Janko en Cardozo straffen tegenstanders voor blunders

Erik van Dam16 mrt 2012, 22:56
Laatst bijgewerkt: 16 mrt 2012, 22:56

FC Porto heeft vrijdagavond de zeventiende zege in 23 duels geboekt in de Portugese competitie. De regerend kampioen liep vorige week nog puntverlies op tegen Académica, maar maakte nu geen fout op bezoek bij Nacional. In Estádio da Madeira, het op een na kleinste stadion in de Liga Sagres, won FC Porto mede dankzij een doelpunt van Marc Janko met 0-2.

/

Janko maakte zijn doelpunt na iets meer dan twintig minuten spelen. FC Porto kreeg een inworp aan de linkerkant van het veld, maar daar kwam te weinig uit voort en Nacional leek uit te gaan verdedigen. Moreno wilde de bal hard naar voren trappen, maar had niet gerekend op de nog in zijn buurt verkerende Alvaro Pereira. Via diens been caramboleerde de bal richting het Nacional-doel en daar stond Janko al te wachten om te scoren.

Voor de Oostenrijker, die in de winterstop werd overgenomen van FC Twente, was het zijn derde doelpunt in zes competitieduels. Bij afwezigheid van Hulk werd hij de enige spits die erin slaagde te scoren; in de vierde minuut van de blessuretijd tekende linksback Alex Sandro met een intikker nog voor treffer nummer twee. Over een week gaat FC Porto op bezoek bij Paços Ferreira, in de zoektocht naar een nieuwe zege in de titelstrijd.

/

Benfica - Beira-Mar 3-1
Benfica kwam halverwege de eerste helft op voorsprong via Cardozo, die een pass van Axel Witsel op waarde schatte en verzilverde. De spits uit Paraguay maakte zo zijn zeventiende goal van het seizoen. Nog voor de rust tekende Nicolás Gaitan voor nummer twee van de avond en net als Janko in de wedstrijd van FC Porto profiteerde later ook Cardozo van geblunder in de defensie bij de tegenstander. Beira Mar-keeper Rui Rego kwam ver zijn doel uitlopen bij een dieptepass van Javier Saviola. De doelman trapte de bal hard omhoog in plaats van ver weg en zag tot zijn schrik dat Cardozo goed doorliep en de bal panklaar op het hoofd kreeg. De spits kopte richting het lege doel en scoorde zo eenvoudig de 3-0. In de slotfase redde Cássio de eer voor Beira-Mar met de 3-1.