voetbalzone

In beeld: wat is er geworden van het Deportivo dat in 2000 kampioen werd?

Chris Meijer20 aug 2017, 08:15
Laatst bijgewerkt: 20 aug 2017, 08:15
Advertentie
In beeld: wat is er geworden van het Deportivo dat in 2000 kampioen werd?
Real Madrid opent het seizoen zondagavond met een uitwedstrijd tegen Deportivo La Coruña. ‘Depor’ werd zeventien jaar geleden voor de eerste en enige keer kampioen van Spanje en de selectie zag er destijds als volgt uit!
Tegenwoordig werkt Jacques Songo’o als keeperstrainer bij de nationale ploeg van Kameroen. Zelfs stond hij gedurende zijn loopbaan negen keer onder de lat bij de Kameroense ploeg. In 2001 vertrok de sluitpost na vijf jaar bij Deportivo La Coruña om zijn geluk te beproeven bij FC Metz. Twee jaar later keerde hij weer terug in Galicië, om daar in 2004 zijn carrière te beëindigen.
Maar liefst achttien jaar stond Manuel Pablo onder contract bij Deportivo La Coruña. Op veertigjarige leeftijd stopte de linkerverdediger vorige zomer als profvoetballer. In totaal speelde Manuel Pablo 432 wedstrijden voor ‘Depor’. Daarnaast kwam de verdediger tot dertien interlands voor Spanje.
Enrique Romero kende de beste jaren van zijn loopbaan bij Deportivo La Coruña. Acht jaar verdedigde hij de kleuren van ‘Depor’ en in 2006 vertrok hij naar Real Betis. Na één jaar in Sevilla besloot de tienvoudig Spaans international te stoppen als profvoetballer.
Deportivo La Coruña nam Noureddine Naybet in 1996 over van Sporting Portugal. De Marokkaanse verdediger speelde acht jaar in Galicië en kwam tot 284 wedstrijden in het shirt van ‘Depor’. In 2004 verkocht Deportivo de 115-voudig Marokkaans international aan Tottenham Hotspur, waar Naybet twee jaar later een punt achter zijn carrière zette. Na zijn loopbaan is hij nog een tijdje assistent-bondscoach geweest bij de nationale ploeg van Marokko.
Direct na het kampioenschap vertrok Gabriel Schürrer uit A Coruña om aan de slag te gaan bij Las Palmas. Na nog voor Real Sociedad, Olympiacos en Málaga te hebben gespeeld, stopte de viervoudig international in 2007 als profvoetballer. Sinds 2010 is Schürrer actief als trainer. Hij heeft momenteel het Ecuadoriaanse Club Deportivo Cuenca onder zijn hoede en werkte eerder bij Lanús, Argentinos Juniors en Crucero del Norte.
Maar liefst dertien seizoenen stond Mauro Silva onder contract bij Deportivo La Coruña. Na 330 wedstrijden voor ‘Depor’ nam de Braziliaan in 2005 afscheid. Toch is het kampioenschap met Deportivo niet de grootste prijs op zijn erelijst. Mauro Silva maakte namelijk ook deel uit van de Braziliaanse selectie die in 1994 wereldkampioen werd in de Verenigde Staten. De oud-middenvelder droeg tijdens zijn loopbaan 59 keer het shirt van ‘de Goddelijke Kanaries’.
De meest in het oog springende naam in de kampioensselectie van Deportivo La Coruña is die van Roy Makaay. Met 22 competitiedoelpunten had de Nederlandse spits een behoorlijk aandeel in het kampioenschap. ‘Depor’ had Makaay in de zomer van 1999 overgenomen van Tenerife en zag hem vier jaar later voor twee keer zoveel geld naar Bayern München vertrekken. ‘Der Rekordmeister’ was destijds bereid het clubrecord te breken en maakte bijna twintig miljoen euro over naar Spanje. Makaay sloot zijn loopbaan af bij Feyenoord, waar hij vervolgens aan de slag ging als jeugdtrainer. Tegenwoordig is hij spitsentrainer en analist in Rotterdam-Zuid en tevens trainer van Jong Feyenoord.
Op 34-jarige leeftijd stopte Djalminha als profvoetballer, nadat hij nog voor het Oostenrijkse Austria Wien en het Mexicaanse Club América had gevoetbald. De Braziliaan was eerst door Deportivo op huurbasis gestald in Wenen, nadat hij een aanvaring met trainer Javier Irureta had gehad op de training. Eén jaar later liet ‘Depor’ hem definitief naar Mexico vertrekken.
Tegenwoordig is Pauleta hoofd jeugdopleidingen bij de Portugese voetbalbond. De Portugees besloot zijn carrière in 2008 bij Paris Saint-Germain, waar hij nog een tijdje als scout werkzaam was. Pauleta speelde twee jaar in A Coruña en kwam daar in 46 wedstrijden tot 12 doelpunten. In 2000 nam Girondins de Bordeaux Pauleta over van Deportivo La Coruña en de cijfers van de oud-spits in Frankrijk zijn een stuk indrukwekkender. Bij Bordeaux kwam hij tot 79 doelpunten in 122 wedstrijden, terwijl Pauleta bij Paris Saint-Germain 97 keer scoorde in 199 wedstrijden.
Francisco Javier González Pérez, kortweg Fran, is een absoluut clubicoon van Deportivo La Coruña. De zestienvoudig Spaans interntional kwam tot meer dan zeshonderd wedstrijden in het shirt van ‘Depor’ en zwaaide in 2005 na zeventien jaar trouwe dienst af in Riazor. Bij Deportivo La Coruña speelde Fran een tijdlang samen met zijn oudere broer José Ramón, over wie later meer.
Deportivo La Coruña liet Turu Flores in 2001 vertrekken, nadat hij in 73 wedstijden 14 keer had gescoord voor de club. De Argentijn speelde verder nog voor Real Valladolid, RCD Mallorca, Ciudad Murcia, Independiente, Aldosivi en FK Lyn, voordat hij vanaf 2007 aan de slag ging als trainer in zijn thuisland. Na dienstverbanden bij Vélez Sarsfield en Defensa y Justicia zit Turu Flores nu alweer een tijdje zonder club.
Lionel Scaloni stond negen jaar onder contract bij Deportivo La Coruña en vertrok in 2006 eerst op huurbasis naar West Ham United. Deportivo verkocht hem vervolgens definitief aan Racing Santander, waarna Scaloni nog voor Lazio, RCD Mallorca en Atalanta Bergamo speelde. In 2015 zette de vijfvoudig Argentijns international een punt achter zijn loopbaan.
Gedurende zijn periode bij Deportivo La Coruña was Petr Kouba voornamelijk reservedoelman. De Tsjech stond in totaal, verspreid over vier seizoenen, zeven keer onder de lat bij ‘Depor’. In 2002 keerde Kouba terug naar zijn thuisland, om voor Jablonec en later Sparta Praag te gaan spelen. Drie jaar later stopte hij als profvoetballer en ging hij aan de slag als trainer. Tegenwoordig werkt hij als keeperstrainer bij Jong Tsjechië.
Na zijn loopbaan is César Martín niet aan de slag gegaan als trainer, maar als bestuurder bij Real Oviedo. De twaalfvoudig Spaans international verliet Deportivo La Coruña in 2006 en kwam verder nog uit voor Levante, Bolton Wanderers, Hércules en Castellón, voordat hij op 33-jarige leeftijd stopte als profvoetballer.
Op 29-jarige leeftijd stopte Ivan Pérez al als profvoetballer. De spits doorliep de jeugdopleiding van Real Madrid, maar maakte vervolgens nergens al teveel indruk. Bij Deportivo La Coruña kwam hij tot slechts vijf wedstrijden in vijf contractjaren. Na huurperiodes bij Numancia en Leganés verkocht ‘Depor’ Pérez aan Girona, waar hij het nog één jaar volhield alvorens hij het voor gezien hield in de voetbalwereld.
Na het kampioenschap verdiende Flávio Conceição een transfer naar Real Madrid. ‘De Koninklijke’ telde een bedrag van 25 miljoen euro neer voor de Braziliaan. Met Real Madrid won Conceição onder meer de Champions League. In 2006 dwongen blessures de middenvelder om te stoppen als profvoetballer. Hij speelde op dat moment bij Panathinaikos en stond na Real Madrid nog onder contract bij Borussia Dortmund en Galatasaray.
Manel Menéndez stond slechts één jaar onder contract bij Deportivo La Coruña, maar werd daarin wel kampioen van Spanje. Hij versleet nog clubs als Tenerife, Real Oviedo en Eibar voordat hij in 2008 trainer werd. Tot dusver werkte hij als jeugdtrainer bij de Spaanse voetbalbond, als assistent-trainer bij Real Oviedo en als jeugdtrainer bij Real Avilés Industrial, waar hij zelf zijn loopbaan begon.
Sinds deze zomer zit Víctor Sánchez zonder werk, nadat hij als trainer bij Real Betis de laan uitgestuurd werd. Hij had tot dusver Olympiacos en Deportivo La Coruña onder zijn hoede en werkte als assistent-trainer bij Sevilla en Getafe. Als speler droeg Sánchez zeven jaar het shirt van ‘Depor’, waarin hij 210 wedstrijden voor de club speelde. Na zijn vertrek uit A Coruña, speelde hij nog voor Panathinaikos en Elche.
Luis Ramis timmert momenteel behoorlijk aan de weg als trainer. Hij werkte tien jaar lang als jeugdtrainer bij Real Madrid, kreeg vervolgens Castilla onder zijn hoede en is sinds maart 2017 trainer van Almeria. Zijn loopbaan als speler kende minder succes, mede door een zware blessure. Nadat hij in Deportivo in 2000 verliet, speelde hij nog voor Racing Santander, Gimnàstic, Racing Ferrol, SS Reyes, Pegaso Tres Cantos en Cobeña.
Donato speelde tien seizoenen voor Deportivo La Coruña en besloot daar in 2003 zijn carrière. In A Coruña kwam de geboren Braziliaan tot 236 wedstrijden, waarin hij 23 keer tot scoren kwam. Doordat hij al vanaf 1988 in Spanje speelde, kon hij zich laten naturaliseren tot Spanjaard. Uiteindelijk werd hij ook international voor Spanje en speelde hij twaalf interlands voor de Spaanse nationale ploeg.
Jaime stond weliswaar vijf jaar onder contract bij Deportivo La Coruña, hij maakte alleen in het kampioensseizoen onderdeel uit van de selectie van ‘Depor’. In de daaropvolgende seizoenen werd hij verhuurd aan Racing Santander, Tenerife en Hannover 96. Albacete nam hem in 2004 definitief over en twee jaar later beëindigde Jaime bij Racing Ferrol zijn loopbaan.
Sinds 2015 staat Slavisa Jokanovic aan het roer bij Fulham. De Serviër dook het trainersvak in nadat hij in 2004 bij Ciudad Murcia zijn loopbaan beëindigd had. Hij coachte achtereenvolgens Partizan Belgrado, Muangthong United, Levski Sofia, Hércules, Watford en Maccabi Tel Aviv voordat hij op Craven Cottage terechtkwam. Jokanovic vertrok vlak na het kampioenschap bij Deportivo La Coruña, waar hij twee jaar onder contract stond. Na twee jaar bij Chelsea besloot hij in 2002 terug te keren naar Spanje, waar hij nog even bij Ciudad Murcia speelde.
José Ramón (geen foto van beschikbaar) is dus de oudere broer van Fran, het clubicoon van Deportivo La Coruña. De middenvelder kende iets minder succes in Riazor dan zijn broertje, maar kwam uiteindelijk toch tot behoorlijke cijfers. In zijn eerste acht jaar kwam José Ramón tot 194 wedstrijden voor de club. In 1995 vertrok hij naar Compostela, om drie jaar later weer terug te keren bij Deportivo. Hij kwam in twee seizoenen tot slechts één wedstrijd, maar vierde met de club wel de Spaanse titel.
Fernando Sánchez besloot in 2004 zijn loopbaan bij Deportivo La Coruña, nadat hij door die club nog drie keer verhuurd werd. Zo speelde hij tijdelijk voor Osasuna, Hannover 96 en Córdoba. Na zijn loopbaan was hij technisch directeur bij de Evergrande Football School in China.
Als jeugdproduct stroomde Dani Mallo bij Deportivo La Coruña door naar het eerste elftal, maar veel wedstrijd keepte hij uiteindelijk niet voor ‘Depor’. In 2006 liet de club de sluitpost definitief gaan, waarna hij nog voor clubs als SC Braga, Falkirk, Girona en Atlético Kolkata speelde. Afgelopen zomer vertrok hij bij CE L’Hospitalet, waardoor hij momenteel zonder club zit.
Hugo Carreira maakte in 2000 weliswaar deel uit van de selectie van Deportivo La Coruña, maar hij kwam in Estadio Riazor nooit tot een wedstrijd in het eerste elftal van de club. De oud-verdediger was tot 2015 actief als profvoetballer en speelde nog voor clubs in Portugal, China en Cyprus.
De architect van het succes was Javier Irureta, die Deportivo La Coruña jarenlang liet meedraaien in de Spaanse top. In 2005 vertrok hij na een dienstverband van acht jaar uit Riazor, waarna hij nog kort Real Betis en Real Zaragoza onder zijn hoede had.
Bezig met laden …