voetbalzone

In beeld: twintig Rode Duivels die voor een ander land hadden kunnen kiezen

Robin Bruggeman17 jan 2017, 07:15
Laatst bijgewerkt: 17 jan 2017, 07:15
Advertentie
In beeld: twintig Rode Duivels die voor een ander land hadden kunnen kiezen
België trekt de afgelopen jaren de aandacht met een talentvolle ploeg, die bij elk groot toernooi steevast tot de smaakmakers wordt gerekend. Het team van ‘de Rode Duivels’ had er echter ook heel anders uit kunnen zien als een aantal spelers er voor had gekozen om een ander land te vertegenwoordigen. In onze special zie je twintig voetballers die ook voor een ander FIFA-lid uit hadden kunnen komen!
Roland Lamah (huidige club: FC Dallas) werd geboren in Ivoorkust, maar besloot zijn interlands voor België te spelen. Hij maakte in 2009 zijn debuut en kwam sindsdien tot een handvol interlands.
Christian Benteke (Crystal Palace) kwam ter wereld in de Cogolese hoofdstad Kinshasa en had zodoende ook voor het Afrikaanse land uit kunnen komen. Hij werd echter nooit opgeroepen en koos voor België.
Adnan Januzaj (door Manchester United verhuurd aan Sunderland) kwam vanwege zijn ouders ook in aanmerking voor de nationale ploeg Kosovo. De aanvaller koos na een oproep van Marc Wilmots echter voor ‘de Rode Duivels’ en besloot ook niet over te stappen nadat Kosovo officieel lid van de UEFA werd.
Zakaria Bakkali (Valencia) werd weliswaar in Luik geboren, maar de vleugelspeler, die een deel van zijn opleiding genoot bij PSV, had ook voor de nationale ploeg van Marokko kunnen gaan. Hij besloot echter anders en koos in 2013 voor België.
Christian Kabasele (Watford) werd geboren in het Congolese Lubumbashi. De verdediger kwam op jonge leeftijd naar België en besloot dat land ook te vertegenwoordigen in het interlandvoetbal. Hij maakte november vorig jaar tegen Nederland zijn debuut.
De in Brazilië geboren Igor De Camargo (APOEL Nicosia) werd op zeventienjarige leeftijd opgenomen in de jeugdopleiding van Racing Genk. Nadat hij de Belgische nationaliteit ontving speelde hij in 2009 zijn eerste interland voor ‘de Rode Duivels’.
Luis Pedro Cavanda (Galatasaray) kwam ter wereld in het Angolese Luanda, als zoon van een Angolese vader en Congolese moeder. De rechtsback verhuisde echter op jonge leeftijd naar België en besloot ook om voor dat land interlands te gaan spelen.
Luís Oliveira (gestopt) werd geboren in Brazilië, maar kwam al op zestienjarige leeftijd naar België om in de jeugdopleiding van Anderlecht te gaan spelen. Na zijn naturalisatie kwam hij 31 keer uit voor ‘de Rode Duivels’ en was hij ook van de partij op het WK van 1998.
Yannick Ferreira Carrasco (Atlético Madrid) kon als zoon van een Portugese vader en een Spaanse moeder ook voor die twee landen uitkomen. Hij werd echter geboren in Ixelles, speelde voor de Belgische jeugdploegen en koos ook voor ‘de Rode Duivels’.
Michy Batshuayi (Chelsea) kon vanwege de afkomst van zijn ouders ook aan de slag bij de Congolese nationale ploeg en bondscoach Claude Le Roy wilde de huidige spits van Chelsea er graag bij hebben. De in Brussel geboren aanvaller besloot echter anders.
Nacer Chadli (West Bromwich Albion) kwam naast de Belgische nationale ploeg ook in aanmerking voor die van Marokko. De aanvaller, die in Nederland voor AGOVV Apeldoorn en FC Twente speelde, besloot echter voor zijn geboorteland uit te komen.
Mousa Dembélé (Tottenham Hotspur) kon door zijn Malinese afkomst ook voor het Afrikaanse land kiezen. De in Wilrijk geboren middenvelder heeft echter nooit getwijfeld.
Marouane Fellaini (Manchester United) had vanwege zijn Marokkaanse afkomst ook voor dat land kunnen gaan. De middenvelder van ‘the Red Devils’ werd echter in Brussel geboren, speelde ook voor de Belgische jeugdploegen en hoefde niet lang na te denken over het land dat hij wilde vertegenwoordigen.
Mbo Mpenza (gestopt) werd net als zijn broer Émile geboren in de Congolese hoofdstad Kinshasa. De twee kozen echter voor België en kwamen beiden tot ruim vijftig interlands.
Radja Nainggolan (AS Roma) heeft een Indonesische vader en had zodoende ook voor het Aziatische land uit kunnen komen. De middenvelder doorliep echter alle Belgische jeugdselecties en ging daarna door voor de A-ploeg.
De in Oostende geboren Divock Origi (Liverpool) kon vanwege zijn Keniaanse ouders ook voor dat land kiezen. Na in de Belgische jeugdselecties te hebben gespeeld was de keuze daarentegen snel gemaakt.
De wortels van Axel Witsel (Tianjin Quanjian) liggen op het Franse eiland Martinique. Voor de in Luik geboren middenvelder bestonden er echter nooit twijfels over welk land hij wilde vertegenwoordigen.
Gaby Mudingay (Pisa) werd geboren in Kinshasa en kwam op jonge leeftijd naar België. De middenvelder, die dus ook in aanmerking kwam voor de nationale ploeg van Congo, sloot daar al snel aan bij de jeugdselecties en maakte in 2003 zijn debuut voor ‘de Rode Duivels’.
Anthony Vanden Borre (gestopt) verraste vorige week de Belgische voetbalwereld door op 29-jarige leeftijd zijn pensioen aan te kondigen. De verdediger, die een kleine dertig interlands speelde, kwam ter wereld in het Congolese Likasi en had zodoende ook voor zijn geboorteland kunnen kiezen.
Ilombe Mboyo (FC Sion) had eveneens voor Congo uit kunnen komen. De in Kinshasa geboren spits kwam echter al op jonge leeftijd naar België en maakte in oktober 2012 voor het eerst zijn opwachting bij ‘de Rode Duivels’.
Eervolle vermeldingen: Josip Weber (in Kroatië geboren), Geoffrey Mujangi Baia (in Congo geboren), Derrick Tshimanga (in Congo geboren), Erwin Vandendaele (in Frankrijk geboren), Stanley Vanden Eynde (in Nederland geboren) en Branko Strupar (foto, in Kroatië geboren). Wil jij namen toevoegen? Laat het weten in de comments op onze Facebook-pagina!
Bezig met laden …