voetbalzone

In beeld: 21 van de beste Kroatische voetballers aller tijden

Thijs Post19 aug 2015, 08:15
Laatst bijgewerkt: 19 aug 2015, 08:15
Advertentie
In beeld: 21 van de beste Kroatische voetballers aller tijden
Danijel Pranjic - De carrière van Pranjic kwam pas echt van de grond in Nederland, bij sc Heerenveen. Hij vertrok naar Bayern München; tegenwoordig is hij actief voor Panathinaikos. Hij speelde 56 interlands.
Ivica Olic - Met meer dan honderd interlands, 101 om precies te zijn, behoort Olic tot het meubilair van de Kroatische selectie. Hij staat tegenwoordig onder contract bij Hamburger SV en scoorde in het verleden aan de lopende band onder meer CSKA Moskou, Bayern München en VfL Wolfsburg.
Josip Simunic - De inmiddels afgezwaaide verdediger speelde op vijf grote toernooien met de nationale ploeg, in totaal verzamelde hij liefst 105 interlands. Het grootste deel van zijn carrière bracht hij door in Berlijn bij Hertha BSC.
Dario Simic - Honderd interlands en contracten bij clubs als Internazionale, AC Milan en AS Monaco: Simic kan terugkijken op een mooie loopbaan.
Niko Kranjcar - Met 81 interlands is ook Kranjcar iemand die de nodige ervaring heeft bij de nationale ploeg. In zijn tropenjaren speelde de middenvelder bij clubs als Portsmouth, Tottenham Hotspur en Dynamo Kiev.
Vedran Corluka - Net als Kranjcar speelde Corluka bij Tottenham Hotspur. Ook was de verdediger, 82 interlands, actief bij onder meer Manchester City.
Slaven Bilic - We kennen Bilic natuurlijk vooral als hoofdcoach, maar als speler was de verdediger bij onder meer Everton en West Ham United een nuttige kracht.
Stipe Pletikosa - Na Darijo Srna is de keeper de Kroaat met de meeste interlands: 114. Hij was met name actief in Oost-Europa.
Mario Mandzukic - Nieuw seizoen, nieuwe kansen: Mandzukic speelt in het nieuwe voetbaljaar bij Juventus. De kopsterke spits, altijd goed voor doelpunten, heeft met onder meer Bayern München en Atlético Madrid al mooie clubs gediend.
Igor Tudor - De noeste en boomlange verdediger kende zijn beste jaren bij de Italiaanse grootmacht Juventus. Hij speelde 55 interlands.
Darijo Srna - Recordinternational en ‘still going strong’: Srna! Liefst 123 interlands en een icoon bij Shakhtar Donetsk, deze rechtsback.
Robert Jarni - De rappe vleugelspeler was opmerkelijk genoeg niet alleen international op het veld, maar later ook in de zaal! Als veldspeler bracht hij nog een jaar door bij Real Madrid.
Aljosa Asanovic - Meer dan 400 wedstrijden als prof bij clubs als Hajduk Split, Napoli en Panathinaikos.
Robert Kovac - Er zijn niet veel mandekkers die een mooier rijtje clubs kunnen overleggen dan Kovac: onder meer Bayer Leverkusen, Bayern München, Juventus en Borussia Dortmund maakten gebruik van de diensten van Kovac.
Niko Kovac - De oudere broer van Robert Kovac is tegenwoordig bondscoach van Kroatië. De oud-middenvelder speelde zelf 83 interlands en was actief bij clubs als Bayer Leverkusen, Hamburger SV en Bayern München.
Ivan Rakitic - Na fantastische jaren bij Sevilla werd de middenvelder aangekocht door Barcelona. Wat een aankoop is hij gebleken! In zijn eerste jaar won hij prijs na prijs met de Catalaanse grootmacht; hij heeft de plek van Xavi overgenomen!
Robert Prosinecki - De nu 46-jarige bondscoach van Azerbeidzjan deed in zijn loopbaan als speler wat niet veel voetballers kunnen zeggen: hij was eerst actief bij Real Madrid en later ook nog bij Barcelona! Een heerlijke middenvelder, deze Prosinecki.
Alen Boksic - Dat deze krachtige aanvaller slechts veertig interlands speelde, is best bijzonder. Topspits bij onder meer Olympique Marseille, Lazio en Juventus. Hij scoorde altijd en overal.
Luka Modric - Sinds zijn transfer van Tottenham Hotspur naar Real Madrid heeft de controleur machtige stappen gemaakt: hij is de absolute motor van Real Madrid en een van de beste spelers ter wereld.
Zvonomir Boban - De majestueuze spelmaker werd vier keer kampioen met AC Milan, won de Champions League en werd op het WK van 1998 derde met de nationale ploeg.
Davor Suker - Wat ons betreft is Suker de beste Kroatische speler aller tijden. Met name bij Sevilla en Real Madrid was de spits goed op dreef. Op het WK van 1998 werd hij topscorer en werd hij (na Ronaldo) verkozen tot een na beste speler van het toernooi.
Bezig met laden …