Invaller Torres laat kansen op Spaanse zege onbenut

Bart Kruyt10 jun 2012, 19:50
Laatst bijgewerkt: 10 jun 2012, 19:50

Evenals twee jaar geleden op het WK in Zuid-Afrika is Spanje er niet in geslaagd om haar eerste groepswedstrijd te winnen. In 2010 werd er nog verloren van Zwitserland en zondagavond begon de titelhouder het EK met een gelijkspel tegen Italië, dat tevreden kan terugkijken op de start van het toernooi: 1-1. De ploeg van Cesare Prandelli kwam wel goed weg met de puntendeling: in de eerste helft was Italië weliswaar de betere ploeg en kreeg het de beste kansen, maar na rust had Spanje de wedstrijd in haar voordeel moeten beslissen. Vooral Fernando Torres kreeg enorme kansen op de winnende treffer, maar de spits van Chelsea had het vizier niet op scherp staan.

/

Torres was als invaller in de ploeg gekomen, maar solliciteert dus niet naar een basisplaats. Vicente Del Bosque begon opvallend genoeg met Cesc Fàbregas in de punt van de aanval en dit was de eerste keer dat Spanje zonder een echte spits begon aan een EK-duel. Het leek niet goed uit te pakken, want Italië was in de eerste helft de betere ploeg. De Spanjaarden begonnen wel goed en speelden in de openingsfase het bekende positiespel, waarbij de eerste kans voor David Silva was. Zijn schot was echter slap en kon worden opgepakt door Gianluigi Buffon, die zag dat Italië zich niet verstopte. Een vrije trap van Andrea Pirlo moest gepakt worden door Iker Casillas en een schot van Antonio Cassano rolde net voorlangs. De inzet kon niet binnengetikt worden door Mario Balotelli.

Spanje had het moeilijk. De titelhouder had weliswaar veel balbezit, maar kwam maar niet door de Italiaanse defensie heen. Italië, dat in een systeem met drie verdedigers opereerde, kende duidelijk geen angst voor de tegenstander en kreeg in de eerste helft de beste mogelijkheden voor de openingstreffer. Cassano zag zijn tweede poging gekeerd worden door Casillas, waarna de keeper ook een antwoord had op een prachtige volley van Claudio Marchisio. Twee minuten voor rust was de beste kans voor Spanje voor Andrés Iniesta, maar na een pass van Xavi schoot hij de bal over het doel van Buffon. Kort na deze grote kans, in de blessuretijd van de eerste helft, kwam Italië bijna op voorsprong. Thiago Motta werd bij een voorzet vanaf rechts vrijgelaten en kopte hard in, maar Casillas had een uitstekende redding in huis. Voor de doelman betekende dit al zijn vierde redding in de eerste helft, terwijl hij in zeven EK-kwalificatiewedstrijden maar vijf reddingen hoefde te verrichten.

/

Spanje was duidelijk niet in goede doen en mocht van geluk spreken dat het sterker spelende Italië niet op voorsprong was gekomen in de eerste helft. In de tweede helft probeerde Spanje de druk weer op te voeren en Buffon moest ingrijpen bij een kans van Fàbregas, terwijl Iniesta net naast schoot. Spanje nam het heft in handen, maar kwam met de schrik vrij na een fout van Sergio Ramos. De verdediger verspeelde de bal aan Balotelli, die alleen op Casillas afging, maar onbegrijpelijk lang treuzelde. Ramos kreeg de kans om zijn fout te herstellen en kort hierna besloot Prandelli om Balotelli naar de kant te halen. Antonio Di Natale was zijn vervanger en dat bleek een gouden wissel te zijn, want na een uitstekende pass van Andrea Pirlo passeerde hij met een bekeken balletje in de verre hoek Casillas (0-1). Lang bleef deze voorsprong echter niet staan, want vier minuten later bediende David Silva Fàbregas, die er 1-1 van maakte.

De wedstrijd kwam dus even goed los en in het restant ging Spanje op zoek naar de overwinning. Jordi Alba zag zijn volley na een voorzet van invaller Jesus Navas net naast gaan, voordat Del Bosque alsnog Torres in de ploeg bracht. Hij ging kort na zijn entree alleen op Buffon af, maar kon de keeper niet passeren, waardoor de kans verloren ging. Namens Italië kreeg Di Natale nog een grote kans, maar zijn volley belandde niet tussen de palen, en vervolgens was het weer de beurt aan Torres die had moeten scoren. Buffon kwam te ver zijn doel uit en el Nino dacht het lege doel te kunnen vinden met een lob, maar Torres mikte te hoog en zag de bal op het dak van het doel belanden. De eerste groepswedstrijd in poule C eindigde daardoor in een 1-1 gelijkspel.