Italië na vierklapper tegen Israël naar halve finale EK

Erik van Dam08 jun 2013, 22:20
Laatst bijgewerkt: 08 jun 2013, 22:20

Jong Italië heeft zich als eerste land geplaatst voor de halve finale van het EK Onder-21 in Israël. De ploeg van Devis Mangia was zaterdagavond met 4-0 te sterk voor het gastland, dat ongeveer vijftig minuten met een numerieke minderheid op het veld stond door een rode kaart voor Eyal Golasa. Israël heeft nog een kleine kans op kwalificatie voor de halve eindstrijd, maar dan moet men dinsdag winnen van Engeland en dan moet Noorwegen verliezen van i Azzurri.

/

Italië is met vijf eindzeges de recordkampioen van het Europese eindtoernooi voor beloften en net als in de eerste poulewedstrijd tegen Engeland (0-1 winst), maakte men die status waar. Hoewel, in het eerste kwart gaf het gastland nog flink wat gas in het Bloomfield Stadium in Tel Aviv en hadden de Italianen het lastig. Het tempo lag hoog en Alon Turgeman liet twee grote kansen liggen waarvoor Israël na achttien minuten een dure rekening betaalde. De blauwhemden uit de laars counterden met verve en uiteindelijk kon Riccardo Saponara van dichtbij intikken op aangeven van Ciro Immobile.

De openingstreffer gaf Italië evenwel geen vleugels, want men kwam minder aan voetballen toe en Israël bleef dreigend. Vanaf het halfuur sloeg het verval echter toe bij het team van Guy Luzon en de verdedigende slordigheden waren daar voorbeelden van. Na een fout van linksback Taleb Twatiha ging Saponara ervandoor, maar zijn diagonale knal werd gepakt door Boris Kleyman. De keeper vormde hierna opnieuw een grote sta in de weg voor Manolo Gabbiadini, die wel erg lichtzinnig met de grote kans omsprong. Enkele minuten voor rust vervloog het restje hoop van Israël op een goed resultaat; Golasa pakte een rode kaart na een tackle op Saponara.

/

Gabbiadini, de topscorer van de Italiaanse ploeg in de kwalificatiereeks met zes doelpunten, knalde daarna nog de 2-0 tegen de touwen en was de wedstrijd gespeeld. Toch was het niet alleen rozengeur en maneschijn voor la Squadra Azzurra, want Lorenzo Insigne moest kort voor de pauze geblesseerd afhaken. Ook zonder de dribbelaar van Napoli binnen de lijnen bleef Italië de bovenliggende partij en in de tweede helft dook Israël niet één keer meer gevaarlijk op voor het vijandelijke doel. Men hoopte de schade te beperken, maar ook daar slaagde het gastland niet in.

Gabbiadini knalde er al gauw een vrije trap in en Italië ging hierna op zijn dooie akkertje op zoek naar de vierklapper. Het tempo was laag en het oogde statischer dan voor rust, maar twintig minuten voor tijd tekende Alessandro Florenzi alsnog voor de 4-0 door oog in oog met Kleyman koel te blijven. Daar bleef het bij en Italië, dat nu de laatste vijf wedstrijden heeft gewonnen, plaatste zich zodoende als eerste land van het huidige EK voor de halve finale. Israël moet hopen op een wonder, maar de wedstrijd van dinsdag tegen Engeland lijkt er een te zijn om des keizers baard.