Italië bezorgt Engeland nieuw trauma vanaf elf meter

Daniel Cabot Kerkdijk24 jun 2012, 23:26
Laatst bijgewerkt: 24 jun 2012, 23:26

Italië heeft zich zondag ten koste van Engeland, na een strafschoppenreeks, voor de halve finale van het EK in Polen en Oekraïne geplaatst. De teams van Cesare Prandelli en Roy Hodgson hielden elkaar 120 minuten lang in evenwicht, zonder doelpunten, waarna een strafschoppenserie de doorslag gaf: 2-4. De Engelsen wonnen slechts één van hun zeven strafschopprenreeksen op een groot toernooi. In de halve finale is Duitsland donderdag de tegenstander van de Italianen. De verliezend finalist van vier jaar geleden speelde afgelopen vrijdag al zijn kwartfinale.

/

In een zeer enerverende eerste helft maakte Italië de beste indruk. Het team van Prandelli domineerde in de eerste 45 minuten, had uitzicht op een openingstreffer, maar ook Engeland had met een doelpunt op zak het rustsignaal kunnen halen. In de vierde minuut ontsnapten the Three Lions. Een prachtige volley van Daniele De Rossi belandde op de linkerpaal. Eén minuut later liet Glen Johnson een goede kans op de 1-0 liggen. De inzet van de actieve verdediger van dichtbij eindigde dankzij een reflex van Gianluigi Buffon niet in een doelpunt. Een attente Leonardo Bonucci voorkwam enkele minuten later dat Wayne Rooney kon binnenkoppen.

De krachtmeting in Kiev was een lust voor het oog, met een Engeland dat de bal aan Italië liet, maar gedoseerd het doel van Buffon opzocht. Na een klein half uur spelen kon John Terry ternauwernood voorkomen dat Balotelli voorbereidend werk van Antonio Cassano kon afronden. Het duel ging in het laatste kwartier tot aan de rust op en neer, met mogelijkheden voor Balotelli, Danny Welbeck en Cassano. Vooral Balotelli was een plaag voor de defensie van Engeland. De Italiaan kreeg desondanks ook in de slotminuten voor rust het scorebord niet in beweging.

/

Italië startte ook sterk aan het tweede bedrijf, maar Hart en consorten verleenden geen medewerking. Na een misser van De Rossi lieten Balotelli en Riccardo Montolivo grote kansen liggen. Hart kon een forse inzet van Cassano maar half keren en maakte de rebound van Balotelli ook half onschadelijk. De inzet van Montolivo erna ging maar net over. Een omhaal van Balotelli, enkele minuten later, trof evenmin doel. Hodgson had na een uur voldoende gezien en haalde Welbeck en James Milner naar de kant, ten faveure van Theo Walcott en Andy Carroll.

Door de aanwezigheid van Carroll werd Italië enkele meters naar achteren gedwongen en dat kwam de ontmoeting allerminst ten goede. Prandelli keek lijdzaam toe hoe zijn team moegestreden was en opteerde voor de inbreng van Alessandro Diamanti, Christian Maggio en Antonio Nocerino. De laatstgenoemde leek in de 88e minuut voor de 0-1 te zorgen, maar Johnson kwam op tijd tussenbeide. Een omhaal van Rooney leverde een minuut later evenmin een doelpunt op. De eerste helft van de verlenging was een tactisch steekspel, met oververmoeide spelers en nutteloze pogingen van afstand. Een als voorzet bedoelde inzet van Diamanti ging tegen de paal en was meteen het enige hoogtepunt van de eerste vijftien minuten.

/

In de tweede helft van de verlenging zocht Italië wederom nadrukkelijk naar een bevrijdend openingsdoelpunt en ontstond er opnieuw een monoloog. Nocerino kopte raak uit een voorzet van Diamanti, maar deed dit in buitenspelpositie. Balotelli (raak), Gerrard (raak), Montolivo (naast), Rooney (raak), Pirlo (raak), Ashley Young (lat), Nocerino (raak), Ashley Cole (redding Buffon) en Diamanti (raak) waren de hoofdrolspelers in de spannende strafschoppenserie: 2-4.