voetbalzone

In beeld: wat gebeurde er met de laatste 15 Eredivisie-topscorers?

Bart Kruyt08 jan 2015, 07:15
Laatst bijgewerkt: 08 jan 2015, 07:15
Advertentie
In beeld: wat gebeurde er met de laatste 15 Eredivisie-topscorers?
Ronaldo (topscorer in het seizoen 1994/95, met 30 doelpunten) speelde twee jaar voor PSV en groeide vervolgens uit tot een van de beste spelers aller tijden. De aanvaller stond op de loonlijst bij Barcelona, Internazionale, Real Madrid, AC Milan en Corinthians en werd twee keer wereldkampioen met de Braziliaanse nationale ploeg. Ook werd Ronaldo twee keer gekozen tot beste speler van de wereld.
Luc Nilis (topscorer in de seizoenen 1995/96 en 1996/97, met twee keer 21 doelpunten) speelde tot de zomer van 2000 voor PSV en vertrok vervolgens naar Aston Villa. Daar liep de Belg al snel een verschrikkelijke dubbele beenbreuk op, wat een vroegtijdig einde van zijn loopbaan betekende. Nilis probeerde nog wel om te revalideren, maar moest de handdoek al snel in de ring te gooien. De aanvaller stopte op 33-jarige leeftijd met betaald voetbal.
Nikos Machlas (topscorer in het seizoen 1997/98, met 34 doelpunten) schoot met scherp in het shirt van Vitesse en vertrok na drie jaar in Arnhem naar Ajax. Ondanks een redelijk aantal goals (38 in 74 wedstrijden) maakte Machlas zijn status als topschutter niet waar in Amsterdam en in januari 2003 ging hij naar Sevilla. Ook in Spanje maakte de Griek geen indruk en Machlas keerde hierna terug naar zijn vaderland. Hij speelde nog voor Iraklis Saloniki en OFI Kreta en sloot zijn loopbaan af bij APOEL Nicosia, op Cyprus.
Ruud van Nistelrooij (topscorer in de seizoenen 1998/99 en 1999/00, met 31 en 29 doelpunten) leek een droomtransfer naar Manchester United te kunnen vergeten, toen hij in het jaar 2000 een zware knieblessure opliep. Sir Alex Ferguson bleef de spits echter in de gaten houden en haalde hem in 2001 alsnog weg bij PSV. Van Nistelrooij werd een daverend succes op Old Trafford en speelde later nog voor Real Madrid, Hamburger SV en Málaga. Een van de beste Nederlandse spitsen ooit.
Mateja Kezman (topscorer in de seizoenen 2000/01, 2002/03 en 2003/04, met 24, 35 en 31 doelpunten) ging in de zomer van 2004 samen met Arjen Robben van PSV naar Chelsea. Kezman slaagde echter niet in Londen en vertrok na een jaar alweer, naar Atlético Madrid. De Serviër speelde vervolgens nog voor Fenerbahçe, Paris Saint-Germain, Zenit Sint-Petersburg, South China en BATE Borisov en zette in januari 2012 een punt achter zijn loopbaan.
Pierre van Hooijdonk (topscorer in het seizoen 2001/02, met 24 doelpunten) ging na een bijzonder succesvolle periode bij Feyenoord, waarmee hij in 2002 de UEFA Cup won, in 2003 naar Fenerbahçe. Daar werd hij een jaar later voor het eerst in zijn loopbaan kampioen. Van Hooijdonk bleef twee jaar in Turkije en keerde vervolgens terug naar NAC Breda, voordat hij zijn carrière na het seizoen 2006/07 afsloot bij Feyenoord. Dat deed hij in mineur: Feyenoord liep Europees voetbal mis.
Dirk Kuyt (topscorer in het seizoen 2004/05, met 29 doelpunten) ging in de zomer van 2006 voor achttien miljoen euro van Feyenoord naar Liverpool. Op Anfield groeide hij uit tot publiekslieveling, net als in De Kuip, en hij scoorde in 2007 nog in de verloren Champions League-finale tegen AC Milan. Kuyt pakte bij Liverpool maar een prijs, de Capital One Cup, en speelt nu tweeënhalf jaar bij Fenerbahçe. Daar loopt zijn contract in de zomer af. Komt Kuyt nog terug naar Feyenoord?
Klaas-Jan Huntelaar (topscorer in de seizoenen 2005/06 en 2007/08, met twee keer 33 doelpunten) leek de Europese top te gaan veroveren, toen hij in januari 2009 voor 27 miljoen euro naar Real Madrid ging. Het liep echter anders: niet lang na zijn komst werd Florentino Pérez aangesteld als nieuwe voorzitter en hij beloofde de nodige ’Galacticos’ te halen. Huntelaar moest plaatsmaken voor Karim Benzema en vertrok al na een halfjaar naar AC Milan, maar kon in Italië niet overtuigen. Na een seizoen ging Huntelaar van Milan naar Schalke 04 en daar is hij al sinds 2010 erg gelukkig.
Afonso Alves (topscorer in het seizoen 2006/07, met 34 doelpunten) schoot met scherp in het shirt van sc Heerenveen, maar was na zijn vertrek uit Friesland een stuk minder succesvol in zijn loopbaan. Alves verdiende met 45 goals uit 39 wedstrijden (!) een transfer naar Middlesbrough, dat in januari 2008 ongeveer twintig miljoen euro voor de Braziliaan betaalde. Hij bleef anderhalf jaar bij ’Boro’, maar maakte in Engeland maar tien goals in 43 duels. In de zomer van 2009 vertrok Alves naar Qatar en vorig jaar werd er nog gesproken over een mogelijke rentree bij Heerenveen, maar daar kwam het niet van.
Mounir El Hamdaoui (topscorer in het seizoen 2008/09, met 23 doelpunten) was voor een groot deel verantwoordelijk voor het kampioenschap van AZ in 2009. Martin Jol haalde de aanvaller een jaar later naar Ajax en daar begon de Marokkaan goed, maar het ging mis toen Jol vertrok en Frank de Boer hem verving. De voormalig verdediger kreeg het al snel aan de stok met El Hamdaoui, die via de achterdeur naar Fiorentina vertrok en vorig seizoen nog werd verhuurd aan Málaga. Inmiddels is hij terug bij Fiorentina, waar hij geen basisplaats heeft.
Luis Suárez (topscorer in het seizoen 2009/10, met 35 doelpunten) ging in januari 2011 naar Liverpool en bleef zich in Engeland stormachtig ontwikkelen. De aanvaller werd ondanks de nodige incidenten een daverend succes op Anfield en was vooral vorig seizoen erg goed op dreef, met 31 goals uit 33 wedstrijden. Suárez werd gekozen tot beste speler van de Premier League en verdiende een transfer naar zijn droomclub Barcelona, waar hij nog ’los’ moet zien te komen.
Björn Vleminckx (topscorer in het seizoen 2010/11, met 23 doelpunten) is waarschijnlijk wel de meest opvallende naam in deze lijst. De Belg kreeg in zijn periode bij NEC te maken met de nodige kritiek, maar werd in zijn tweede seizoen in Nijmegen wel mooi topscorer van de Eredivisie en verdiende een transfer naar Club Brugge. Daar ging het scoren Vleminckx een stuk moeizamer af en in januari 2013 werd hij voor een halfjaar verhuurd aan Genclerbirligi. Vervolgens ging de spits naar Kayseri Erciyesspor, maar daar mocht Vleminckx dit seizoen nog geen een keer in de basis starten.
Bas Dost (topscorer in het seizoen 2011/12, met 32 doelpunten) werd in de zomer nog in verband gebracht met Feyenoord, maar bleef bij VfL Wolfsburg, dat de spits medio 2012 overnam van sc Heerenveen. Dost stond in zijn eerste jaar in Duitsland twintig keer in de basis, maar vorig seizoen was dat nog maar zesmaal. Dit seizoen staat de teller op zes duels, waarvan drie als basisspeler, maar in de laatste weken voor de winterstop ging Dost (terug van een blessure) steeds meer spelen.
Wilfried Bony (topscorer van het seizoen 2012/13, met 31 doelpunten) staat nu dus voor een transfer naar Manchester City. De aanvaller maakte anderhalf jaar geleden de overstap van Vitesse naar Swansea City en de club uit Wales lijkt Bony met een dikke winst te gaan doorverkopen. Bony maakte in 2014 twintig goals in de Premier League; geen enkele speler kwam in het afgelopen kalenderjaar tot meer doelpunten in de hoogste Engelse divisie.
Alfred Finnbogason (topscorer van het seizoen 2013/14, met 29 doelpunten) ging afgelopen zomer, na twee jaar voor sc Heerenveen te hebben gespeeld, naar Real Sociedad. Daar is de IJslander geen basisspeler: hij mocht tot dusver vier keer starten en achtmaal invallen. Finnbogason wacht nog op zijn eerste doelpunt in de Primera División, al scoorde hij wel twee keer in de Copa del Rey, tegen Real Oviedo. Finnbogason leest in de kranten dat David Moyes nog een nieuwe aanvaller wil halen en de vraag is hoeveel kansen de aanvaller dus nog gaat krijgen bij Sociedad.