Ivoorkust met één been in kwartfinales na ruime tweede zege

Erik van Dam26 jan 2013, 16:53
Laatst bijgewerkt: 26 jan 2013, 16:53

Ivoorkust heeft zich zaterdag al zo goed als verzekerd van een plaatsbewijs voor de kwartfinales van de Afrika Cup. De verliezend finalist van vorig jaar won al van Togo en klopte nu Tunesië met 3-0. Gervinho, Yaya Touré en Didier Ya Konan brachten les Éléphants de zege. Over vier dagen sluit men de groep af met een wedstrijd tegen Algerije: dat speelt zaterdag eerst nog tegen Togo.

/

De Ivorianen begonnen in Rustenburg zonder sterspeler Didier Drogba: hij had zelf al aangegeven niet helemaal fit te zijn en startte zodoende op de bank. Pas twintig minuten voor het einde maakte de spits van Shanghai Shenhua zijn entree in het team, toen de wedstrijd eigenlijk al lang op slot zat. Gervinho had halverwege de eerste helft de score opengebroken: hij liet met binnenkant rechts doelman Moez Ben Chérifia kansloos na een één-twee met Lacina Traoré en een hard schot.

Ivoorkust voelde zich erg prettig bij de voorsprong en speelde vervolgens de bal langere tijd simpel rond. Af en toe kwam Tunesië eruit, maar het land mocht van geluk spreken dat een handsbal van linksback Khalil Chemmam over het hoofd gezien werd. In een weinig verheffende tweede helft kwamen de kansen met name in het begin, maar pas vlak voor tijd viel de beslissende 2-0. Touré haalde van dik twintig meter mooi uit en liet Ben Chérifia weer kansloos; Ya Konan rolde in een leeg net nog wat geflatteerd zelfs de 3-0 binnen.