voetbalzone

‘Je wordt gezien als een oude man die niets meer te bieden heeft en weg moet’

Gijs Freriks29 mei 2016, 10:15
Laatst bijgewerkt: 29 mei 2016, 10:15
Advertentie

Rio Ferdinand vindt het onbegrijpelijk dat er in Engeland wordt gediscussieerd over het al dan niet selecteren van Wayne Rooney voor het EK in Frankrijk. Bondscoach Roy Hodgson nam de dertigjarige aanvoerder ‘gewoon’ op in zijn voorselectie en dat is volgens Ferdinand maar goed ook.

/

“Het is alsof je, wanneer je dertig wordt, meteen gezien wordt als een oude man en dat men zegt dat je moet wegwezen omdat je niets meer te bieden hebt en er vers bloed voor jou in de plaats moet komen. Maar ervaring is ook belangrijk en niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. Veel ervaren spelers kunnen meegeven wat de manager voor ogen heeft, zoals ik vroeger ook zelf heb meegemaakt”, aldus de oud-verdediger.

“Kijk bijvoorbeeld naar Italië. Daniele De Rossi, Paolo Maldini en Gianluigi Buffon gingen nog naar toernooien toen ze eind dertig waren en zijn nauwelijks ter discussie gesteld. In dit land schrijven we onze ervaren spelers heel snel af”, stelt Ferdinand, die weet dat de gemiddelde leeftijd van de huidige selectie 24.8 jaar bedraagt. “Je hebt tussen die spelers daarom ook een old head nodig om sommige spelers soms wat comfort te bieden.”

“Je hebt dan een speler nodig die zegt ‘luister, relax en chill’, ‘we hebben nog een wedstrijd te gaan’ of ‘kijk, tien minuten te gaan, nog genoeg tijd om te scoren’. Dat zijn bepalende momenten op een toernooi. En niet alleen op het veld, maar dus ook op het trainingsveld of bij het spelershotel. Je hebt de ervaring nodig van spelers die weten hoe ze met een toernooi om moeten gaan. De aanwezigheid van Rooney biedt dan ook legio voordelen.” Hodgson maakt uiterlijk dinsdag zijn definitieve selectie bekend.

Bezig met laden …