Italië ontsnapt dankzij jubilaris Buffon, Umut geeft Turkije hoop

Gijs Freriks06 sep 2013, 22:50
Laatst bijgewerkt: 06 sep 2013, 22:50

Als Italië dinsdag van Tsjechië wint, dan is het land zeker van deelname aan het WK van volgend jaar zomer. I Azzurri hadden het vrijdag best lastig met Bulgarije, maar door een goal van Alberto Gilardino werd er in Groep B wel met 1-0 gewonnen. Turkije is er in Brazilië misschien ook bij. De ploeg van Fatih Terim won mede door een hattrick van Umut Bulut met 5-0 van Andorra en staat één punt achter Hongarije, de nummer twee in Groep D. De Turken maken hierdoor nog kans op de play-offronde.

/

Italië - Bulgarije 1-0
Gianluigi Buffon speelde vrijdag zijn 136e interland en evenaarde daarmee recordhouder Fabio Cannavaro. De doelman stond niet alleen vanwege dat feit in de schijnwerpers in Palermo, want Gigi hield zijn land met enkele knappe reddingen op de been. Het eerste half uur van de interland was pover. Het team van Cesare Prandelli hanteerde een te laag tempo en het ontbeerde de Bulgaren, met Stanislav Manolev 55 minuten op het veld, aan creativiteit. Enkele minuten voor rust braken de Italianen de score open: Alberto Gilardino kopte van dichtbij een voorzet van Antonio Candreva achter voormalig FC Twente-keeper Nikolay Mihaylov: 1-0. Italië maakte zich op basis van de eerste helft weinig zorgen over het verloop van het tweede bedrijf.

Toch kwam Italië een aantal keer met de schrik vrij en mocht het Buffon danken dat men geen averij opliep. Bulgarije voerde de druk op en Italië oogde flets, waardoor Buffon een kopbal van de lijn moest wegslaan en Todor Nedelev ook nog van scoren af moest houden. De storm ging hierna wat liggen, maar de Oostblokkers persten er toch nog een slotoffensief uit. In de absolute slotseconde, in de 96e minuut, kopte Dimitar Rangelov bij de tweede paal de bal in het zijnet. Italië, dat vrijdag zonder de geschorste Mario Balotelli en Riccardo Montolivo speelde, ontsnapte en kan bij een zege op Tsjechië een hotel boeken.

Turkije - Andorra 5-0
Turkije begon in een laag tempo, maar had na vijf minuten al wel de score kunnen openen. De controle vanBurak Yilmaz was echter onzorgvuldig en hierdoor kon verdediger Marc Garcia tijdig ingrijpen. De aanvaller van Galatasaray verprutste na 22 minuten, even nadat Gökhan Töre rakelings naast had geschoten, wederom een dot van een kans. Hij kwam oog in oog met Ferran Pol te staan, maar stuitte op de doelman. Naarmate het duel vorderde werd de ploeg van interim-bondscoach Terim sterker en sterker. Het krachtsverschil werd na 35 minuten in de stand vertaald: Umut kopte een vrije trap van Töre in het zijnet en zette Ay-Yildizlilar even later op 0-2 in het Kadir Has Stadion.

Umut knalde de bal van afstand in de kruising en Andorra had geluk dat de score voor rust niet hoger uitviel. Töre knalde net over en Mehmet Topal raakte zelfs de lat. De bezoekers, die alle wedstrijden in de WK-campagne verloren, werden niet één keer serieus gevaarlijk voor het doel van Volkan Demirel. In de tweede helft begon Turkije wat slordig, maar na een uur volgde het derde doelpunt. Burak tikte binnen na een pass van Gökhan Gönül en Umut completeerde na 65 minuten zijn hattrick door een steekpass van de uitstekende spelende Töre te verzilveren. Arda Turan bepaalde de eindstand in de slotseconde in Kayseri op 5-0.