voetbalzone

‘In Nederland hebben ze erop los gescoord, dat zegt toch wel iets’

Daniel Cabot Kerkdijk03 okt 2013, 10:00
Laatst bijgewerkt: 03 okt 2013, 10:00
Advertentie
/

Spitsen in Nederland krijgen over het algemeen meer ruimte dan in bijvoorbeeld België. Het verdedigen tegen bijna de middenlijn zorgt er soms voor dat spitsen na een individuele actie het rijk alleen hebben. Jan Boskamp claimt dat dergelijke situaties in België niet voor zullen komen. “In België staan er nog drie verdedigers hem op te wachten”, citeert Sp!ts. “Bij balverlies staat namelijk iedereen achter de bal, terwijl de ploegen in de Eredivisie vaak nog drie of vier mensen voor de bal houden.”

Mario Been, coach van Racing Genk, liet zijn centrale verdedigers aanvankelijk inschuiven. Na enkele duels met veel tegendoelpunten stapte hij van dat idee af. Nu heeft hij ‘twee enorme beren, pure tegenhouders’ in de defensie staan: Kalidou Koulibaly en Kara Mbodji. “Dat soort verdedigers zie je overal terug in België”, zegt Been. “De defensies zijn hier veel stugger dan in Nederland. De spelers zijn groter en sterker.”

“Spitsen als Björn Vleminckx, Sanharib Malki en Alfred Finnbogason zijn hier in België niet geslaagd, maar in Nederland hebben ze er op los gescoord. Dat zegt wel iets.” Volgens Boskamp zijn de defensies in de Jupiler Pro League sterker dan in de Eredivisie. “De verdedigers verrichten in eerste instantie alleen het breekwerk; als ze in tweede instantie ook nog een beetje kunnen opbouwen, is dat niet meer dan mooi meegenomen.” Been is van mening dat het Nederlands elftal momenteel fysiek tekort komt in de defensie en dat men op dat gebied op het WK weinig kan brengen tegen landen als Brazilië of Argentinië.

Bezig met laden …