Janko weet niet in te lopen op record van Krankl

21 mei 2009, 17:29
Laatst bijgewerkt: 21 mei 2009, 17:29
Nu Red Bull Salzburg het landskampioenschap heeft gevierd staat alles in het teken van de recordjacht van Marc Janko. De topschutter speelde de volle wedstrijd tegen Sturm Graz en werd veelvuldig gezocht door zijn ploeggenoten, maar wist het doel niet te vinden. Omdat ook de overige spelers van Salzburg niet wisten te scoren ging de kampioen onderuit: 2-0.

Janko, die in de belangstelling zou staan van het Schotse Celtic, staat momenteel op 39 competitietreffers. Dat is slechts twee doelpunten minder dan Hans Krankl, die nog altijd in de Oostenrijkse recordboeken staat. In het seizoen 1977/78 wist de huidig trainer van LASK Linz liefst 41 maal het net wist te vinden. Janko wil dat record graag breken.

De spits kwam op bezoek bij Sturm Graz, de nummer vier van de Oostenrijkse Bundesliga, echter niet tot scoren. Vlak na rust kreeg hij wel een goede kans, maar zijn kopbal werd op spectaculaire wijze van de doellijn gehaald door Graz-goalie Christian Gratzei. De thuisploeg stond op dit moment al op een 1-0 voorsprong dankzij een treffer van Andreas Hölzl, die vlak voor de thee succesvol was geweest.

Na de gemiste mogelijkheid van Janko hervatte Salzburg de jacht op de gelijkmaker, maar grote kansen bleven uit. Vijf minuten voor het einde besloot Co Adriaanse Robin Nelisse nog in de ploeg te brengen in een poging om een slotoffensief te forceren, maar het gewenste effect bleef uit. Aan de overkant zorgde Leonhard Kaufmann voor het slotakkoord, waardoor Salzburg een nederlaag moest slikken.

Janko heeft nu nog slechts een competitiewedstrijd om het record van Krankl te evenaren of zelfs te verbeteren. De spits zal echter niet denken dat dit een kansloze missie is, aangezien Salzburg in eigen huis tegen hekkensluiter SCR Altach aantreedt. Janko scoorde dit seizoen al vier keer tegen deze ploeg: overigens allemaal in een wedstrijd (3-4). In de andere twee duels tegen Altach vond Nelisse tweemaal het net.