voetbalzone

In beeld: twintig bekende voetbalnamen die een gokverslaving hadden

Chris Meijer27 mrt 2017, 08:15
Laatst bijgewerkt: 27 mrt 2017, 08:15
Advertentie
In beeld: twintig bekende voetbalnamen die een gokverslaving hadden
Plaats jij weleens een betje op een voetbalwedstrijd? Zo ja, dan ben je zeker niet de enige, al kan al dat gokken ook verkeerd aflopen. In onze special verzamelden we twintig spelers die door gokken in de problemen zijn gekomen. Reageren? Dat kan op onze Facebook-pagina!
Afgelopen zaterdag werd bekend dat Patrick Kluivert een gokschuld van ruim één miljoen euro opbouwde. Tijdens zijn loopbaan speelde de huidige technisch directeur van PSG voor onder meer Ajax, AC Milan, Barcelona en PSV.
In zijn biografie 'De Waarheid' biechtte Luc Nilis op dat hij verslaafd was aan gokken. "Ik heb er geen schulden aan over gehouden, maar ik heb heel veel verspeeld, ontzettend veel", zei de oud-speler van onder meer Anderlecht en PSV.
In een interview met de Volkskrant gaf Kevin van Veen toe dat hij vijf jaar lang verslaafd was aan gokken. "Het is weleens voorgekomen dat ik me een paar dagen ziek meldde bij Helmond Sport. Dan stond ik om kwart voor negen voor de deur, terwijl het casino om 9 uur open ging. Om 2 uur 's nachts liep ik pas weer naar buiten", vertelde de spits van Scunthorpe United.
Toen Matthew Etherington bij West Ham United speelde tussen 2003 en 2009, kampte de oud-middenvelder met een gokverslaving. Stoke City nam de Engelsman over en hielp hem van die verslaving af. Inmiddels is Etherington gestopt met voetballen.
Jimmy Nielsen maakte in zijn autobiografie bekend dat hij verslaafd was aan gokken. Op het hoogtepunt van zijn verslaving had de oud-doelman van Milwall, Aalborg, Leicester City en Sporting Kansas City door het gokken een schuld van zo’n 250.000 dollar.
Ipswich Town gaf Michael Chopra in 2011 een lening om van zijn gokschulden af te komen. De spits speelt tegenwoordig bij het Indiase Kerala Blasters en versleet tijdens zijn carrière een waslijst aan Engelse clubs.
In 2015 werd Glenn Helder persoonlijk failliet verklaard. De oud-speler van onder meer Sparta, Vitesse, Arsenal en Benfica bouwde onder meer door een gokverslaving een grote schuldenlast op.
Jerry de Jong werd eind 2000 ontslagen door MVV, nadat hij de bankpas van ploeggenoot Emerson had gestolen. De oud-speler van onder meer sc Heerenveen, PSV en FC Groningen zou de bankpas hebben gestolen omdat hij in de schulden zat door een gokverslaving.
Als speler van Arsenal verwierf Paul Merson de nodige faam, maar buiten het veld leidde hij een losbandig leven. De Engelsman vergokte zo'n zeven miljoen pond. "Ik gokte op van-alles-en-nog-wat, soms was ik zo van de wereld dat ik niet eens wist waarop. Tienduizend pond op de winnaar van het Eurovisie Songfestival, vijfduizend op een bowls-wedstrijd op BBC 2 of twintigduizend pond op een American Football-wedstrijd", schreef Merson in zijn boek 'How not to be a professional footballer'.
Tussen 1994 en 2008 speelde Keith Gillespie 86 interlands voor Noord-Ierland. In het begin van zijn carrière werd hij vergeleken met George Best, waar hij kennelijk buiten het veld ook de nodige overeenkomsten mee had. In 2010 ging de oud-speler van onder meer Manchester United, Newcastle United en Leicester City persoonlijk failliet. Gillespie verloor om precies te zijn 7.215.875 pond, omgerekend zo'n 8,3 miljoen euro, door zijn gokverslaving.
De Engelse voetbalbond FA legde Cameron Jerome in 2013 een boete van 50.000 pond, omgerekend zo'n 58.000 euro, op wegens illegaal gokken. Wat hij misdaan had, werd niet duidelijk. Maar Engelse spelers mogen van de FA sowieso niet gokken.
Al op veertienjarige leeftijd begon David Bentley met gokken. De oud-speler van onder meer Arsenal, Blackburn Rovers en Tottenham Hotspur verloor enkele tonnen door zijn gokverslaving.
Door het gokken op voetbalwedstrijden werd Andros Townsend in 2013 geschorst door de FA. Daarnaast kreeg de aanvaller van Crystal Palace een boete van 18.000 pond, omgerekend zo'n 21.000 euro. "Ik zat tv te kijken en daar werd het gokken gepromoot. Toen heb ik de app daarvoor gedownload en begon ik met kleine bedragen te wedden. Puur om het tv-kijken wat leuker te maken", lichtte Townsend toe in gesprek met The Sun.
In januari 2003 werd bekend dat Eidur Gudjohnsen verslaafd was geraakt aan gokken. Toen de IJslander in zijn tijd bij Chelsea geblesseerd was, ging hij uit verveling gokken. In vijf maanden tijd verloor Gudjohnsen 400.000 pond, omgerekend 462.000 euro.
Dietmar Hamann verloor met een weddenschap op een cricketwedstrijd in één dag 288.400 pond, omgerekend zo'n 333.000 euro. De oud-speler van onder meer Bayern München, Liverpool en Manchester City gaf in 2012 toe dat hij met een gokverslaving kampte.
In 2006 kampte Wayne Rooney met een gokverslaving waardoor zijn schuld opliep tot 600.000 pond, omgerekend 693.000 euro.
Om precies te zijn verloor Jimmy Floyd Hasselbaink 1.143.450 pond met gokken. Omgerekend is dat een bedrag van zo'n 1,2 miljoen euro.
Eind 2016 werd Joey Barton door de Schotse voetbalbond voor één wedstrijd geschorst omdat hij tussen 1 juli en 15 september geld inzette op 44 wedstrijden. Hij was toen overigens al ontslagen door Rangers FC en speelt tegenwoordig bij Burnley.
In 2016 was Olivier Deschacht betrokken bij een gokschandaal. De Belgische verdediger van Anderlecht riskeert nog een grote boete en een sportieve sanctie omdat hij op zijn eigen wedstrijden zou hebben ingezet. Hij ontkent dat zelf overigens nog.
George Best kan natuurlijk niet ontbreken in deze special. De Noord-Ier was verslaafd aan zo'n beetje alles wat God verboden heeft. De oud-speler van onder meer Manchester United overleed in 2005.
Bezig met laden …