voetbalzone

'Jeugd heeft inspirators nodig, coaches die zelf het voorbeeld geven'

Bart Kruyt27 aug 2010, 11:55
Laatst bijgewerkt: 27 aug 2010, 11:55
Advertentie

Ricardo Moniz stond vorig seizoen even voor de groep bij Hamburger SV, maar houdt zich nu weer bezig met het opleiden van jonge spelers. De Nederlander is hoofd opleidingen geworden bij de Red Bulls en probeert nieuwe talenten klaar te stomen voor de top. “Het geheim van een goede jeugdopleiding is dat je de kinderen onafhankelijk maakt”, zegt hij.

De coach ziet dat er nog veel stappen gemaakt kunnen worden. “Laatst stelde ik een vraag aan honderd kinderen. ‘Wie van jullie traint elke dag voor zichzelf? Aan sprintsnelheid, passing, techniek etc?’ Niemand, zo bleek. Dan gaat er wat fout”, aldus Moniz tegen SEG. “Alleen die spelers die extra voor zichzelf trainen, redden het. Je moet als jeugdtrainer dus intrinsieke motivatie creëren. Infrastructuur, goede velden, vier of vijf sterren. Dat zegt allemaal niet zoveel als het rendement is dat geen van de kinderen het haalt.”

“Tegenwoordig is het lastiger dan vroeger om de jeugd te motiveren”, vervolgde Moniz. “Toen ik klein was had je alleen maar voetbal. Nu is er veel afleiding. Maar je kan de jeugd daar op allerlei manieren bij helpen. Je hebt inspirators nodig, leraren, trainerscoaches die zelf het voorbeeld geven. Je hebt betrokken trainers nodig. Die moeten altijd open staan voor innovatief denken. Hoe kunnen we het beter doen? Hoe kunnen we het rendement verhogen?”

“Dat mis ik soms wel een beetje. Als ik tegen de trainers hier zeg dat we zelf gaan oefenen, schrikken ze vaak. Maar wij trainers moeten een voorbeeld zijn, wij moeten meer kunnen meegeven. Dat is de kern van mijn werk hier. Mensen proberen inspiratie mee te geven, van spelers tot trainers. De Red Bulls zitten in Salzburg, Leipzig, Brazilië, New York en Ghana. Overal kom je andere problemen tegen. Ik ben erg dankbaar dat ik dit mag realiseren.”

Bezig met laden …