In beeld: twintig (oud-)spelers van Vitesse die uitgroeiden tot voetbaltoppers
Demen Bulbul14 sep 2017, 08:15
Laatst bijgewerkt: 14 sep 2017, 08:15
Advertentie
In beeld: twintig (oud-)spelers van Vitesse die uitgroeiden tot voetbaltoppers
Vitesse maakt donderdagavond tegen Lazio na een afwezigheid van veertien seizoenen zijn rentree in het hoofdtoernooi van de Europa League. In dat kader hebben we twintig (oud)-spelers van Vitesse op een rijtje gezet die uitgroeiden tot voetbaltoppers.
Nemanja Matic (huidige club: Manchester United) – De Servische middenvelder werd in het seizoen 2010/11 door Chelsea op huurbasis gestald in Arnhem. Zijn voetballende kwaliteiten stonden nimmer ter discussie, maar dat het plafond van Matic in de top van de Premier League zou liggen, had vermoedelijk niemand gedacht. Hij werd in totaal drie keer kampioen met Chelsea, voordat hij deze zomer voor 45 miljoen euro overstapte naar Manchester United.
Mahamadou Diarra (gestopt) – De Malinees werd in de zomer van 1999 door Vitesse weggeplukt uit de Griekse competitie. Na drie seizoenen in Arnhemse dienst verkaste Diarra naar Olympique Lyon, waarmee hij vijf keer op rij kampioen van Frankrijk werd. Kers op de taart voor de middenvelder was in 2006 zijn transfer naar Real Madrid, dat liefst 26 miljoen euro overhad voor zijn komst.
Davy Pröpper (huidige club: Brighton & Hove Albion) – De middenvelder is afkomstig uit de jeugdopleiding van Vitesse en debuteerde op achttienjarige leeftijd in de hoofdmacht van de Arnhemmers. Hij groeide er zelfs uit tot Oranje-international, voordat hij in 2015 werd opgepikt door PSV. Voor de Eindhovense club miste Pröpper in twee seizoenen slechts één competitiewedstrijd en won hij in zijn debuutjaar de landstitel. Sinds deze zomer is hij actief in de Premier League.
Marco van Ginkel (huidige club: PSV) – Doorliep net als Pröpper de jeugdopleiding van Vitesse. Van Ginkel verdiende al op jonge leeftijd een transfer naar Chelsea, maar de Londense club liet hem vervolgens liefst viermaal op huurbasis gaan. De toekomst van de middenvelder lijkt hoe dan ook niet bij Chelsea te liggen. PSV ging deze zomer opnieuw in zee met Van Ginkel, die zelfs tot aanvoerder werd benoemd door trainer Phillip Cocu.
Wilfried Bony (huidige club: Swansea City) – Vitesse verraste in januari 2011 met de komst van de Ivoriaanse oermens. Bony scoorde zeventien keer in zijn eerste volledige seizoen in Arnhemse dienst en kroonde zich in de voetbaljaargang erop met 31 doelpunten in 30 wedstrijden tot competitietopscorer. Bony stond op eenzame hoogte in de Eredivisie, maar de top van de Premier League bleek vooralsnog te hoog gegrepen.
Ricky van Wolfswinkel (huidige club: FC Basel) – Van Wolfswinkel had slechts één volledig seizoen in de Eredivisie achter de rug voor Vitesse toen hij in 2009 voor 2,8 miljoen euro overstapte naar FC Utrecht. Na zijn periode in de Domstad kende hij twee prima jaren bij Sporting Portugal, maar avonturen bij Norwich City, Saint-Étienne en Real Betis bleken minder succesvol. Hij keerde in 2016 terug in Arnhem en verdiende met 20 doelpunten in 32 competitieduels uiteindelijk een transfer naar FC Basel.
Pierre van Hooijdonk (gestopt) – De voormalige vrije trappen specialist had zijn sporen al verdiend toen hij in 1999 door Vitesse werd teruggehaald naar de Eredivisie. Na een sterk seizoen in Arnhemse dienst volgde een transfer naar Benfica. De spits hield het na één jaar alweer voor gezien in Portugal en schonk Feyenoord in 2002 bijna hoogstpersoonlijk de UEFA Cup-winst. Hij kwam daarna nog uit voor Fenerbahçe en NAC Breda, alvorens hij in 2007 bij Feyenoord een punt zette achter zijn spelersloopbaan. Van Hooijdonk speelde 46 interlands voor het Nederlands elftal en was daarin goed voor 14 doelpunten.
Roy Makaay (gestopt) – De goaltjesdief kan terugkijken op een roemruchte carrière. Hij werd op jonge leeftijd door Vitesse weggeplukt bij amateurvereniging SV Blauw Wit uit Nijmegen en speelde later nog voor Tenerife, Deportivo La Coruña, Bayern München en Feyenoord. Makaay won de Gouden Schoen in 2003 als speler van Deportivo en was in 43 interlands goed voor 6 doelpunten.
Danko Lazovic (huidige club: Videoton FC) – De Servische spits was eerder mislukt bij Feyenoord toen Vitesse hem in de zomer van 2006 voor anderhalf miljoen euro naar Arnhem besloot te halen. Lazovic kende een waanzinnig debuutjaar met 19 treffers in 32 competitieduels en trok daarna naar PSV, waar hij een gewaardeerde kracht was en uiteindelijk een transfer naar Zenit Sint-Petersburg verdiende.
Matthew Amoah (huidige club: RKSV Halsteren) – De Ghanees werd op vijftienjarige leeftijd door Vitesse naar Nederland gehaald en groeide in Arnhem uit tot een publiekslieveling. Amoah moet tot op de dag van vandaag slechts zeven spelers voor zich dulden op de lijst van topscorers aller tijden van de club. In 2005 werd de spits door Bert van Marwijk naar Borussia Dortmund gehaald. Later was hij nog namens NAC Breda succesvol in de Eredivisie.
Nicky Hofs (gestopt) - Het kind van de Arnhemse volkswijk Klarendal brak op jonge leeftijd door bij Vitesse en verdiende in 2005 een transfer naar Feyenoord. Een jaar later debuteerde de middenvelder in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ecuador in Oranje, maar helaas voor Hofs bleef het bij die interland. Hij keerde daarna nog meermaals terug bij Vitesse en maakt tegenwoordig deel uit van de technische staf van trainer Henk Fraser.
Theo Janssen (gestopt) – Maakte samen met Hofs deel uit van een gouden generatie bij Vitesse, maar in tegenstelling tot zijn boezemvriend slaagde Janssen er wel in zijn belofte in te lossen. Ondanks het feit dat de middenvelder niet voldoende voor zijn sport zou leven, kende hij toch een fraaie carrière. Hij werd kampioen van Nederland met zowel FC Twente als Ajax en speelde vijf interlands voor het Nederlands elftal. Janssen is tegenwoordig als jeugdtrainer weer actief bij Vitesse.
Phillip Cocu (gestopt) – De huidige trainer van PSV beleefde zijn doorbraak als voetballer aan het einde van de jaren tachtig bij AZ. Hij speelde daarna vijf seizoenen voor Vitesse, voordat hij via PSV in 1998 bij Barcelona terecht kwam. Voor de Spaanse grootmacht speelde Cocu in zes jaar tijd uiteindelijk 195 competitiewedstrijden, waarin hij goed was voor 27 doelpunten. Hij keerde in de nadagen van zijn spelersloopbaan terug bij PSV en heeft sinds 2013 de leiding over het eerste elftal van de Eindhovense club.
Raimond van der Gouw (gestopt) – De doelman maakte de opmars van Vitesse in de jaren negentig volledig mee. Van der Gouw promoveerde in 1989 met de Arnhemse club naar de Eredivisie en was daarna onderdeel van de ploeg die meermaals Europees voetbal behaalde. Hij maakte in 1996 een droomtransfer naar Manchester United, waar hij uiteindelijk vijf seizoenen onder contract stond. Tegenwoordig is Van der Gouw keeperstrainer bij Vitesse.
Stijn Schaars (huidige club: sc Heerenveen) – De middenvelder debuteerde in het betaald voetbal namens Vitesse en kende daarna een succesvolle periode bij AZ, waarmee hij in 2009 beslag legde op de landstitel. Datzelfde deed hij later tweemaal als speler van PSV. Schaars speelde 24 interlands voor het Nederlands elftal en is tegenwoordig de motor op het middenveld bij Heerenveeen.
Paul Verhaegh (huidige club: VfL Wolfsburg) – De rechtsback brak nooit door bij PSV, maar groeide daarna bij Vitesse uit tot een dragende speler. Verhaegh vertoefde jarenlang in de marge van het Duitse voetbal bij FC Augsburg, maar kreeg deze zomer toch nog een droomtransfer naar het kapitaalkrachtige Wolfsburg.
Glenn Helder (gestopt) – De oud-international verdiende in 1995 als speler van Vitesse een transfer naar het grote Arsenal, maar zou zijn talent in Noord-Londen vergooien. Helder raakte op het slechte pad en werd enkele jaren geleden zelfs persoonlijk failliet verklaard. Hij was een begenadigd talent, maar slaagde er uiteindelijk niet in zijn belofte in te lossen.
Bertrand Traoré (huidige club: Olympique Lyon) – De vleugelflitser uit Burkina Faso was bij Vitesse het lievelingetje van Peter Bosz en werd later bij Ajax herenigd met de oefenmeester. Hij was op dat moment overigens nog eigendom van Chelsea, dat de afgelopen transferperiode eindelijk definitief afscheid nam van de aanvaller. Traoré staat tegenwoordig onder contract in het Parc Olympique Lyonnais.
Nikos Machlas (gestopt) – Nadat de spits een moeizaam debuutjaar beleefde in Arnhem met slechts 8 goals in 29 competitiewedstrijden, kwam hij in de twee daaropvolgende seizoenen los. Machlas was in 59 wedstrijden in de Eredivisie goed voor liefst 52 goals en verdiende daarmee in 1999 een transfer naar Ajax. In Amsterdam wist hij uiteindelijk niet aan de hoge verwachtingen te voldoen, maar bij Vitesse herinnert men hem als een fenomeen.
Henk Bosveld (gestopt) – Het clubicoon is inmiddels overleden. Hij stond in Arnhem bekend als 'Charly Bosveld' en speelde uiteindelijk meer dan 200 wedstrijden voor Vitesse. Bosveld is verkozen tot beste speler van Vitesse van de twintigste eeuw en weet de Oost-tribune in het GelreDome naar zich vernoemd.