voetbalzone

Joël Veltman krijgt een uniek eerbetoon bij de Britse pinguïns

Tom Rofekamp10 jul 2023, 17:10
Laatst bijgewerkt: 10 jul 2023, 17:10
Advertentie

Joël Veltman is op bijzondere manier bedankt voor zijn diensten. Een van de pinguïns in dierentuin Drusillas Park is naar de 31-jarige mandekker vernoemd. Ook negen van zijn collega's bij Brighton & Hove Albion hebben de eer gekregen. De vertrokken Alex Mac Allister overleefde de schifting helaas niet.

Initiatiefneemster van het eerbetoon is Carla Lee. De manager bezoekersdiensten is fan van Brighton en wilde het beste seizoen in de clubhistorie passend belonen. The Seagulls eindigden als zesde in de Premier League, waarmee ze zich voor de groepsfase van de Europa League kwalificeerden. Veltman had met zijn 35 officiële optredens een groot aandeel in het succes.

Net als manager Roberto De Zerbi, Jason Steele, Adam Webster, Lewis Dunk, Solly March, Pascal Groß, Kaoru Mitoma, Julio Enciso en Evan Ferguson wordt de voormalig Ajacied daarom geëerd. Dat betekent dat onder meer Mac Allister misgrijpt. Lee mocht slechts tien namen doorgeven, en omdat de Argentijn naar Liverpool verkaste, werd hij overgeslagen. Jan Paul van Hecke viste eveneens achter het net.

Bart Verbruggen moet hopen dat Lee volgend jaar nogmaals een dergelijke verkiezing uitschrijft. Brighton nam de goalie onlangs voor twintig miljoen euro over van Anderlecht. Of hij eerste keeper wordt, is van secundair belang voor Lee's keuzeproces. Ze vernoemt de pingüins vooral op basis van hoeveel grappen er gemaakt kunnen worden met iemands naam. Een voorbeeld? 'Penguins smell Groß.'

Bezig met laden …