voetbalzone

In beeld: wat kwam er terecht van de Europese kampioenen van 2007?

Bart Kruyt08 apr 2015, 08:15
Laatst bijgewerkt: 08 apr 2015, 08:15
Advertentie
In beeld: wat kwam er terecht van de Europese kampioenen van 2007?
Bondscoach Foppe de Haan selecteerde in 2007 23 spelers voor het EK onder 21, dat werd gehouden in Nederland. Oranje won het toernooi door als eerste te eindigen in een poule met Israël (1-0 winst), Portugal (2-1 winst) en België (2-2), de halve finale te winnen van Engeland (1-1, Oranje wint na strafschoppen met 13-12) en in de finale af te rekenen met Servië (4-1).
Royston Drenthe was de grote smaakmaker bij Jong Oranje en verdiende een droomtransfer naar Real Madrid. Een kleine acht jaar later speelt de vandaag jarige Rotterdammer in Turkije, bij Kayseri Erciyesspor. Hoe verliepen de carrières van de andere Europese kampioenen van 2007?
Boy Waterman speelde in 2007 voor AZ, maar verloor zijn basisplaats aan Sergio Romero. Hij werd verhuurd aan ADO Den Haag en De Graafschap, voordat hij naar Alemannia Aachen vertrok. Daar bleef Waterman maar een jaar: de keeper kreeg een kans bij PSV, waar hij een seizoen basisspeler was. Vervolgens moest Waterman weer vertrekken en hij keept nu bij het Turkse Karabükspor.
Gianni Zuiverloon was in 2007 basisspeler bij sc Heerenveen en maakte een jaar na de EK-winst de overstap naar West Bromwich Albion. Na twee seizoenen een belangrijke kracht te zijn geweest, belandde hij via Ipswich Town, Real Mallorca en Heerenveen bij ADO Den Haag. Daar is Zuiverloon nu bezig aan zijn tweede seizoen.
Ron Vlaar was op het EK van 2007 aanvoerder van Jong Oranje en had er toen net een seizoen bij Feyenoord op zitten. Niet lang na het succes op het EK raakte de verdediger zwaar geblesseerd aan zijn knie, maar hij vocht zich terug en verdiende een transfer naar Aston Villa, waar Vlaar nu bezig is aan zijn derde seizoen. De mandekker speelde inmiddels 32 interlands voor het grote Oranje.
Arnold Kruiswijk maakte in de zomer van 2008 een mooie transfer van FC Groningen naar Anderlecht, maar slaagde er niet in om een vaste basisplaats te veroveren bij de Belgische topclub. Hij werd na anderhalf jaar op huurbasis naar Roda JC Kerkrade gestuurd, speelde vervolgens jarenlang voor sc Heerenveen en is nu bezig aan zijn eerste seizoen bij Vitesse.
Erik Pieters was nog speler van FC Utrecht, toen hij met Jong Oranje het EK in eigen land won. In 2008 werd hij verkocht aan PSV en daar bleef de verdediger vijf jaar, voordat hij het avontuur opzocht bij Stoke City. Pieters is bezig aan zijn tweede seizoen in de Engelse Premier League en staat op achttien interlands voor het Nederlands elftal.
Hedwiges Maduro maakte in januari 2008 de overstap van Ajax naar Valencia en speelde in vierenhalf jaar tijd 76 competitiewedstrijden voor ’los Che’. Ging vervolgens aan de slag bij Sevilla en staat tegenwoordig onder contract bij het Griekse PAOK Saloniki. Maduro kwam net als Erik Pieters achttien keer uit voor Oranje.
Julian Jenner speelt nu al een tijdje in Hongarije. De rechtsbuiten was in 2007 nog speler van AZ en belandde via Vitesse, Rot-Weiss Ahlen en NAC Breda in 2012 bij Ferencváros. Jenner mocht twee jaar bij de Hongaarse topclub blijven en is dit seizoen contractspeler van Diósgyör. Voor de middenmoter speelde de aanvaller tot dusver pas vier competitiewedstrijden.
Royston Drenthe maakte zoals bekend de overstap van Feyenoord naar Real Madrid, maar een doorbraak bleef uit. De Rotterdammer werd verhuurd aan Hércules en Everton, ging vervolgens aan de slag bij het Russische Alania Vladikavkaz en keerde hierna terug naar Engeland, om voor Reading en Sheffield Wednesday te gaan spelen. Sinds januari voetbalt Drenthe voor Kayseri Erciyesspor.
Ryan Babel maakt na het EK met Jong Oranje ook een mooie transfer: hij ging in 2007 van Ajax naar Liverpool. De aanvaller leverde Ajax liefst achttien miljoen euro op, maar een basisspeler werd Babel niet in Engeland. Hij stapte in januari 2011 over naar TSG Hoffenheim, keerde in het seizoen 2012/13 nog even terug naar Ajax en zit nu in zijn tweede seizoen bij het Turkse Kasimpasa.
Ismaïl Aissati was voor het EK net door PSV verhuurd aan FC Twente en keerde vervolgens terug naar Eindhoven, maar kwam daar nauwelijks aan spelen toe. Ajax wilde de middenvelder wel hebben en nam Aissati in 2008 over van PSV. De technicus brak ook in Amsterdam niet echt door, werd nog verhuurd aan Vitesse en speelde vervolgens nog voor Antalyaspor en tegenwoordig Terek Grozny.
Daniël de Ridder had in het seizoen 2006/07 maar drie keer meegedaan bij Celta de Vigo, maar werd toch geselecteerd voor het EK door Foppe de Haan. De Ridder maakte na dit toernooi de overstap naar Birmingham City en speelde vervolgens nog voor Wigan Athletic, Hapoel Tel Aviv, Grasshoppers, sc Heerenveen, RKC Waalwijk en SC Cambuur. Bij laatstgenoemde club is men erg blij met De Ridder.
Luigi Bruins ging in 2007 van Excelsior naar Feyenoord en leek een prachtige toekomst tegemoet te gaan. De middenvelder bleef echter steken in zijn ontwikkeling: in 2011 vertrok Bruins naar Red Bull Salzburg, om al snel weer terug te keren naar Excelsior. Ook een avontuur bij het Franse Nice werd niet wat hij ervan verwacht had en dit seizoen speelt Bruins zijn thuiswedstrijden weer in Kralingen.
Maceo Rigters werd in 2007 nog topscorer van het EK, maar is tegenwoordig al gestopt met betaald voetbal. Hij ging na het succesvolle toernooi in eigen land van NAC Breda naar Blackburn Rovers, maar speelde slechts twee competitieduels voor die club. Blackburn verhuurde Rigters aan Norwich City, Barnsley en Willem II, voordat de aanvaller in het seizoen 2011/12 voor het Australische Goldcoast United ging spelen. Hierna zette hij een punt achter zijn loopbaan.
Roy Beerens komt uit de jeugdopleiding van PSV, maar wist in Eindhoven niet door te breken. In 2007 tekende hij een contract bij sc Heerenveen en na 114 competitiewedstrijden voor de Friezen, stapte Beerens in de zomer van 2011 over naar AZ. Daar bleef de rechtsbuiten drie seizoenen: afgelopen zomer maakte Beerens de overstap naar het Duitse Hertha BSC, waar hij basisspeler is.
Robbert Schilder was in 2007 nog Ajacied, maar een echte doorbraak in Amsterdam leek er niet in te zitten. De linkspoot werd twee keer verhuurd aan Heracles Almelo, voordat NAC Breda hem definitief overnam van de recordkampioen. Schilder bleef drie seizoenen bij NAC en werd vervolgens gekocht door FC Twente, waar hij tegenwoordig nog steeds onder contract staat.
Kenneth Vermeer had in 2007 nog geen een wedstrijd op het hoogste niveau gespeeld, maar werd toch geselecteerd voor het EK in eigen land. De keeper speelde in het seizoen 2007/08 op huurbasis voor Willem II en keerde vervolgens terug naar Ajax, waar hij uiteindelijk eerste keeper werd. Jasper Cillessen nam zijn basisplaats echter over en afgelopen zomer ging Vermeer naar Feyenoord. Vorige week keepte hij tegen Spanje zijn vijfde interland voor het Nederlands elftal.
Haris Medunjanin ging met Bosnië naar het WK in Brazilië en ruilde na de wedstrijd tegen Argentinië nog zijn shirtje met dat van Lionel Messi. In 2007 werd hij nog Europees kampioen met Jong Oranje; Medunjanin was toen nog speler van AZ. Real Valladolid haalde de technicus een jaar later naar Spanje en daar speelt hij, na omzwervingen bij Maccabi Tel Aviv en Gaziantepspor, nu weer; sinds de zomer staat Medunjanin op de loonlijst bij Deportivo la Coruña.
Ryan Donk maakte halverwege het seizoen 2006/07 de overstap van RKC Waalwijk naar AZ en bleef anderhalf jaar in Alkmaar voetballen. De verdediger speelde vervolgens een jaar voor West Bromwich Albion, vier jaar voor Club Brugge en nu bijna twee jaar voor Kasimpasa. Donk heeft onlangs aangegeven dat hij in de toekomst graag voor het Turkse elftal zou willen gaan spelen.
Calvin Jong-a-Pin, herinneren jullie hem nog? De verdediger was in 2007 contractspeler bij sc Heerenveen en speelde nog een seizoen op huurbasis voor Vitesse, voordat hij in 2011 naar Japan vertrok. Jong-a-Pin werd transfervrij binnengehaald door Shimizu S-Pulse en daar speelt de vijftienvoudig jeugdinternational nu nog steeds.
Een kleine maand geleden slaagde Tim Janssen er eindelijk in om weer een club te vinden: hij tekende in maart een contract tot het einde van het seizoen bij De Graafschap. Janssen speelde in Nederland eerder voor FC Eindhoven, RKC Waalwijk en NEC en vertrok in 2009 naar Denemarken. De spits kwam uit voor Esbjerg en FC Nordsjaelland, maar was sinds de zomer transfervrij.
Frank van der Struijk is dit seizoen weer terug bij de club waar hij in 2007 ook al speelde en waar hij zijn loopbaan begon: Willem II. De verdediger maakte een jaar na het gewonnen EK de overstap naar Vitesse, werd nog een keer verhuurd aan ’de Tricolores’ en keerde in de zomer definitief terug in Tilburg. Van der Struijk speelde in totaal al 144 competitiewedstrijden voor Willem II.
Iemand nog ruimte in de selectie voor een Europees kampioen? Otman Bakkal zit momenteel zonder club, na een teleurstellende tweede periode bij Feyenoord. De middenvelder maakte in 2011 de overstap van PSV naar de Kuipbewoners en bloeide in Rotterdam helemaal op, maar vertrok na een seizoen naar Dynamo Moskou. Daar kwam Bakkal nauwelijks aan spelen toe en hij hoopte bij Feyenoord zijn oude vorm weer terug te kunnen vinden. Dat lukte niet.
Tim Krul ging al op jonge leeftijd van ADO Den Haag naar Newcastle United en was al speler van ’the Magpies’, toen Jong Oranje in 2007 het EK won. Krul werd nog verhuurd aan Falkirk (Schotland) en Carlisle United, maar is sinds het seizoen 2010/11 eerste keeper bij Newcastle. De doelman speelde al 145 competitieduels in de Premier League en zeven interlands voor het Nederlands elftal.
Bezig met laden …