voetbalzone

'In Nederland haalt het niet eens de pers, dat is een groot verschil'

Matthijs van Laar01 okt 2014, 15:57
Laatst bijgewerkt: 01 okt 2014, 15:57
Advertentie
voetbalzone

Het debacle op het WK in Brazilië dreunt nog altijd na in het voetbalmaffe Engeland. Om in de toekomst een nieuw rampscenario voor te zijn, heeft de voetbalbond (FA) zelfs een commissie in het leven geroepen die moet inventariseren wat er misging in Zuid-Amerika en hoe het beter kan. Queens Park Rangers-stopper en ex-international Rio Ferdinand is één van de leden, en zijn oordeel is verre van mild.

Op de website van de BBC licht hij alvast een tipje van de sluier op over zijn bevindingen. Hij gebruikt daarvoor zijn eigen ervaringen in Brazilië en kijkt met een jaloerse blik naar het Nederlands elftal onder het bewind van Louis van Gaal. Oranje eindigde tegen alle verwachtingen en bespiegelingen in op een knappe derde plek. "Ik zat op een avond in de bar met Fabio Cannavaro en we waren aan het wachten op Christian Vieri, toen ineens de selectie van het Nederlands elftal binnen kwam zetten", vertelt Ferdinand. "Ze mochten even ontspannen."

"Ik ben naast Wesley Sneijder gaan zitten en zei: 'Wat is er aan de hand? Mogen jullie hier zomaar komen?'. Hij zei: 'Ja, de manager heeft gezegd dat we mogen gaan. Zolang we om elf uur weer in het hotel zijn, is er niks aan de hand.'." Ferdinand ziet daarin een groot verschil met de benadering van de Engelse bond. "Onze spelers worden behandeld als baby's. Het maakt niet uit of spelers in het verleden de fout in zijn gegaan, of dat de bondscoach zijn spelers of de media niet vertrouwt. De Nederlandse media hebben het voorval niet eens gemeld. Hun spelers zagen er ontspannen uit en voelden zich vrij."

voetbalzone

Een ander probleem is volgens Ferdinand de opzet van de Premier League. Er gaan honderden miljoenen rond in 's werelds grootste competitie, maar clubs hebben louter oog voor resultaat. Het opleiden, inpassen en ontwikkelen van eigen jeugd is van ondergeschikt belang. "Het nationale elftal interesseert ze niet. Het enige waar de grote clubs oog voor hebben, is hun eigenbelang. Ze denken alleen in termen van geld. En de FA is niet sterk genoeg om regels op te leggen."

Ook het schrijnende gebrek aan aandacht voor jonge talenten zit de 35-jarige stopper, goed voor 81 interlands, dwars. "Ik Duitsland en Nederland verdien je als jeugdcoach zo'n 50.000 euro per jaar. In Engeland moet je het doen met 20.000 euro. Dat is een hobby. Er is een duidelijk verband tussen deze factoren en de kwaliteit van de nationale ploeg", concludeert Ferdinand.