Jans kruipt door oog van de naald en ontsnapt aan bekerfiasco

Bart Kruyt25 sep 2012, 22:56
Laatst bijgewerkt: 25 sep 2012, 22:56

Ron Jans is dinsdagavond met de schrik vrijgekomen. Met Standard Luik verloor de trainer de laatste drie competitiewedstrijden en ook het bekerduel met tweedeklasser Moeskroen-Péruwelz leek in een fiasco te eindigen. Les Rouches scoorden echter in blessuretijd en grepen in de slotfase van de verlenging alsnog de zege in de zestiende finale van de Cofidis Cup: 2-3. Jans heeft zodoende weer wat ademruimte.

“Ik weet waar het schoentje knelt”, zei Jans in aanloop naar het bekertreffen, maar daar was dinsdagavond weinig van te zien. Standard kwam in Henegouwen al na zeven minuten op achterstand: Jelle van Damme blunderde achterin, verspeelde de bal aan de snelle John Jairo Ruiz en uit diens voorzet scoorde Jerôme Mezine de 1-0 voor Moeskroen. Jans zag met lede ogen aan hoe zijn ploeg even later met tien man doormoest.

Aanvaller Michy Batshuayi, die enkele minuten eerder zijn gelijkmaker zag worden afgevlagd wegens buitenspel, kreeg een rode kaart na een elleboogstoot. De bezoekers speelden in het restant van de eerste helft beter met tien dan met elf spelers, maar gaven het heft in de tweede helft weer uit handen op Le Canonnier. Moeskroen, dat voor 51 procent in handen is van Lille, was dicht bij de 2-0 via Ruiz en op de tribunes geloofden ze in een bekerstunt.

In de 94e minuut kwam Standard echter toch nog langszij; Marvin Ogunjimi werd onderuit gehaald en Astrit Ajdarevic benutte de toegekende strafschop. Bij de start van de verlenging kwamen Jans en consorten zelfs op voorsprong door een eigen doelpunt van Jugurtha Domrane. Moeskroen deed weer wat terug via een benutte penalty van Ruiz, maar in de 113e minuut kopte Van Damme Standard naar de bekerzege. Coach Jans kroop zodoende door het oog van de naald.