Invallende Plet scoort voor winnend Genk, Van Veldhoven juicht ook

Bart Kruyt19 jan 2013, 21:00
Laatst bijgewerkt: 19 jan 2013, 21:00

Glynor Plet heeft geen (vaste) basisplaats bij Racing Genk, maar heeft nu toch al heel wat doelpunten gemaakt voor de ploeg van Mario Been. De aanvaller moest het zaterdagavond doen met een invalbeurt van vijftien minuten en had daaraan voldoende om met zijn achtste competitietreffer van dit seizoen de beslissende 3-1 te maken tegen Charleroi. Genk heeft door die overwinning nu evenveel punten als nummer vijf Club Brugge, dat zondag nog wel in actie komt tegen het Cercle Brugge van Foeke Booy. Naast Been pakte ook Harm van Veldhoven zaterdag drie punten: zijn KV Mechelen boekte een zwaarbevochten 2-3 overwinning bij Bergen.

/

Racing Genk - Charleroi 3-1
Charleroi verzamelde in de eerste 22 competitiewedstrijden twaalf punten minder dan Racing Genk, dat hoopte dat het de Zebra's in eigen huis gemakkelijk aan de kant zou zetten. Zo ging het echter niet: Charleroi verkocht de huid duur en Genk moest alle zeilen bijzetten om de drie punten binnen te slepen. In het eerste halfuur was de thuisploeg nog wel veel sterker en Genk kwam op voorsprong dankzij een benutte penalty van Elyaniv Barda, die mocht aanleggen na een overtreding op Jelle Vossen. Hierna gingen de gastheren echter wat gemakzuchtig spelen en voormalig Vitesse-middenvelder Onur Kaya kwam dicht bij de gelijkmaker, maar zag zijn inzet gekeerd worden. Aan de overkant hield de Griekse doelman Michalis Sifakis Vossen van het scoren af.

Vier minuten na rust kwam de aanvaller van Genk echter als winnaar uit de strijd. Vossen kreeg ruimte voor een schot en twijfelde geen seconde, waardoor hij Sifakis ditmaal kansloos liet. Been hoopte dat de wedstrijd hiermee gespeeld zou zijn, maar Charleroi wilde de handdoek niet zomaar in de ring gooien. Kaya maakte het duel weer spannend, toen hij over zijn eigen benen leek te struikelen, maar toch de 2-1 binnen wist te prikken. De bezoekers gingen vol goede moed op zoek naar de gelijkmaker en Been besloot om een kwartier voor tijd landgenoot Plet in de ploeg te brengen voor Benjamin De Ceulaer. De invaller zorgde kort voor het eindsignaal voor de beslissing, door na een combinatie tussen Barda en Vossen met enige moeite de 3-1 binnen te prikken.

Bergen - KV Mechelen 2-3
Van Veldhoven dacht in de uitwedstrijd bij Bergen na ruim een kwartier spelen dat zijn ploeg een gemakkelijk avondje tegemoet ging. Mechelen kende een droomstart en scoorde drie keer in zestien minuten tijd, via voormalig Groningen-aanvaller Nicklas Pedersen (2x) en Abdul-Yakinu Iddi. Nog binnen het halfuur was de spanning echter alweer terug in de wedstrijd, want Jarju kopte de 1-3 tegen de touwen en Jérémy Perbet verzorgde in twee instanties de aansluitingstreffer. Twintig minuten voor tijd kwam Perbet vervolgens ook dicht bij de gelijkmaker, maar hij raakte de paal, waardoor Mechelen de drie punten mee naar huis nam. Van Veldhoven liet de van Ajax overgenomen Mats Rits twee minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd nog zijn debuut maken voor Mechelen.