Jans kent rampdebuut in België, Been neemt genoegen met punt

Matthijs van Laar29 jul 2012, 22:24
Laatst bijgewerkt: 29 jul 2012, 22:24

In navolging van John van den Brom en Adrie Koster is ook Ron Jans het seizoen met zijn nieuwe club met een tegenvaller begonnen. Met een thuiswedstrijd tegen Zulte-Waregem, de nummer dertien van het afgelopen seizoen, leek een mooie seizoensouverture voor Standard Luik in het verschiet te liggen, maar dat liep anders. Een vroege treffer van Franck Berrier dompelde het Stade Maurice Dufrasne in rouw: 0-1. Racing Genk, getraind door Mario Been, begon ook niet sterk: in eigen huis kwam het niet verder dan een gelijkspel tegen Cercle Brugge: 3-3.

/

Het beslissende moment in het treffen tussen Standard Luik en Zulte-Waregem vond plaats na negen minuten spelen. Mbaye Leye kopte een ingooi door tot bij Berrier, die Laurent Ciman in de lucht klopte en vervolgens met zijn kopstoot ook doelman Eiji Kawashima het nakijken gaf. Standard, dat het nog moest stellen zonder diverse beoogde basiskrachten, leek na 27 minuten wederom te moeten incasseren. Een duidelijke overtreding van Jelle Van Damme op Leye in de zestien werd echter niet bestraft met een penalty.

Op een goede mogelijkheid voor Marvin Ogunjimi na bleven de bezoekers ook nadien het gevaarlijkst voor het doel. Met name uitblinker Leye had het zijn ploeg eenvoudiger kunnen maken, maar de Senegalese aanvaller verzuimde diverse malen om de bal voor de tweede keer achter Kawashima te werken. In de slotfase kwam Standard nog wel opzetten en was het via Van Damme gevaarlijk, terwijl Luis Manuel Seijas zijn voorzet op de paal zag belanden. Berrier was in blessuretijd nog bijzonder dicht bij de 0-2, maar Kawashima voorkwam met een uiterste reflex een nog grotere afgang.

/

Bij het treffen tussen Racing Genk en Cercle Brugge viel een hoop te beleven. Na een kwartier kwamen de bezoekers gelukkig op voorsprong, toen Lucas Van Eenoo het uitverdedigen van Ngongca Anele voorkwam, en met zijn blok scoorde. Door twee treffers van Christian Benteke kwam Genk hierna nog wel op voorsprong, maar voor rust werd het ook weer 2-2. László Koteles ging erg in de fout bij een houdbare bal van Igor Vetokele, waardoor Genk en Cercle in evenwicht gingen rusten.

Koteles ging kort in de tweede helft weer in de fout. Ditmaal liet de keeper van Genk een voorzet uit zijn handen glippen, waardoor Van Eenoo Cercle weer op voorsprong kon zetten. Ook deze bleef echter niet lang op het scorebord staan, want na een voorzet vanaf rechts maakte Jelle Vossen er al snel weer 3-3 van. Genk probeerde na de zesde goal van de avond nog wel voor de winst te gaan, maar heel gevaarlijk werd de ploeg van Been niet meer. Ook de landskampioen van 2011 begon daardoor teleurstellend aan het seizoen.