Japan plaatst zich als eerste land voor WK in Brazilië

Erik van Dam04 jun 2013, 14:34
Laatst bijgewerkt: 04 jun 2013, 14:34

Japan heeft zich dinsdag als eerste land na gastheer Brazilië geplaatst voor het WK 2014. In een volgepakt Saitama Stadium in eigen land kwamen de Aziaten vlak voor tijd op achterstand tegen Australië, dat via Tommy Oar de 0-1 maakte. Keisuke Honda vervulde echter een heldenrol en tekende laat voor de 1-1. Door de remise heeft Japan een startbewijs te pakken voor de eindronde van volgend jaar zomer. Het is het vijfde WK op rij waarop Japan present is.

/

Japan ging de ontmoeting vol goede moed in: de voorsprong op de Socceroos bedroeg al zeven punten en alleen een nederlaag kon het land nog afhouden van snelle plaatsing voor het WK. In een spannende ontmoeting voor dik zestigduizend toeschouwers duurde het tot de laatste tien minuten voor er eindelijk gescoord werd. Oar snelde langs de linkerkant van de zestien meter naar voren; zijn mislukte voorzet belandde pardoes in het Japanse doel en gaf Australië de leiding.

In de eerste minuut van de blessuretijd kwam het antwoord van Japan; topscorer Honda legde aan voor een penalty en joeg die snoeihard en hoog door het midden binnen. Het stadion ontplofte van opluchting en in de laatste momenten van de wedstrijd kwam het gelijkspel niet meer in gevaar. Japan is er nu sowieso bij in Brazilië: Australië kan nog volgen als het Jordanië en Oman weet af te houden.