In beeld: 18 van de meest bizarre comebacks aller tijden

Thijs Post02 jan 2015, 07:15
Laatst bijgewerkt: 02 jan 2015, 07:15
Tottenham Hotspur - Manchester United 3-5 - Het klassieke verhaal van een wedstrijd van twee helften. In 2001 wordt Manchester United helemaal overhoop gespeeld door Tottenham Hotspur, dat met een 3-0 voorsprong gaat rusten. Na de pauze is alles anders. Het wordt 3-5, mede door een goal van Ruud van Nistelrooij.
Bayer 05 Uerdingen - Dynamo Dresden 7-3 - In Duitsland geldt deze wedstrijd als ‘de moeder der voetbalwonderen’. In de kwartfinale van de Europa Cup voor bekerwinnaars komen de ploegen uit West- en Oost-Duitsland elkaar tegen. In de tweede wedstrijd kijkt Bayer 05 tegen een 1-3 achterstand aan bij rust. Omdat het eerste duel ook al met 2-0 verloren was gegaan, leek doorbekeren uitgesloten. In de tweede helft scoorde Bayer echter zes (!) keer, voldoende om de dubbele confrontatie te winnen.
Olympique Marseille - Montpellier 5-4 - Voor Montpellier was er geen vuiltje aan de lucht: na een uur spelen was het 0-4. Pas in het laatste halfuur kwam de Zuid-Franse voetbalmachine van Olympique Marseille compleet tot ontbranding. Onder anderen Christophe Dugarry en Laurent Blanc (nu coach van Paris Saint-Germain) scoorden; de laatste deed dat vanaf de stip.
Werder Bremen - Anderlecht 5-3 - ‘Het wonder van het Weserstadion’ voltrok zich in 1993 bij een wedstrijd tussen Werder en Anderlecht. In minuut 66 was het nog 0-3 voor de Belgen, maar in de laatste 24 minuten waren de Duitsers niet te houden. Vijf doelpunten verder stond het stadion in vuur en vlam.
Tranmere Rovers - Southampton 4-3 - Het nietige Tranmere Rovers heeft in de Engelse bekertoernooien een reputatie van reuzendoder en dat bleek ook in 2001 tegen Southampton. De uitploeg leidde bij rust met 0-3, maar na de pauze zette Tranmere Rovers alles op alles. Het werd 4-3. Paul Rideout produceerde een hattrick.
Crystal Palace - Liverpool 3-3 - Eindelijk, eindelijk. Liverpool zou weer eens kampioen worden. Het liep anders, mede door een gelijkspel bij Crystal Palace. Daar zag het op 5 mei 2014 toch niet naar uit, want een kwartier voor tijd stond het nog 0-3. Na afloop van de wedstrijd barstte Luis Suárez van Liverpool in tranen uit: weg titel.
Motherwell - Hibernian 6-6 - Iedere wedstrijd met twaalf goals is natuurlijk extreem spectaculair, maar dat is het zeker wanneer een ploeg terug weet te komen van 2-6 tot 6-6. Dat gebeurde in het laatste halfuur en de 6-6 viel in de derde minuut van de blessuretijd. Bij 5-6 werd er ook nog eens een strafschop gemist.
Manchester United - Bayern München 2-1 - Nu is het natuurlijk niet zo vreemd dat een ploeg een voorsprong van een doelpunt ongedaan maakt, maar wel als dat gebeurt in de blessuretijd. En zeker als het gebeurt in de finale van de Champions League! Teddy Sheringham in minuut 91 voor de 1-1, Ole Gunnar Solskjaer in minuut 93 voor de 2-1. Huilende Duitsers.
Mali - Angola 4-4 - De meest spectaculaire voetballanden zijn het niet, maar op de Afrika Cup van 2010 maakten Mali en Angola er een werkelijk doldwaze vertoning van. In minuut 79 stond het nog 0-4.
Newcastle United - Arsenal 4-4 - Hoe een ploeg een voorsprong van 0-4 uit handen kan geven, bewees Arsenal in 2011 tegen Newcastle United. Breekpunt was de rode kaart voor Abou Diaby, die zich liet provoceren door Joey Barton. Diezelfde Barton scoorde twee keer vanaf de stip, Andy Carroll scoorde en met een fantastische knal tekende Cheikh Tioté voor de winnende.
Liverpool - AC Milan 3-3 - AC Milan leidde in de Champions League-finale van 2005 met 0-3 bij rust en iedereen dacht: over en sluiten. Televisies in Liverpool gingen uit, fans verlieten het stadion. Dat was geen slimme zet. Liverpool knokte zich helemaal terug en Jurek Dudek werd met zijn rare fratsen de held van de strafschoppenserie.
Leeds United - Preston North End 4-6 - De bezoekers begonnen nog goed met een vroege goal, maar Leeds United scoorde er vervolgens op los en kwam met 1-4 voor. In een sensationeel duel zette Preston (destijds onder leiding van Darren Ferguson, de zoon van Sir Alex) vervolgens alles op de aanval, om met 4-6 te zegevieren. Waanzinnig.
Tottenham Hotspur - Manchester City 3-4 - Dan sta je in een FA Cup-duel in 2004 met 3-0 achter bij rust en dan krijgt Joey Barton ook nog eens een rode kaart. Gelopen koers? Nee hoor. Manchester City, toen nog niet het steenrijke oliespeeltje, draaide de score mede dankzij een goal van Paul Bosvelt helemaal om.
Internazionale - Atalanta 3-4 - Na precies een uur spelen staat het 3-1 voor Internazionale, helemaal niets aan de hand. Maar plots is het Germán Denis-tijd. Met een vervalste hattrick in een kwartier tijd wordt het 3-4, de fans in Giuseppe Meazza in vertwijfeling achterlatend.
Reading - Arsenal 5-7 - Hoe leggen we deze wedstrijd, in 2012 in de League Cup, uit? Reading leidde bij rust met 4-1. Arsenal knokte zich in de tweede helft terug tot 4-4, waardoor er een verlenging volgde. Marouane Chamakh maakte 4-5, Pavel Pogrebnyak 5-5… Maar strafschoppen werden het niet. Weer Chamakh en Theo Walcott klaarden de klus.
Duitsland - Zweden 4-4 - In de kwalificatiereeks voor het WK van 2014 werd Zweden compleet gesloopt door Duitsland; 4-0 na een klein uur. ‘Die Mannschaft’ zakte in het restant van de wedstrijd echter compleet in. Zlatan Ibrahimovic, Mikel Lustig, Johan Elmander en Rasmus Elm presteerden het onmogelijke.
Tottenham Hotspur - Aston Villa 4-4 - De 125ste verjaardag van Tottenham Hotspur (met Martin Jol als coach) leek in 2007 uit te lopen op een drama. Aston Villa nam brutaal een 1-4 voorsprong op White Hart Lane, maar in de absolute slotfase knokten ‘the Spurs’ zich terug tot 4-4. Jol werd bij de laatste goal nadrukkelijk betrokken in het feestje.
Manchester City - Queens Park Rangers 3-2 - Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat je twee keer scoort in blessuretijd, maar dat je er een compleet seizoen mee beslist… Het legendarische commentaar rammelt nog steeds door onze oren: ‘Agüerrrrooooooo!’ Niet Manchester United, maar Manchester City werd door de twee goals in blessuretijd kampioen.