voetbalzone

In beeld: waar zaten de spelers van IJsland tijdens het EK van 2012?

Bart Kruyt03 jul 2016, 08:15
Laatst bijgewerkt: 03 jul 2016, 08:15
Advertentie
In beeld: waar zaten de spelers van IJsland tijdens het EK van 2012?
Samen met Wales is IJsland dé sensatie van dit EK. Het land met ongeveer 330.000 inwoners is voor het eerst aanwezig op een groot eindtoernooi en hoopt zondag gastland Frankrijk te verrassen en naar de halve finale te gaan. In deze special kijken we waar de spelers tijdens het EK van vier jaar geleden waren…
Hannes Halldorsson nam afscheid van een baan in het management om professioneel voetbal te gaan spelen. Tijdens het EK van 2012 stond hij tussen de palen bij KR Reykjavik.
Birkir Saevarrson speelde in 2012 voor het Noorse SK Brann, dat in dit jaar als vijfde eindigde in de competitie.
Ragnar Sigurdsson was de ster van de wedstrijd tegen Engeland en vier jaar geleden revalideerde hij tijdens het EK van een hoofdblessure, opgelopen in de wedstrijd van zijn club FC Kopenhagen tegen FC Nordsjaelland.
Kari Arnason maakte op de dag van de EK-finale tussen Italië en Spanje zijn transfer naar Rotherham officieel, na een teleurstellend seizoen bij Aberdeen.
Ari Skulason was in 2012 nog geen vader en deed zijn best om Sundsvall van degradatie te behoeden. Hij scoorde nog in de play-off-wedstrijd tegen Halmstad, maar toch gleed zijn ploeg af.
Johan Gudmundsson vierde vier jaar geleden de kwalificatie voor de Europa League met AZ, nadat hij in het seizoen 2011/12 47 wedstrijden voor de Alkmaarders had gespeeld.
Birkir Bjarnason maakte in mei 2012 zijn eerste doelpunt voor IJsland, nota bene tegen Frankrijk. Tijdens het EK van dat jaar verliet hij Pescara om op huurbasis voor Standard Luik te gaan spelen.
Gylfi Sigurdsson maakte drie dagen na de EK-finale voor 8,5 miljoen euro de overstap van Swansea City naar Tottenham Hotspur. Het avontuur in Londen werd overigens geen succes.
Aron Gunnarsson had in 2012 een iets minder grote baard, maar kon toen wel al zo ver ingooien. Tijdens het EK verwerkte hij de nederlaag van Cardiff City tegen West Ham United in de play-offs voor een plek in de Premier League.
Kolbeinn Sigthórsson bekeek het EK van 2012 thuis op de bank en met een heerlijk gevoel: hij was even daarvoor met Ajax kampioen van Nederland geworden.
Jon Dadi Bodvarsson zat in 2012 nog niet bij de IJslandse selectie, en zijn zeven doelpunten voor Selfoss waren niet voldoende om degradatie uit de hoogste IJslandse competitie te voorkomen.
Ogmundur Kristinsson was in 2012 ook nog nooit opgeroepen voor de IJslandse ploeg en speelde op dat moment bij Fram Reykjavik.
Ignvar Jonsson was actief voor Stjarnan in zijn vaderland en stond twee jaar later nog tussen de palen in die bekende Europa League-ontmoetingen met Internazionale. Hij kreeg toen in twee wedstrijden negen doelpunten om de oren (0-3 en 6-0).
Hordur Magnusson was net aangetrokken door Juventus en werd daarmee de eerste IJslandse speler in de geschiedenis van de Italiaanse topclub. Hij speelde geen enkele wedstrijd in het eerste elftal.
Sverrir Ignason had in 2012 net zijn professionele debuut gemaakt voor Breidablik. Twee jaar later werd hij voor het eerst opgeroepen voor de nationale ploeg.
Hakur Hauksson was een belangrijke speler voor KR Reykjavik, waarmee hij in 2012 de IJslandse beker won.
Hjortur Hermannsson nam in 2012 afscheid van zijn thuisland en ging aan de slag in de jeugdopleiding van PSV.
Elmar Bjarnason had er tijdens het EK van 2012 net een seizoen in Denemarken op zitten en promoveerde met Randers naar het hoogste niveau.
Emil Halfredssson verwerkte tijdens het toernooi het mislopen van promotie met Hellas Verona. In de halve finales van de play-offs ging het mis.
Arnor Traustason, de man die de IJslandse televisiecommentator wereldwijd bekend maakte met zijn winnende doelpunt tegen Oostenrijk, ging in 2012 op zoek naar het avontuur in Noorwegen. Hij tekende op huurbasis een contract bij Sandnes Ulf.
Runar Sigurjonsson speelde in Valur in zijn vaderland en maakte in november 2012 zijn debuut in het nationale elftal.
Eidur Gudjohnsen is de meest bekende IJslandse voetballer aller tijden, maar was tijdens het EK van 2012 een clubloze speler, na zijn vertrek bij AEK Athene. In Griekenland had hij even daarvoor zijn been gebroken.
Alfred Finnbogason maakte tijdens het EK van 2012 op huurbasis indruk bij Helsingborg, waar hij 12 goals maakte in 17 wedstrijden. Hierna maakte hij de overstap van Lokeren naar sc Heerenveen.
Lars Lagerbäck was in 2012 ook al bondscoach van IJsland. Had de Zweed toen ooit kunnen bedenken dat zijn ploeg vier jaar later zou gaan strijden om een plekje in de halve finale van het EK? Waarschijnlijk niet!
Bezig met laden …