Jol en Moniz mogen tevreden zijn, Orie hoopt op een klein wonder

Bart Kruyt14 jul 2011, 22:35
Laatst bijgewerkt: 14 jul 2011, 22:35

Het AEK Larnaca van Ton Caanen is dankzij een 0-8 overwinning op Floriana al zeker van een plek in de derde voorronde van de Europa League en de kans is groot dat ook Fulham en Red Bull Salzburg door zullen stoten. De ploegen van Martin Jol en Ricardo Moniz boekten simpele uitoverwinningen en mogen in eigen huis gaan proberen om het karwei af te maken. Voor Eric Orie wordt het nog een hele klus om de volgende ronde te bereiken: FC Vaduz ging in eigen huis onderuit.

Crusaders – Fulham 1-3
Fulham ontdeed zich in de eerste voorronde van de Europa League al van NSÍ Runavík uit de Faröer Eilanden en lijkt nu ook Crusaders uit te schakelen. De Noord-Ieren werden op het eigen gras met 1-3 verslagen: Matthew Briggs opende met een schot vanuit de tweede lijn de score namens Fulham, maar Jol zag de thuisploeg kort na rust op gelijke hoogte komen via Timmy Adamson. Fulham raakte echter niet in paniek en stelde orde op zaken: Bobby Zamora kopte uit een hoekschop de 1-2 binnen en even later was het opnieuw raak, nu via Danny Murphy. De middenvelder mocht een penalty nemen na een handsbal van Paul Leeman en faalde niet in de afwerking.

Liepajas Metalurgs – Red Bull Salzburg 1-4
Cziommer was trefzeker voor Red Bull Salzburg, maar Alan was toch echt de grote man bij de Oostenrijkers tijdens de eenvoudige overwinning op Liepajas Metalurgs uit Letland. De Braziliaanse aanvaller maakte in de eerste helft een loepzuivere hattrick (’22, ’44 en ’45) en hielp Salzburg (met nieuwelingen Rasmus Lindgren en Petri Pasanen in de basis en Leonardo op de bank) daardoor aan een riante uitgangspositie. Een kwartier na rust deed Jurgis Kalns nog wel iets terug namens de thuisploeg, maar kort voor het eindsignaal bracht Cziommer de marge terug naar drie. Moniz en zijn manschappen staan er daardoor goed voor.

FC Vaduz – Vojvodina 0-2
Voor FC Vaduz wordt het een stuk ingewikkelder om de volgende voorronde van de Europa League te bereiken. De ploeg van Orie, die uitkomt op het tweede niveau van Zwitserland en meedoet aan dit toernooi omdat zij de beker van Liechtenstein wist te winnen, moet volgende week in Servië een 0-2 achterstand zien weg te poetsen. Vaduz kreeg de twee tegentreffers in de tweede helft om de oren: Aboubakar Oumarou opende na een uur spelen de score en tien minuten later zorgde Brana Ilic ervoor dat Vojvodina er erg goed voor staat.