Jong Oranje beleeft totale afgang in Georgië en moet alweer naar huis

Jonathan van Haaster27 jun 2023, 19:59
Laatst bijgewerkt: 27 jun 2023, 19:59

Jong Oranje is er niet in geslaagd de kwartfinale van het EK Onder 21 te halen. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi kreeg net als in de eerste twee groepswedstrijden voldoende kansen op doelpunten, maar alleen Kenneth Taylor wist te scoren. Omdat Zuriko Davitashvili dat eerder in de eerste helft ook al deed, eindigde het duel in 1-1. Jong Portugal won tegelijkertijd met 2-1 van Jong België, waardoor Jong Oranje als derde eindigt en het EK erop zit. Jong Georgië gaat samen met Jong Portugal door naar de kwartfinales.

Van de Looi voerde ten opzichte van de duels met Jong België (0-0) en Jong Portugal (1-1) twee wijzigingen door in zijn opstelling. Devyne Rensch was volgens de bondscoach niet helemaal fit en werd daarom vervangen door Milan van Ewijk. De plek van de geschorste aanvoerder Quinten Timber werd ingenomen door Burger. Bart Verbruggen was de doelman van dienst. Van Ewijk, Jan Paul van Hecke, Micky van de Ven en Quilindschy Hartman vormden de verdediging. Naast Burger stonden Ryan Gravenberch en Taylor op het middenveld. Spits Brian Brobbey werd geflankeerd door Jurgen Ekkelenkamp (rechts) en Crysencio Summerville (links).

Net als in de wedstrijden tegen België en Portugal creëerde Oranje al snel meerdere kansen. Zo kopte Taylor in de vierde én zevende minuut tegen de paal en bleef Oranje in de openingsfase op zoek gaan naar de openingstreffer. Het momentum werd onverwachts onderbroken door een hond, die losliep op het veld en na enkele minuten gevangen werd. De onderbreking veranderde weinig aan het spelbeeld, al werd het spel vlak voor de twintigste minuut opnieuw onderbroken. Dit keer door Brobbey, die erbij ging zitten en aangaf gewisseld te moeten worden. Joshua Zirkzee betrad het veld als zijn vervanger.

Gravenberch, Summerville en Taylor werden allen dreigend in het restant van de eerste helft, zonder het gewenste resultaat. Vlak voor rust kwam Georgië plots op voorsprong. Davitashvili begon aan een dribbel, werd geen strobreed in de weg gelegd en wist Verbruggen na een fraaie solo in de korte hoek te verschalken: 0-1. Ekkelenkamp kopte in de blessuretijd wel raak, maar deed dat in buitenspelpositie. In de zesde minuut van de toegevoegde tijd was het alsnog raak voor de manschappen van Van de Looi. Een afvallende bal kwam terecht voor de voeten van Taylor, die zijn schot in de verre hoek zag belanden: 1-1.

De late treffer deed het moraal van Oranje goed, maar dat was niet direct terug te zien aan het aantal kansen na rust: sterker nog, de echt grote mogelijkheden bleven schaars. De ploeg van Van de Looi had het balbezit en dat leverde dreigende momenten op via voorzetten en afstandsschoten, maar een treffer zat er niet in. Tegelijkertijd wist Oranje dat er bij België - Portugal wél werd gescoord na rust. Zowel na de openingstreffer van de Portugezen als bij de gelijkmaker van de Belgen was Oranje virtueel uitgeschakeld bij een 1-1 stand tegen Georgië. In de slotfase moest Oranje dus op zoek naar de bevrijdende treffer. Oranje bleek echter onmachtig en creëerde amper kansen meer. Zo eindigt het bondscoachschap van Van de Looi, die wordt opgevolgd door Michael Reiziger, in mineur.

Jong Portugal - Jong België 2-1
De openingsfase was een bijzonder vermakelijke. Namens België trof Loïs Openda al in de tweede minuut de paal, terwijl ex-PSV'er Fábio Silva aan de andere kant stuitte op Maarten Vandevoordt. De eerste helft bleef op en neer gaan, maar onder meer Michel-Ange Balikwisha wist zijn kans niet te benutten. Na rust zou er wel gescoord worden. Na een afgeweken schot kreeg João Neves de bal voor zijn voeten en hij rondde knap af met een geplaatst schot: 1-0. De Portugese vreugde bleef echter niet lang hangen. Openda gaf voor op het doel, waar PSV'er Yorbe Vertessen klaarstond om gelijk te maken: 1-1. Toch zou Portugal vlak voor tijd nog op voorsprong te komen. Tiago Dantas schoot raak uit een door Zeno Debast veroorzaakte strafschop en schoot zijn land zo naar de laatste acht.