voetbalzone

Ivoorkust meldt zich als tweede land in kwartfinale Afrika Cup

Erik van Dam26 jan 2012, 20:55
Laatst bijgewerkt: 26 jan 2012, 20:55
Advertentie
/

Ivoorkust heeft zich donderdagavond verzekerd van een plaats in de kwartfinale van de Afrika Cup. Les Éléphants wonnen met keurige cijfers (2-0) van Burkina Faso, dat nu uitgeschakeld is voor een plaats in de volgende ronde. Salomon Kalou nam voor rust het eerste doelpunt in de interland voor zijn rekening en Bakari Koné verschafte Ivoorkust met een eigen treffer volledig toegang tot de laatste acht. Angola en Sudan strijden om het laatste plaatsbewijs voor de kwartfinale, waarvoor Equatoriaal Guinee zich als eerste plaatste.

Ivoorkust won vier dagen geleden al met 1-0 van Soedan en had ook nu voldoende aan één zelf gemaakt doelpunt. Kalou haalde de trekker na een kwartier spelen over; de aanvaller van Chelsea reageerde attent op een voorzet vanaf de rechterkant van Didier Drogba, nadat Gervinho de bal verkeerd raakte. Het was zodoende direct raak bij de eerste uitgespeelde mogelijkheid. Ivoorkust creëerde niet bijster veel kansen in het vervolg van de eerste helft, al bleef het wel de bovenliggende partij en zocht het naar hartelust de weg naar voren.

/

Na rust nam de dreiging van de enkelvoudig Afrika Cup-winnaar nog verder toe. Gervinho ging echter slordig om met een voorzet van Drogba en aan de overkant redde doelman Boubacar Copa adequaat op een schot van Alain Traoré. Gervinho liet ten tweeden male een kans op 2-0 liggen, dit keer nog groter dan die daarvoor. De vleugelaanvaller van Arsenal joeg de bal later nog eens over en naast op aangeven van Kalou. Burkina Faso strafte dat bijna af via Moumouni Dagano, maar hij kopte op de lat.

Het was uiteindelijk aan Burkina-verdediger Koné, die een diepe voorzet achter zijn eigen keeper kopte, te danken dat Ivoorkust toch nog uitliep naar 2-0. Kort daarvoor was Wilfried Bony ingevallen voor Yaya Touré. Voor de Vitesse-spits waren het zijn eerste speelminuten op de Afrika Cup, dit jaar, maar veel uitrichten kon hij niet. Ivoorkust sluit de groep over vier dagen af tegen Angola. Afhankelijk van de plaats waarop de Ivorianen eindigen in de groep, ontmoeten zij in de kwartfinale Equatoriaal-Guinee, Zambia of Libië.

Bekijk hier de doelpunten tijdens Ivoorkust - Burkina Faso:


Bezig met laden …