Invaller Van Wolfswinkel redt zege met tiende seizoensdoelpunt

Bart Kruyt22 apr 2012, 22:10
Laatst bijgewerkt: 22 apr 2012, 22:10

Sporting Portugal werkt met een overwinning op zak toe naar de tweede halve finale in de Europa League tegen Athletic Bilbao. Sá Pinto wilde diverse basisspelers rust geven tegen Nacional, maar Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel moesten toch invallen. Laatstgenoemde was beslissend voor zijn werkgever, met het winnende doelpunt een kwartier voor tijd: 2-3. Voor Van Wolfswinkel betekende het zijn tiende treffer van dit seizoen in de Portugese competitie.

Voor rust zag het er niet naar uit dat de Nederlander nodig was tegen Nacional. Sporting begon goed, had de beste kansen en kwam na twaalf minuten op voorsprong. Een schot van Santiago Arias werd gesmoord, waardoor Diego Rubio binnen kon tikken. Toen Renato Neto er een kwartier voor rust ook nog 0-2 van maakte met een schot vanuit de tweede lijn leek de wedstrijd gespeeld, maar Nacional gaf niet op en vocht zich terug. Mateus bracht drie minuten na de goal van Neto de aansluitingstreffer op het bord.

Voor de tweede helft kwam Schaars in het veld en met de Nederlander binnen de lijnen kwam Sporting met tien man te staan. Een kwartier na rust kreeg Rubio zijn tweede gele kaart te zien, waarna Nacional serieus werk maakte van de jacht op de gelijkmaker. Van Wolfswinkel kwam in de ploeg bij Sporting, maar hij kon niet voorkomen dat Ladji Keita er 2-2 van maakte. Voor de Senegalees betekende het zijn vijfde doelpunt in zijn achtste wedstrijd voor Nacional.

Sporting dreigde dus punten te verspelen, maar drie minuten na de gelijkmaker zorgde Van Wolfswinkel ervoor dat de zege toch naar Verde-e-Brancos ging. De aanvaller verdiende zelf een penalty, toen hij werd neergehaald door doelman Marcelo Valverde, en passeerde de keeper vanaf elfmeter. Voor Van Wolfswinkel betekende het zijn tiende doelpunt van dit seizoen: slechts vijf spelers maakten dit seizoen tot dusver meer doelpunten in de Liga Sagres.