Ivoorkust zet mede dankzij scorende Bony grote stap naar WK in Brazilië

Daniel Cabot Kerkdijk23 mrt 2013, 18:55
Laatst bijgewerkt: 23 mrt 2013, 18:55

Wilfried Bony maakte dit seizoen al 26 Eredivisie-doelpunten en ligt daardoor met Vitesse nog op koers voor de landstitel. Ook voor het nationale elftal is de 24-jarige aanvaller belangrijk, want zaterdagavond was hij trefzeker in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gambia (3-0 winst). Vanaf de strafschopstip maakte Bony zijn vijfde interlandtreffer voor Ivoorkust.

Bony, de huidige topscorer van Nederland, begon in de basis en was samen met Gervinho de meest gevaarlijke man aan de kant van de Olifanten. Pas in de tweede helft begonnen de Ivorianen met scoren. Kort na rust werd Gervinho in het strafschopgebied neergehaald en Bony schoot de penalty in de kruising: 1-0. Na een uur werd het 2-0 in Abidjan door een kopbal van Yaya Touré en Salomon Kalou bepaalde de eindstand na een fraaie solo van uitblinker Gervinho. Gambia mocht van geluk spreken dat het hierbij bleef; Touré raakte nog de lat.

De West-Afrikanen, getraind door de Fransman Sabri Lamouchi, staan nu op zeven punten in Groep C. Het gat tot nummer twee Tanzania is nu vier punten en met nog drie duels voor de boeg lijkt Ivoorkust dus enigszins zeker van de derde ronde. Daarin spelen de tien groepswinnaars in oktober en november vijf wedstrijden en de winnaars daarvan plaatsen zich voor de eindronde van 2014 in Brazilië.