In beeld: wat is er geworden van het Real Sociedad dat bijna LaLiga won?
Yanick Vos01 aug 2017, 08:15
Laatst bijgewerkt: 01 aug 2017, 08:15
Advertentie
In beeld: wat is er geworden van het Real Sociedad dat bijna LaLiga won?
Real Sociedad deed in het seizoen 2002/03 serieus mee om de Spaanse landstitel. Van september tot februari stond de club zelfs bovenaan in LaLiga. Daarna begon de motor wat te sputteren en eindigde de ploeg op de tweede plaats achter Real Madrid, dat op de laatste speeldag kampioen werd.Ondanks het mislopen van de titel, wordt de selectie van destijds nog altijd geroemd. Hoe deze eruit zag, zie je in deze fotospecial!
Doel – Sander Westerveld. De Nederlandse sluitpost maakte een goed seizoen mee, maar verloor een jaar later zijn basisplaats en werd zelfs uitgeleend aan Real Mallorca. Later zou de zesvoudig Oranje-international nog voor Portsmouth, Everton, Almería, Sparta Rotterdam, Monza en Ajax Cape Town spelen.
Rechtsback – Aitor López Rekarte. De kleine verdediger brak door bij Real Sociedad en zou daar in totaal dertien van zijn vijftien seizoenen als profvoetballer spelen. Hij groeide uit tot aanvoerder en miste het memorabele seizoen slechts een duel. De enkelvoudig Spaans international stopte in 2009 met voetballen.
Centrumverdediger – Igor Jauregi Iraola. Op 24-jarige leeftijd werd de verdediger aangetrokken door Sociedad, nadat hij eerder in de lagere Spaanse divisies had gespeeld. 2002/03 was verreweg het beste seizoen uit zijn carrière. In 2007 stopte hij met voetballen nadat hij last kreeg van Hylicobacter Pylori, een bacterie in het slijmvlies van de maag. Hier is hij uiteindelijk van genezen.
Centrumverdediger – Gabriel Schürrer. Samen met Jauregi vormde Schürrer een sterk verdedigend duo. De bikkelharde Argentijn was in 2000 al kampioen geworden met Deportivo La Coruña en was er ook met Sociedad dicht bij. In 2007 hield hij het voor gezien als profvoetballer en dook hij het trainersvak in.
Linksback – Agustín Aranzábal Alkorta. Een van de beste spelers van Sociedad op de linkerflank was zonder twijfel Agustín Aranzábal, die in totaal tot 28 interlands voor Spanje zou komen. Hij droeg in totaal ruim tien jaar het shirt van de Baskische club en kwam tot meer dan driehonderd wedstrijden. De laatste club die hij vertegenwoordigde was het Japanse Kitchee, waar hij in 2010 afscheid nam als voetballer.
Centrale middenvelder – Valeri Karpin. De Russische middenvelder had al een periode voor Real Sociedad gespeeld, toen hij in 2002 terugkeerde. Karpin was een uitstekende voetballer die over een indrukwekkende technische bagage beschikte. Na zijn loopbaan als profvoetballer ging hij aan de slag als trainer. Hij was werkzaam bij clubs als Spartak Moskou en Real Mallorca.
Centrale middenvelder – Xabi Alonso. De Spanjaard was nog maar een talent toen hij het shirt van Real Sociedad droeg. In 2004 verdiende hij een transfer naar Liverpool, waar hij uitgroeide tot een speler van wereldklasse. Later speelde hij voor Real Madrid en Bayern München. Hij won onder meer twee keer de Champions League, het WK en twee keer een EK. Eind vorig seizoen stopte hij als voetballer.
Rechtshalf – Mikel Aranburu. De man die zijn gehele loopbaan voor Real Sociedad speelde. Drie jaar speelde hij in het B-team, vijftien jaar in de hoofdmacht. In het seizoen 2002/03 kwam hij 34 wedstrijden in actie en was hij twee keer trefzeker. In totaal speelde hij meer dan vierhonderd wedstrijden voor Sociedad.
Linkshalf – Javier de Pedro. Opgeleid door Real Sociedad was hij een van de uitblinkers in het onvergetelijke seizoen voor de club. Hij kwam tot 29 competitieoptredens en 6 doelpunten dat seizoen. Hij speelde van 1992 tot 2004 in het eerste elftal van Sociedad en droeg later de shirts van Blackburn Rovers, Perugia, IFK Göteborg, Ergetelis, Burgos en Vera. Bij geen van deze clubs kwam hij aan de bak.
Spits – Nihat Kahveci. De Turkse spits was de grote blikvanger bij Real Sociedad. In januari 2002 werd hij voor vijf miljoen euro overgenomen van Besiktas. Samen met zijn aanvalspartner Darko Kovacevic vormde hij een gevreesde voorhoede, totaal goed voor 43 doelpunten dat seizoen. Nihat maakte later de overstap naar Villarreal en beëindigde zijn loopbaan in 2011 als speler van Besiktas.
Spits – Darko Kovacevic. De spits kwam uit voor clubs als Sheffield Wednesday, Juventus, Lazio en Olympiakos, maar kende zijn beste periode bij Real Sociedad. Hij speelde van 1996 tot 1999 bij Sociedad, waarna hij naar Italië verkaste. In 2001 keerde hij terug naar Spanje en verbleef zes seizoenen bij Sociedad, om zijn loopbaan in 2007 af te sluiten bij Olympiacos.
Trainer – Raynald Denoueix. Het brein achter het legendarische voetbaljaar. Denoueix speelde zijn gehele loopbaan als verdediger voor Nantes, waar hij nadien aan de slag ging als hoofdtrainer. Hij promoveerde met de club in 2001 naar de Ligue 1, maar werd vervolgens ontslagen na tegenvallende resultaten. Hij werd aangetrokken door Sociedad en de rest is geschiedenis.
Alberto López Fernández. De Spaanse keeper bracht het gros van zijn carrière door bij Sociedad en kwam tot bijna 350 wedstrijden. Hij werd uit het basisteam verdreven door Westerveld en vertrok in 2006 naar Real Valladolid. Na zijn loopbaan als doelman ging Alberto aan de slag als trainer.
Björn Tore Kvarme. De Noorse verdediger had al gespeeld voor Rosenborg en Liverpool, toen hij in 2001 werd overgenomen van Saint-Étienne. Drie jaar bracht hij door in Spanje, waarna hij nog speelde voor Bastia en afsloot bij Rosenborg.
Zuhaitz Gurrutxaga. De verdediger kwam voort uit de jeugdopleiding van Sociedad, maar wist het nooit te schoppen tot vaste basisspeler. De 36-jarige voormalig voetballer speelde voor Algeciras, Rayo Vallecano, Real Unión, Lemona, Zamora en Beasain.
Tayfun Korkut. De Turkse middenvelder speelde van 2000 tot 2003 voor Sociedad, waar hij na zijn actieve loopbaan als voetbal nog aan de slag ging als jeugdtrainer. In maart van dit jaar werd hij aangesteld als trainer van Bayer Leverkusen, waar hij aan het einde van vorig seizoen alweer vertrok.
José Antonio Pikabea. Deze centrale verdediger kwam op zijn zeventiende bij Real Sociedad terecht en groeide al snel uit tot basisspeler. In zijn laatste seizoen eindigde hij onder Denoueix op de bank en stopte hij in 2003 met voetballen.
Joseba Llorente. De aanvaller maakte deel uit van de selectie in het memorabele jaar, maar hij kwam amper in actie. In vier jaar tijd kwam Llorente niet verder dan 23 wedstrijden voor Sociedad en vertrok hij in 2003 naar Eibar. In 2010 keerde hij nog terug bij de club, maar mede door blessureleed kwam hij ook toen niet goed uit de verf.
Igor Gabilondo. Pas in het seizoen 2003/04 kwam de middenvelder regelmatig aan spelen toe. In de zomer van 2006 maakte hij transfervrij de overstap naar rivaal Athletic Club. De inmiddels 38-jarige oud-voetballer stond nog een seizoen onder contract bij AEK Larnaca.
Dmitri Khokhlov. In drie jaar tijd bij PSV had deze Russische middenvelder voldoende indruk gemaakt op Real Sociedad en de club haalde hem in 1999 naar Spanje. Hij groeide snel uit tot vaste basisklant, maar in het seizoen 2002/03 mocht hij zichzelf zo niet meer noemen. In 2003 keerde hij terug naar Rusland, waar hij nog zou spelen voor Lokomotiv Moskou en Dynamo Moskou.
Óscar de Paula. De aanvaller werd nooit een vaste basisspeler bij Sociedad en kwam in het seizoen 2002/03 slechts elf keer in actie. In 2006 verkaste hij naar Cádiz, waar hij slechts een seizoen verbleef. Hij sloot zijn loopbaan als voetballer af bij SD Ponferradina.
Mikel Alonso. Deze middenvelder hield er niet zo’n grote carrière op na als zijn oudere broer Xabi Alonso. Sociedad huurde hem in 2003 uit aan Numancia en het seizoen daarop aan Bolton Wanderers. In 2009 maakte hij de overstap naar Tenerife. Daarna speelde hij nog voor Charlton Athletic en Real Unión.