Italië overleeft stormloop in Yerevan en heeft koppositie te pakken

Erik van Dam12 okt 2012, 20:53
Laatst bijgewerkt: 12 okt 2012, 20:53

Italië had er een zware kluif aan, maar zette vrijdagavond het WK-kwalificatieduel bij Armenië wel om in een driepunter. De ploeg van Cesare Prandelli ontsnapte aan een terechte achterstand en verliet Yerevan met een 1-3 zege door doelpunten van Andrea Pirlo, Daniele De Rossi en Pablo Osvaldo. De koppositie wordt met Tsjechië gedeeld, dat ook zeven punten heeft na drie duels. Bulgarije kan zich nog op het virtuele podium van Groep B voegen, maar moet vrijdag dan wel winnen van Denemarken.

/

Italië was in de beginfase heer en meester in het Hrazdan Stadion en kwam na vijf minuten al bijna op voorsprong; een vrije trap van Pirlo werd stijlvol uit de kruising gedoken door doelman Roman Berezovsky. Vijf minuten later was het wel raak voor la Squadra Azzurra. Riccardo Montolivo stuitte met een hakje eerst nog op Berezovsky, maar zijn voorzet werd met de hand beroerd door Hrayr Mkoyan, waardoor de bal op de stip ging. Pirlo faalde vanaf elf meter niet: 0-1.

Het betekende pas de eerste strafschop van Italië in de laatste dertig wedstrijden. Na deze pingel ging het echter snel bergafwaarts met de dadendrang van het bezoek. Armenië vergat het onwennige begin en liet zien dat het uitstekend kan combineren. Een vrije trap van voormalig Ajacied Aras Özbiliz werd overgetikt door Gianluigi Buffon en een gevaarlijke voorzet van spits Yura Movsisyan werd ternauwernood weggewerkt. Tussendoor claimde Italië nog een tweede strafschop nadat Leonardo Bonucci onderuit werd getrokken.

/

Italië beklaagde zich na een klein halfuur opnieuw over de Kroatische scheidsrechter Marijo Strahonja. Christian Maggio en Davit Manoyan stootten met de koppen tegen elkaar en gingen tegen de vlakte. Het spel mocht echter doorgaan en na een daverende solo schoot sterspeler Henrikh Mkhitaryan de gelijkmaker tegen de touwen: 1-1. Bondscoach Prandelli ontplofte, maar door die treffer ging men wel rusten met een gelijkspel. Na de pauze dicteerde het gastland opnieuw, maar ook Italië liet zich bij wijlen gevaarlijk zien.

Sebastian Giovinco pegelde na een korte kapbeweging in het strafschopgebied over en een schot van Movsisyan ging aan de overzijde voorlangs. Italië ontsnapte na een uur aan een achterstand, maar een inzet van Manoyan werd fenomenaal op de lijn gered door Gianluigi Buffon. De stormloop werd overleefd en na 65 minuten spelen kopte De Rossi de bezoekers tegen de verhouding in op 1-2. Armenië was uit het veld geslagen en incasseerde acht minuten voor tijd ook nog de 1-3 door een kopgoal van Pablo Osvaldo. Italië deelt de koppositie in de tweede poule nu met Tsjechië.