met 1-2. Het winnende doelpunt wordt gemaakt door Bale, die veel sneller blijkt te zijn dan Marc Bartra en scoort na een indrukwekkende solo. Ancelotti pakt zodoende op 16 april 2014 zijn eerste prijs met Real.
In de competitie gaat het in de maand mei mis. Real speelt gelijk tegen Valencia en Real Valladolid, terwijl er wordt verloren van Celta de Vigo. Real verspeelt hierdoor zijn kansen op het kampioenschap en eindigt uiteindelijk als derde, met drie punten minder dan kampioen Atlético.
24 mei 2014 wordt de mooiste dag van Ancelotti in zijn twee jaar bij Real. Atlético lijkt er in de Madrileense finale met de Champions League vandoor te gaan, maar in blessuretijd knikt Sergio Ramos alsnog de 1-1 tegen de touwen. Er volgt een verlenging, waarin Real over de meeste adem blijkt te beschikken (4-1). La Décima, de tiende eindzege in de Champions League/Europa Cup 1, is eindelijk een feit voor Real!
Feest na het winnen van La Décima!
Na de festiviteiten wordt de blik gericht op het nieuwe seizoen. De selectie wordt weer wat aangepast: Xabi Alonso, Diego López, Ángel Di María en Álvaro Morata vertrekken, terwijl Toni Kroos, Keylor Navas, James Rodríguez en Javier Hernández worden binnengehaald als vervangers. Het doel van Real voor het seizoen 2014/15 is duidelijk: het kampioenschap moet weer binnengehaald worden.
Real begint het nieuwe voetbaljaar met het winnen van een prijs: op 12 augustus wordt er met 2-0 gewonnen van Sevilla, waardoor Real de Europese Supercup in ontvangst mag nemen.
De Spaanse Supercup gaat wel aan de neus van Real voorbij. Over twee wedstrijden is landskampioen Atlético (1-1 en 1-0) te sterk voor de ploeg van Ancelotti.
Real begint uiterste moeizaam aan het nieuwe seizoen in de Primera División, met één overwinning uit de eerste drie wedstrijden. Hierna volgt er echter een spectaculaire zegereeks: in alle competities weet Real liefst 22 duels op rij te winnen.
De laatste twee gewonnen wedstrijden in deze reeks zijn tegen het Mexicaanse Cruz Azul (0-4) en het Argentijnse San Lorenzo (2-0). Real wint door deze overwinningen het WK voor clubteams.
Real lijkt niet te stoppen en wordt getipt voor het winnen van de ’treble’, de landstitel, Copa del Rey en Champions League. Direct na de jaarwisseling wordt Real in het nationale bekertoernooi echter al uitgeschakeld. Weer zit Atlético zijn buurman dwars: 2-0 en 2-2.
Wat is dat toch met Atlético en het Real van Ancelotti? Op 7 februari 2015 winnen de manschappen van Diego Simeone met liefst 4-0 van de grote broer! Langzaam maar zeker komt er steeds meer kritiek op het spel van Real. Het loopt allemaal lang niet meer zo lekker als in de eerste seizoenshelft.
Na een gelijkspel tegen Villarreal (1-1) en een nederlaag bij Athletic Club (1-0) komt Real in de Champions League met de schrik vrij. Schalke 04 wint met 3-4, maar omdat Real de uitwedstrijd met 0-2 gewonnen heeft, bekert de titelhouder toch verder. Het publiek in het Santiago Bernabéu is echter ontevreden en laat dat ook duidelijk merken.
Ancelotti staat nu echt onder druk en op 22 maart wordt er met 2-1 verloren van Barcelona. Het kampioenschap lijkt uit het zicht te raken.
Twee weken na de zeperd in het Camp Nou boekt Real opeens zijn grootste overwinning in twee jaar onder Ancelotti: 9-1 tegen Granada. Cristiano Ronaldo maakt in dit duel vijf goals.
Real geeft de titelstrijd dus nog niet op, maar net als in het eerste seizoen onder Ancelotti, begint de maand mei ook nu weer erg vervelend. In de halve finale van de Champions League wordt er verloren van Juventus, waarna er in de competitie gelijk wordt gespeeld tegen Valencia. Real kan de titel nu wel vergeten; Barcelona krijgt vrij baan.
’Dan maar de Champions League’, moeten de supporters van Real gedacht hebben. Maar nee hoor: de nederlaag in Turijn kan in eigen huis niet goed gemaakt worden. Juventus speelt dankzij een doelpunt van uitgerekend Álvaro Morata, kind van de club bij Real, met 1-1 gelijk in Spanje en bereikt ten koste van de titelhouder de eindstrijd tegen Barcelona.
Real zal het seizoen 2014/15 dus eindigen zonder prijs en een ontslag van Ancelotti lijkt zeker. De spelersgroep probeert daar nog een stokje voor te steken; na de 7-3 overwinning op Getafe geeft sterspeler Cristiano Ronaldo een statement af via Twitter. De topscorer van de Primera División stuurt een tweet de wereld in met een foto van zichzelf en zijn Italiaanse trainer. “Een geweldige coach en een verbazingwekkend mens. Ik hoop dat we volgend seizoen samenwerken”, meldt Ronaldo daarbij.
Florentino Pérez blijkt er niet gevoelig voor. Volgens de Spaanse sportkranten had de voorzitter al voor de wedstrijd tegen Getafe besloten dat Ancelotti vervangen moest worden en maandag volgt de mededeling waar voetbalminnend Spanje al op rekende: Ancelotti moet na twee jaar plaatsmaken. Rafael Benítez van Napoli schijnt zijn opvolger te gaan worden.
Ancelotti neemt naar alle waarschijnlijkheid een jaar vrijaf. De coach won vier prijzen met Real; de Copa del Rey, de Champions League, de Europese Supercup en het WK voor clubteams. Zal zijn opvolger het beter kunnen? We gaan het zien...
Bezig met laden …