In beeld: 20 voetbaliconen die een eigen standbeeld hebben gekregen
Robin Bruggeman23 apr 2016, 15:15
Laatst bijgewerkt: 23 apr 2016, 15:15
Advertentie
In beeld: 20 voetbaliconen die een eigen standbeeld hebben gekregen
Sander Boschker en Blaise N’Kufo (Grolsch Veste, Enschede) – FC Twente maakte in het nieuwe stadion ruimte voor twee standbeelden van recente clubiconen: doelman Sander Boschker en Blaise Nkufo, die zeven jaar bij Twente speelde en meer dan honderd doelpunten maakte.
Aad Mansveld (Kyocera Stadion, Den Haag) – Mansveld kwam ook uit voor Feyenoord en FC Utrecht, maar hij wordt het meest herinnerd om zijn tijd in de Hofstad. Daar speelde ‘Mr. ADO Den Haag’ meer dan 450 wedstrijden in het shirt van de club.
Tonny van Leeuwen (Euroborg, Gronigen) – De doelman speelde ruim 250 wedstrijden voor GVAV, de voorloper van FC Groningen, voordat hij op 28-jarige leeftijd tragisch om het leven kwam bij een auto-ongeluk. De ‘Trots van het Noorden’ vernoemde ook een tribune naar Van Leeuwen.
Ronaldo (Nike Campus, Portland, Verenigde Staten) – Voetbal is in de Verenigde Staten nog steeds aan het groeien, dus van echt Amerikaanse iconen is nog geen sprake. Er staat wel een standbeeld van de Braziliaanse superster Ronaldo bij het hoofdkwartier van Nike in Portland.
Bobby Moore (Wembley Stadium, Londen) – De Engelsman was de aanvoerder van het elftal dat in 1966 wereldkampioen werd en hij werd bij een poll van de FA verkozen tot beste Engelse speler aller tijden. Naast het nationale elftal wordt Moore vooral herinnerd vanwege zijn tijd bij West Ham United: hij speelde meer dan vijfhonderd wedstrijden voor ‘The Hammers’.
Coen Dillen (Philips Stadion, Eindhoven) – Iedere keer als een speler in de eerste helft van het seizoen veel scoort valt de naam Coen Dillen en niet onterecht: ‘Het Kanon’ schoot er in het seizoen 1956-57 43 in en dat record staat nu nog steeds. PSV eerde de aanvaller met een standbeeld.
Bobby Haarms (Amsterdam ArenA, Amsterdam) – Haarms speelde zelf maar een beperkt aantal wedstrijden voor Ajax, maar vanwege zijn verdiensten als trainer, assistent en scout zal hij nooit vergeten worden in Amsterdam.
Carlos Valderrama (Santa Maria, Colombia) – De man met de indrukwekkende haardos groeide in Colombia uit tot een absolute legende en dat leverde hem een standbeeld op in zijn geboorteplaats.
Sir Bobby Robson (St. James’ Park, Newcastle) – De aimabele Brit zat op de bank bij onder andere het Engelse nationale elftal, Barcelona, PSV en Newcastle United. Bij die laatste club besloten ze de in 2009 overleden Robson te eren met een standbeeld.
Marco van Basten (KNVB hoofdkantoor, Zeist) – ‘San Marco’ maakte naam bij Ajax en AC Milan en zal altijd herinnerd worden als de man die het Nederlands elftal zijn enige grote prijs tot nu toe bezorgde. Vanwege die verdienste heeft de KNVB Van Basten een eigen standbeeld gegeven.
‘The United Trinity’ (George Best, Denis Law, Sir Bobby Charlton), (Old Trafford, Manchester) – Best, Charlton en Law maakten in de gouden jaren ’60 samen 665 goals voor Manchester United. De drie wonnen twee landstitels, een FA Cup en de Europa Cup I en werden gedrieën in een standbeeld vereeuwigd.
Sir Alex Ferguson (Old Trafford, Manchester) – Manchester United won onder het bewind van de legendarische Schotse manager, die 27 jaar aan het bewind stond, onder andere dertien landstitels, vijf FA Cups en twee keer de Champions League. Er werd na het pensioen van Ferguson in 2013 dan ook geen moment getwijfeld over een standbeeld.
Pelé (Três Coraçoes, Brazilië) – Er zijn maar liefst zeven standbeelden gewijd aan de Braziliaanse legende. Drie van die standbeelden zijn te vinden in zijn geboorteplaats Três Coraçoes, waaronder eentje met zijn vader Dondinho, die in zijn tijd een bekende voetballer was.
Cristiano Ronaldo (Funchal, Madeira) – De Portugees is nog lang niet klaar met voetballen, maar zijn prestaties tot nu toe hebben hem al wel een standbeeld op zijn geboorte-eiland opgeleverd. Het beeld staat overigens een paar honderd meter van een heel museum dat aan Cristiano Ronaldo is gewijd.
Abe Lenstra (Abe Lenstra Stadion, Heerenveen) – sc Heerenveen besloot niet alleen het stadion te vernoemen naar zijn absolute clublegende: Lenstra wordt ook geëerd met een standbeeld vlak buiten de poort.
Thierry Henry (Emirates Stadium, Londen) – De Fransman speelde ook voor onder meer Juventus en Barcelona, maar Henry zal vooral herinnerd worden vanwege zijn jaren in Londen. In het shirt van Arsenal werd hij twee keer landskampioen en hij is nog steeds de topscorer aller tijden bij de club.
Dennis Bergkamp (Emirates Stadium, Londen) – Bergkamp kwam in 1995 na een teleurstellende periode bij Internazionale in Londen terecht en hij zou de komende elf jaar niet meer vertrekken. Bij Arsenal maakte hij deel uit van ‘The Invincibles’ en het zegt wel genoeg dat veel supporters hem simpelweg ‘God’ noemden.
Eusébio (Estádio da Luz, Lissabon) – De in Mozambique geboren Eusébio was één van de allereerste echte supersterren in het mondiale voetbal. De twee jaar geleden overleden aanvaller won bij Benfica elf landstitels en pakte ook een Europa Cup I mee. ‘Os Águias’ twijfelden dan ook geen moment over een standbeeld van de icoon.
Coen Moulijn (De Kuip, Rotterdam) – De in 2011 overleden Moulijn is misschien wel de beste speler uit de clubgeschiedenis van Feyenoord. ‘Coentje’ speelde bijna twintig jaar in het shirt van de Rotterdammers, werd er vijf keer landskampioen en kreeg in 2009 een eigen standbeeld bij De Kuip.
Johan Cruijff (Olympisch Stadion, Amsterdam) – Het is nog niet duidelijk of de Amsterdam ArenA na het overlijden van de legende een naamswijziging gaat krijgen, maar Cruijff is ook al vertegenwoordigd op een andere plaats in de stad: buiten het Olympisch Stadion staat een standbeeld van de icoon van Ajax en Barcelona.