voetbalzone

In beeld: 25 weetjes en uitspraken over de hardste trainer ter wereld

Thijs Post16 feb 2014, 07:15
Laatst bijgewerkt: 16 feb 2014, 07:15
Advertentie
In beeld: 25 weetjes en uitspraken over de hardste trainer ter wereld
Felix Magath is de opvolger van René Meulensteen bij Fulham. Hij staat bekend om zijn ijzeren discipline en zijn keiharde trainingen. De coach heeft daarom enkele weinig vleiende bijnamen.
De spelers van VfL Wolfsburg moesten regelmatig het bos in voor een stevige conditietraining. Magath leegde bij voorkeur de waterflessen. Het moest op karakter gebeuren.
‘Saddam’, ‘de Martelaar’ en ‘Meneer Medicijnbal’, zo wordt Magath (Sailauf, 26 juli 1953) ook wel genoemd.
Een andere bijnaam van Magath is ‘Quälix’. Het is een samenvoeging van zijn naam Felix en het Duitse woord ‘quälen’. Kwellen.
Rafinha, nu Bayern München, had het er maar moeilijk mee. “Ik had het gevoel dat ik in het leger zat”, sprak de rechtsachter in 2010. Hij werkte samen met Magath bij Schalke 04.
“De manier van werken van Magath staat niet bepaald synoniem aan plezier”, vervolgde Rafinha, met gevoel voor understatement.
Wie niet voetbalt zoals Magath dat wil, kan een enorme boete verwachten. Een onnodige terugspeelbal? Duizend euro in de boetepot!
Nog een mooie boete. Bij gevaar moeten verdedigers de bal direct wegruimen. Wie de tijd neemt om de bal te laten stuiteren, krijgt na afloop van de wedstrijd een boete van vijfhonderd euro. Gezellig!
Patrick Helmes en Mario Mandzukic kregen na een wedstrijd bij VfL Wolfsburg een boete van 10.000 euro. Per persoon. Magath vond dat de aanvallers niet genoeg hadden meeverdedigd.
Bij Schalke 04 wisselden twee spelers van positie bij een corner. Direct na de corner werd afgefloten voor rust, maar Magath gaf het duo toch een boete van 10.000 euro. Per persoon uiteraard.
“Magath nodigde ooit een speler uit in zijn kleedkamer. De speler kwam langs en ging zitten. Ze wisselden geen woord. Na tien minuten zei Magath: ‘Je kunt gaan’.” Was getekend: Jan Aage Fjortoft, die met Magath werkte bij Eintracht Frankfurt.
“Na een conditietraining bleek er een speler te missen. We moesten hem zoeken en we vonden hem. Hij was ingestort.” Weer Fjortoft.
“We hadden een teambespreking en Magath kwam binnen. Hij dronk zijn thee en at een stuk taart. Het duurde tien minuten en hij zei geen woord.” Aldus Fjortoft.
Bij Eintracht Frankfurt bleek Magath ook verstand te hebben van de medische wereld. Een speler meldde zich geblesseerd af, maar Magath geloofde het niet. De speler moest twee uur lang rondjes om het veld lopen.
“Ik wil hem nooit, nooit meer zien. Zijn nummer heb ik allang uit mijn telefoon gewist. De periode bij Schalke 04 was ondraaglijk.” Jermaine Jones, die met Magath werkte bij Schalke 04.
"Wij zijn verlost van de psychologische druk van de heer Magath. Onder hem leefden we continu in angst.” Jefferson Farfán, net als Jones werkzaam onder Magath bij Schalke 04.
Weer Farfán, of hij in de toekomst ooit nog met Magath wil werken. “Nee, dan pak ik mijn biezen en vertrek ik naar Peru. Ik ga daar liever met stenen sjouwen dan voetballen onder de heer Magath.”
“Alle trainers die bij Schalke 04 hebben gewerkt laten iets positiefs achter. Magath niet. Die liet alleen openstaande boetes achter.” Farfán.
“De meeste spelers willen extra goed presteren tegen hun voormalige trainer. En zeker als het om Magath gaat”, weet Roman Neustädter.
“Of Fulham een kans heeft om te overleven onder Magath? Natuurlijk! Hij gaat tevens proberen om de val van premier David Cameron te voorkomen en daarnaast wil hij de band Oasis weer bij elkaar brengen.” Daar hebben we Fjortoft weer.
“Magath was een topvoetballer en hij is een succesvolle coach. De pers zal van hem houden, maar zij hoeven dan ook niet iedere dag rondjes te lopen.” Fjortoft weet van geen ophouden.
“Of ik vaker onder Magath had willen voetballen? Natuurlijk! Soms was ik alleen wat te moe”, lacht Fjortoft.
De eerste teambespreking van Magath bij Eintracht Frankfurt. Magath vroeg aan de meest ervaren speler: “Wat doe jij hier eigenlijk?”
Aanvaller Bachirou Salou werkte samen met Magath bij Eintracht Frankfurt. “Hij is de laatste dictator van Europa”, klaagde de spits.
“Of Felix Magath de Titanic had kunnen redden? Dat weet ik niet, maar de opvarenden zouden in ieder geval in topconditie zijn.” Jan Aage Fjortoft in 2001.
Bezig met laden …