Jong België verzuimt koppositie te grijpen in Groep Jong Oranje: alles ligt open

Mart van Mourik24 jun 2023, 20:11
Laatst bijgewerkt: 24 jun 2023, 20:11

Jong België heeft zaterdagavond de kans laten liggen om de koppositie in Groep A van het EK Onder 21 te grijpen. Lang zag het ernaar uit dat de ploeg van bondscoach Jacky Mathijssen met de zege aan de haal zou gaan, maar Georgië maakte in de 88ste speelminuut de gelijkmaker: 2-2. Door de puntendeling blijft Georgië (vier punten) koploper in de poule, waarin België (twee punten) tweede staat. Jong Oranje (twee punten) en Jong Portugal (een punt), die elkaar zaterdag eveneens in evenwicht hielden (1-1), staan respectievelijk derde en vierde.

Mathijssen voerde enkele wijzigingen door ten opzichte van het openingsduel met Jong Oranje (0-0). Voorin moest Yorbe Vertessen plaatsmaken voor Ramazani, terwijl Nicolas Raskin zijn plek op het middenveld kwijtraakte aan Michel-Ange Balikwisha. Verder kreeg Aster Vranckx de voorkeur boven Eliot Matazo en werd Louis Patris vervangen door Hugo Siquet. Antony Descotte, die onder contract staat bij FC Utrecht, moest genoegen nemen met een reserverol.

België begon uitstekend aan het duel en wist na een kwartier spelen al de voorsprong te pakken. Vanaf de rechterkant had Vranckx een uitstekende voorzet in huis op Maxim De Cuyper, die met een geplaatste kopbal de rechterbenedenhoek vond: 0-1. De doelpuntenmaker was eveneens belangrijk in de voorbereiding op het tweede doelpunt, dat in de 38ste minuut viel. De Cuyper speelde Ramazani aan in het zestienmetergebied, waarna de aanvaller door middel van een fraaie solo ruimte creëerde voor het schot. Met een lage schuiver schoot hij de 0-2 binnen.

In het tweede bedrijf knokte Georgië zich terug. Zeven minuten na rust werd de aansluitingstreffer verzorgd door Georgiy Tsitaishvili, die scoorde op aangeven van Giorgi Gocholeishvili. Nadien raakte België de controle kwijt en kwamen de Georgiërs nog beter in de wedstrijd. Na enkele waarschuwingsschoten viel de 2-2 enkele minuten voor het einde van de reguliere speeltijd. Irakli Azarovi bezorgde een voorzet bij de tweede paal, waar Giorgi Guliashvili stond om de gelijkmaker binnen te knikken.